Dome slatki dome
SVE ŠTO U PONAŠANJU NIJE ODREĐENO BIOLOŠKIM NASLIJEĐEM, STEČENO JE UČENJEM

Kako psi uče
Objavljeno 12. veljače, 2015.
Pas se ponaša u skladu s onim što voli raditi, a to nerijetko uključuje one aktivnosti koje nama ljudima smetaju

V elik dio učenja životinja počiva na načelima operantnog uvjetovanja. To se odnosi i na pse, jer uviđaju da određena ponašanja rezultiraju određenim posljedicama. Stoga odabiru one radnje koje im donose željene rezultate, odnosno prestaju s onima od kojih nemaju koristi.

Psi, kao i ostala živa bića, teže ugodi. Oni neće trošiti energiju na nešto što im izaziva neugodu. Neprestano uče, prilagođavajući svoje ponašanje posljedicama. Pas se ponaša u skladu s onim što voli raditi, a to nerijetko uključuje one aktivnosti koje nama ljudima smetaju, poput skakanja, uzimanja hrane sa stola i sl. No pas će to nastaviti dok god nema valjan razlog prestati. Naše nezadovoljstvo može samo pogoršati situaciju. Također često nesvjesno potičemo upravo ona ponašanja koja nam smetaju, uvjereni da činimo suprotno. Na taj ih način samo ohrabrujemo da situacija postane lošija.

Bez fizičke prisile

Učenje pozitivnim poticajem je učenje temeljeno na znanstveno dokazanoj teoriji učenja. Ono ne uključuje bilo kakve oblike fizičke prisile, boli i zastrašivanja, tj. averzivne metode rada, koje se smatraju neučinkovitim, nehumanim, izazivaju niz popratnih učinaka poput frustracije, tjeskobe i agresije, dovode u pitanje sigurnost ljudi i okoline te, dugoročno gledajući, narušavaju dobrobit životinje i njezin odnos s čovjekom.

Od davnina se kažnjavanje smatralo neizostavnim dijelom odgoja, kako djece tako i životinja. Razlog tomu jest što se fizičkim kažnjavanjem uglavnom trenutno zaustavlja neželjeno ponašanje. No česta primjena sile smanjuje njezinu učinkovitost. Da bi ostala naizgled djelotvorna, kazna mora pojačavati svoj intenzitet. To znači da primjena sile mora biti sve jača. Tako se pojačava vjerojatnost pojave psećeg agresivnog ponašanja bilo prema osobi od koje dobiva kaznu bilo prema nekome trećem u njegovoj neposrednoj blizini u trenutku kažnjavanja. Također, ako se prečesto verbalno kažnjavae, i k tomu nediskriminativno (uvijek isti oblik kazne za različite prijestupe), verbalno kažnjavanje može postati neučinkovito i pojačati neželjeno ponašanje. Također, kazna je usmjerena na ono što je u psa neprihvatljivo, ne nudeći pritom model ispravnog ponašanja. Kazne uče psa što ne smije, a ne i ono što bi trebao raditi. Na primjer, ako kažnjavate psa koji reži na drugog psa, on će naučiti da prisutnost drugog psa donosi nešto loše (vašu kaznu), zbog čega će se samo pojačati njegovi negativni osjećaji prema drugom psu. Također će pas učiti da nije dobro biti u vašoj blizini i sve manje će vam vjerovati. Rezultat takvog vašeg odnosa primijetit ćete i u drugim situacijama i okolnostima, poput pozivanja psa k sebi, jer će radije odabirati zanimljivosti koje mu pruža okolina nego dolazak k vama. Osim toga, ustrajati na tome da pas treba samo prestati režati potencijalno je opasno. Nerežanje nužno ne znači da se uistinu i smirio.

Takve situacije mogu biti opasne za vas i okolinu jer na vašu agresiju pas također može uzvratiti agresijom.

Ponekad takve averzivne metode rada izgledaju učinkovite. Na primjer, vodič sa psom se približava drugom psu i korigira ga (verbalno ili fizički) radi sprječavanja eskaliranja određenog ponašanja. Što su više bliži drugom psu, korekcije moraju biti češće i jače. Ako pas “sluša“, on zapravo samo potiskuje svoje reakcije kako bi izbjegao neugodne reakcije vodiča. Skrivena opasnost takvog pristupa je u tome što sve može izgledati dobro dok god je pas na povodcu i vrlo blizu vodiča. Takva slika stvara krivu predodžbu da je problem riješen. No ako je pas bez povodca ili malo dalje od vodiča (jer kaznu povezuje s vodičem), ili je prisutnost drugog psa preintenzivna da pas ipak mora izabrati reagirati zbog prevelike navale adrenalina, posljedice mogu biti kobne. Stoga takav način rada samo maskira problem dok jednom ne eskalira.

Između ostalog, svakim nakupljenim bijesom može doći do zamjene jednog nepoželjnog ponašanja drugim nepoželjnim ponašanjem ili izazvati psihosomatske bolesti.

Uskraćivanje ugodnog iskustva

Jedina ispravna kazna, ako se takav način uopće može nazvati kaznom, ona je koja psu daje do znanja da završava nešto dobro. Temelji se na uskraćivanju nekog ugodnog iskustva. Odnosno, psu nije dana nagrada nakon radnje koju je obavio, što ga obeshrabruje da nastavi tu istu radnju. Na primjer, ignoriramo ga kad želi skočiti na nas. Odgojna poruka koju ovaj oblik kažnjavanja nosi jest da je povlastice potrebno zaslužiti prihvatljivim ponašanjem. U primjeni te vrste kažnjavanja bitno je da je ta povlastica psu važna te da se ne provodi prečesto jer će izgubiti na djelotvornosti.

Iz svega navedenog vidljivo je da je jedini ispravni i poželjni način komunikacije sa životinjama onaj pozitivni. Za pravilno učenje i odnos nužno je potkrepljivati poželjna ponašanja, odnosno omogućiti razvoj nekog drugog ponašanja, onog pozitivnog.(Škola za obuku pasa “Prias”)

Alenka MEDAK
Pozitivno potkrepljenje

Jedan od važnih načina operantnog uvjetovanja je upravo oblikovanje. Kada želimo oblikovati neko ponašanje, onda potkrepljujemo ona ponašanja koja su sve sličnija željenome. Potkrepljuju se koraci koji vode konačnom ponašanju. Američki psiholog B.F.Skinner uveo je pojam potkrepljenja, koja mogu biti pozitivna i negativna. Ako neko pseće ponašanje potkrepljujemo pozitivnim (npr. hranom), psa ćemo navesti da se češće tako ponaša. Dok se kod kazni (npr. bolni podražaji) cjelokupno ponašanje psa svodi na pokušaje izbjegavanja kazni.

Sloboda odlučivanja

Ograničiti psu pristup onome što želi i upućujući ga na ono što želite od njega pozitivnim potkrepljenjem najuspješniji je način da postignete željeno. Unutar vaših postavljenih granica omogućite mu slobodu odlučivanja. Tako ćemo izgraditi odnos na povjerenju i istinskoj želji za suradnjom te ispuniti moralnu i zakonsku obvezu da vodimo računa o dobrobiti životinje.

Odgovornost i obveza

U trenutku nabave psa pred sebe smo stavili veliku odgovornost i obvezu. To živo biće potpuno je ovisno o nama i upravo je tada vrijeme za postavljanje na pravi put, bez obzira na to radi li se o štenetu ili odraslom psu. Psi se ne razlikuju od nas po tome što imaju želje i ulažu energiju ostvariti ih. No razlikuju se od nas po tome što su ovisni o nama da bi ih ostvarili. Na koji ćemo im način uslišiti želje, ovisi o našem odnosu prema njima. Mi smo njihov put prema svemu onome što oni žele. Razumijevanjem onoga što naš pas uistinu želi te koje su mu prirodne potrebe, vrijedna je spoznaja zbog koje možemo biti u prednosti ako je znamo iskoristiti. Primjenom u pravom trenutku i na pravi način, možemo postići od psa da “radi“ za nas. Sve ono što pas želi, može nam poslužiti kao nagrada. Tako ćemo postići od njega ono što želimo.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike