Magazin
TJEDNI OSVRT

Glavni cilj - što prije srušiti Milanovića
Objavljeno 17. siječnja, 2015.
Kako će u ambicioznoj operaciji sudjelovati nova šefica države, koja je već naglašavala da planira biti predsjednica svih građana

Kao što je premijer Zoran Milanović iznenadio i zgrozio javnost ne čestitavši novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, još više je u izbornoj noći iznenadio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko otevši joj iz ruke mikrofon i prvi progovorio o pobjedi, ali i kritici aktualne vlasti.

Time je valjda htio dokazati tko je kome zapravo šef i tko bar do parlamentarnih izbora ima pravo prvenstva u donošenju i državničkih političkih poteza, a naročito oko planova rušenja SDP-ove vladavine. U četvrtak je održana i za javnost zatvorena sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj je navodno najviše bilo riječi o analizi izbornih rezultata. U izjavi za medije ponovno je Karamarko progovorio kao da je upravo on novoizabrani predsjednik istaknuvši da je spreman razgovarati s premijerom o gospodarskim pitanjima i svemu što je potrebno za dobrobit hrvatskih građana. Slično, samo malo žešće, najavljuje i Grabar Kitarović, samo još ne znamo tko će se prvi ukazati u Banskim dvorima. Uz to, ne znamo još ni kakav to gospodarski plan i rješenja imaju u HDZ-u, o čemu su im puna usta, ali to je, ponovimo po tko zna koji put, još uvijek najstrože čuvana stranačka tajna. Kolindi su u pobjedničkom pohodu, čulo se, pomagali američki eksperti, dok stranci u razradi ekonomskog programa zdušno pomažu njemački stručnjaci. Pa budemo vidjeli. Logično, doznaje se i da su u HDZ-u razradili i akcijski plan za rušenje vlade Zorana Milanovića kojemu je za cilj raspisivanje novih izbora već prije ljeta. U tome bi bitnu ulogu trebala odigrati i Grabar Kitarović, ali i Europska pučka stranka, koja je iznimno zainteresirana da u Hrvatskoj na vlast dođe njihova sestrinska politička opcija HDZ. Kolinda je na to spremna, bar u prvoj godini mandata, jer i sama misli da je izbore dobila zahvaljujući HDZ-u, a na to je, doznaje se, iz te stranke malo-malo pa i podsjete. “Mislim da ova vlada neće dugo trajati nakon što preuzmem mandat. Tražit ću sjednicu Vlade, a ako ju gospodin Milanović odbije, postoje i drugi načini”, otkrila je “pakleni plan” Grabar Kitarović. Osokoljen pobjedom svoje kandidatkinje, šef Karamarko početkom je tjedna i dao zeleno svjetlo za početak operacije koja namjerava iznutra urušiti vladajuću koaliciju i dovesti do izglasavanja nepovjerenja Vladi.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti kako će u toj ambicioznoj operaciji sudjelovati još neinaugurirana šefica države, jer između ostaloga u više je navrata naglašavala da planira biti predsjednica svih građana Hrvatske.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike