TvObzor
JEFF DANIELS

Nikada ne bih bio televizijski voditelj
Objavljeno 12. prosinca, 2014.
Glumac, prošle godine ovjenčan nagradom Emmy upravo za ulogu Willa McAvoya u seriji “Uredništvo”, kaže da uživa tumačeći je, iako je ranije uglavnom bio okrenut filmovima i kazalištu

Nakon trideset godina posvećenosti svojoj filmskoj karijeri te povremenih i kratkotrajnih izleta u svijet televizije, Jeff Daniels je 2011. godine prihvatio ulogu u političkoj TV drami “Uredništvo“, koja je premijeru doživjela godinu dana poslije.

- Aaron Sorkin i HBO. To su dva pojma zbog kojih sam prihvatio rad u "Uredništvu". Ne postoji treći razlog - ukratko objašnjava zašto je prihvatio ulogu Willa McAvoya u hit-seriji iz originalne HBO produkcije.

Ovjenčan nagradom Emmy

Glumac, prošle godine ovjenčan nagradom Emmy upravo za tu ulogu, kaže da uživa tumačeći je, iako je ranije uglavnom bio okrenut filmovima i kazalištu. Katkad grub, katkad žestok, nerijetko zaštitnički raspoložen, katkad ironično-ciničan, a ispod svega toga emotivan i romantičan, Will nas i u posljednjoj sezoni serije često 'lupi po glavi', ostavljajući da u zraku visi pitanje postoji li uopće danas istraživačko novinarstvo te je li moguće napraviti dobru, istinitu, ujedno i komercijalnu priču. A prije svega, dokazuje nam da je moguće biti dobar čovjek i dobar novinar. O tome zašto je treća sezona "Uredništva" ujedno i posljednja, Daniels kaže:

- Nisam nikad bio toliko dugo u jednom liku. Sada sam već tri godine Will McAvoy. I lijepo mi je. Za kraj je ostavljeno dovoljno prostora i priča je takva da je serija mogla potrajati i jednu sezonu, a moglo ih je biti i deset. No tri su sasvim dovoljne. To je vrlo težak posao, posebice za Sorkina, koji sve vrijeme mora osmišljavati, pisati, planirati, raditi sa svakim od nas. Meni je dovoljno što sam tri godine radio s njim. I na tome sam svima zahvalan.

Serija nabijena dijalozima

Jeff objašnjava i da mu je sada mnogo jasnije kako je to biti na televiziji, iza kamere.

- Gledamo TV program onako usput, i sve te emisije, posebice vijesti, uzimamo zdravo za gotovo. Sada mi je jasno koliko je zapravo teško tim ljudima. Stalno su pod pritiskom, pod užasnim adrenalinom. Nemate pojma kako nije jednostavno čuti: "U eteru si za tri, dva, jedan... Idemo!". Ništa tu nije O.K. Dvorana za konferencije, kontrolna soba, studio, jurnjava... I tako je na bilo kojoj televiziji radite. Daju vam tri činjenice, a vi trebate govoriti četiri sata.

Na snimanju, otkriva Daniels, nema improvizacije.

- Nisam sudjelovao u građenju mog lika, Sorkin to savršeno radi. Serija je nabijena dijalozima i razgovorima općenito da bi bilo mjesta da se nešto doda, ispravi, upotpuni. Svatko je točno znao kad ide njegova replika i kakva je. Stoga tu nema mjesta improvizaciji. I to je apsolutno u redu.

Glavna uloga u 57. godini

Jeffu je, najblaže rečeno, čudno da ga je glavna uloga, i to na HBO-u, 'pogodila' u 57. godini.

- To se rijetko događa. Moraš imati mnogo sreće da ti netko pruži ovakvu priliku i kad si mlađi, a kamoli u mojim godinama. To jednostavno nije uobičajeno.

A o tome je li ikad zamišljao da se doista posveti novinarstvu i postane 'pravi' TV voditelj, Daniels kaže:

- Nikad! Kad god sretnem nekoga poslije "Uredništva", kažem mu: "Zdravo, zovem se Jeff. I ja sam plod nečije mašte".

Priremio: Adrian ANDREJEK

IME I PREZIME: ...................................... Jeffrey Warren Daniels

DATUM ROĐENJA: .......................................... 19. veljače 1955.

MJESTO ROĐENJA: ...........................................Athens, Georgia

LJUBAV: ...............................Kathleen Rosemary Treado, supruga

DJECA: ......................................Sinovi Benjamin i Lucas, kći Nellie

TELEVIZIJSKI OTAC I LJUBAVNIK ANNE PAQUIN

• Serija "Uredništvo" Jeffu Danielsu prva je velika televizijska uloga. Imao je epizodne uloge u serijama "Hawaii Five-O", "American Playhouse" i "Frasier", a 1991. i 1995. našao se u ulozi voditelja showa "Saturday Night Live".

• Kad je radio "God of Carnage" na Broadwayju, James Gandolfini mu je rekao da ako ikad bude snimao za televiziju, neka to obavezno bude HBO.

• U filmu "Dug put kući" (1996.) igrao je oca zvijezdi HBO-ove hit-serije "Okus krvi", Anni Paquin, da bi joj samo devet godina poslije u komediji "The Squid and the Whale" (2005.) bio ljubavni partner.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike