Regija
VELIKI PROJEKT VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Dvorac Janković u Cabuni bit će prvi
hospicij u kontinentalnoj Hrvatskoj
Objavljeno 18. prosinca, 2014.

VIROVITICA – Dvorac obitelji Janković u Cabuni nedaleko od Suhopolja zaštićen je 1969. godine kao spomenik kulture i jedan je od rijetkih primjera klasicističke arhitekture na području Slavonije. Poput mnogih vrijednih građevina, zbog nedostatka novca zapušten je, desetljećima neuređivan i devastiran, ali sada je već izvjesno da će dvorac biti rekonstruiran, revitaliziran i prenamijenjen u prvi hospicij u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Naime, Virovitičko-podravska županija 2012. godine kupila je ruševni dvorac s namjerom obnove i prenamjene uz pomoć sredstava EU fondova. Općina Suhopolje nositelj je projekta „Hospicij u Cabuni“, čije je financiranje odobreno u okviru Programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije u 2013. godini, Potprogram II – „Priprema lokalnih projekata na potpomognutim područjima“. Prema projektno-tehničkoj i drugoj dokumentaciji, koju je Općina Suhopolje izradila za prijavu projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova EU-a, ukupna vrijednost projekta (izvođenje radova i opremanje hospicija) iznosi 43 milijuna kuna. Samo projektna dokumentacija vrijedna je 735.000 kuna, od kojih je 62 posto doprinos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a preostalih 38 posto trošak je prijavitelja.

Povoljan položaj, ugodan ambijent i nedostatak mogućnosti za njegu bolesnih i nemoćnih na kraju njihova životnog puta bili su temeljni razlozi za ideju obnove, revitalizacije i prenamjenu ove vrijedne građevine koja se ubraja u kulturno-povijesnu baštinu Virovitičko-podravske županije. Stoga sektorska pokrivenost projekta obuhvaća ne samo kulturno-povijesnu baštinu u Republici Hrvatskoj, već i sektor zdravstva, a njegova realizacija bit će od izuzetne važnosti ne samo za područje Virovitičko-podravske županije i njenih lokalnih jedinica nego i šire regije.

– Nakon obnove kurije Janković u Kapeli te gradnjom Panonskog drvnog centra, krećemo s još jednim značajnim EU projektom vrijednim šest milijuna eura. Očekujemo da će to biti hospicij financiran iz fondova EU-a, koji bi pružao palijativnu skrb ne samo hrvatskim građanima nego i građanima susjednih zemalja Mađarske, Slovenije i Austrije - rekao je župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić.P.Žarković

Ukupna vrijednost projekta (izvođenje radova i opremanje hospicija) iznosi 43 milijuna kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike