Regija
MJEŠTANI POPLAVLJENE POSAVINE:

Ako Anka Mrak Taritaš bude gradonačelnica Zagreba - ništa od obnove naših sela
Objavljeno 10. ožujka, 2015.

GUNJA – Najava kandidature za gradonačelnicu Zagreba aktualne ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš, ako aktualni gradonačelnik Milan Bandić podnese ostavku i dovede do raspisivanja prijevremenih izbora, zabrinula je i uznemirila stanovnike poplavljenih sela na istoku županjske Posavine. Više od polovine njih, čije kuće nisu obnovljene, i dalje živi u neizvjesnosti, na izmaku snaga, a psihoza među ljudima iz dana u dan sve je veća. Ogorčenje, očaj i sumnje u to da se do kraja godine neće vratiti u svoj dome dodatno je pojačala objavljena namjera ministrice da preuzme vođenje hrvatske metropole. To bi, naime, značilo njezino povlačenje s projekta obnove županjske Posavine, kojim od samog početka koordinira i konce čvrsto drži u rukama.

- Kada smo čuli da se gospođa Mrak Taritaš odlučila kandidirati za gradonačelnicu Zagreba, svijet nam se srušio. Ona je bila jedina osoba kojoj smo vjerovali, žena koja je obnovu držala pod kontrolom i koja je sve događaje na terenu pomno pratila i osluškivala. Ministrica je jedina osoba koja ne govori u prazno, koja iza svake svoje riječi stoji i kojoj je bilo stalo da se sve odradi onako kako treba jer je imala razumijevanja za malog čovjeka i za naše probleme. Uvijek nas je saslušala, savjetovala i nudila rješenja. Ako se ona sada povuče, to će značiti raspad sistema i za nas poplavljene pravu katastrofu. Jer pitanje je, ako se to dogodi, u kojem će smjeru obnova krenuti i kada ćemo se uopće i vratiti svojoj kući - požalila nam se skupina Gunjanaca.

Upozoravaju da je obnova na pola puta i da većina posla tek slijedi. Kažu da se među ljude počela uvlačiti panika i beznađe.

- Ponovno ćemo biti prepušteni sami sebi. Jedino nam preostaje moliti se Bogu da Bandić ne podnese ostavku i da ne krene bitka za Zagreb. S ministričinim odlaskom na novu dužnost najviše bi ispaštali upravo mi. Ovo je njezin resor, ona je u tome stručnjak, stvari je posložila na svoje mjesto, imala izvrsnu suradnju i s općinskim vlastima, nije joj nikada bilo teško doći ovamo, obići gradilišta, razgovarati s ljudima… - kažu stanovnici poplavljenih sela.

Boje se da nakon ministrice više nikome neće biti bitni jer “za bijedu i sirotinju nitko u Zagrebu ne mari”.

- Ako se Mrak Taritaš povuče iz obnove, loše nam se piše i to bi deset mjeseci od poplave za nas bio novi udarac - kažu.

I načelnik Gunje Hrvoje Lucić podsjeća na to da je suradnja s ministricom graditeljstva od samog početka više nego korektna. Priznaje da i njemu osobno ne bi bilo svejedno kada bi se povukla i preuzela novu dužnost, ali uvjeren je da do toga ipak neće doći. Marija Lešić Omerović

Ministrica ovaj tjedan u Gunji

- Istina je da ljudi ovdje samo ministrici vjeruju. Razgovarao sam s njom telefonom, kaže da to hoće li izbora u Zagrebu uskoro uopće biti, nije sigurno, ne zna se kako će se situacija ondje razvijati, sve su opcije otvorene, tako da ona na obnovi u županjskoj Posavini ostaje do daljnjeg. Gospođa Mrak Taritaš se za ovo područje stvarno maksimalno zalaže i vjerujem da će ovaj posao biti uspješno i na vrijeme, baš kako je ministrica i najavila, početkom jeseni, priveden kraju. Ovoga bi tjedna ona trebala doći u Gunju, vidjeti ima li i kakvih problema na terenu i riješiti ih. A nama doista ostaje nadati se da će ministrica ovdje s nama ostati do kraja obnove, koju je i započela - zaključuje Lucić.

Možda ste propustili...

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE ŽUPANJE

Vinkovačka ulica će u rekonstrukciju u 2026. godini

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike