Osijek
TUGOMIR KUDUZ:

STUC širi posao - preuzima prehranu i u osječkim školama
Objavljeno 9. prosinca, 2014.

Unatoč činjenici da im je već drugu godinu zaredom znatno smanjen prihod, Studentski centar u Osijeku i tekuću, 2014. godinu završit će, kako tvrde, u "plusu". Kako im to uspijeva, kao i akve nove projekte planiraju, porazgovarali smo s Tugomirom Kuduzom, ravnateljem STUC-a.

Zbog čega od jeseni 2013. naovamo imate smanjen priljev sredstava?

- Prošle godine, 1. listopada, na snagu je stupio novi Pravilnik o prehrani, u kojemu je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta unijelo niz promjena koje smo osjetili u negativnom smislu u financijskom poslovanju. Tako smo u 2013. godini u odnosu na prethodnu godinu imali prihode manje za čak 48,7 posto, dakle gotovo za polovicu. Mi smo pritom najviše stradali jer ostali studentski centri u Hrvatskoj nisu ni prije dopuštali da se na studentske iskaznice, tzv. iksice, mogu kupovati sladoledi, kave te gazirana pića, na što studenti najviše troše. Uz to, iz studentskih kantina ili trgovina izbačeni su artikli koji su se najviše trošili, poput mesnih proizvoda i sirnih namaza. Zato nas je ta odluka dobro 'udarila po džepu', ali smo ipak uspjeli amortizirati taj šok i udar.

Kako to uspijevate pokriti?

- U prvom redu, Ministarstvo je nedavno pokrilo dio duga prema nama. Naime, svake godine, zaključno s 2012., imali smo velike razlike između isporučenih faktura, odnosno onoga što su studenti potrošili i onoga što nam je Ministarstvo isplaćivalo. Prema sadašnjim pokazateljima, mogu odgovorno reći da ćemo biti u plusu. Koliko točno, još ćemo vidjeti na samom kraju godine. Osim toga, naša uprava stalno, uz pomoć iznimnih suradnika te 180 odgovornih i vrijednih djelatnika, pokušava realizirati nove ideje i projekte u cilju poboljšanja standarda studenata i kvalitete rada te zarade Centra. Primjerice, nedavno smo završili pola milijuna kuna vrijedno uređenje prostora Studentskog kluba na sjevernoj strani zgrade Centra, za što dobivamo samo pohvale studenata, a uskoro kreće i preuređenje prostora slastičarnice Apsolvent.

Na koje načine ste to učinili?

- Svjesni smo da situacija nije i više neće biti kao što je nekada bila i da se moramo jače tržišno orijentirati. Primjerice, nedavno smo u tri naša restorana – na liniji i a-la-carte restoranu Gaudeamus u STUC-u te u studentskom restoranu u sveučilišnom kampusu – uveli opciju nazvanu 'ručak za van'. Dakle, da studenti mogu dnevni meni, točnije čvrstu hranu, kupiti i odnijeti i izvan prostora restorana te ju jesti u svojem domu, na fakultetu ili negdje dalje. Taj potez ima već odličan odjek. No, to je samo jedan način s pomoću kojeg smo izišli i izlazimo izvan prostora Centra.

Što su vam neki drugi predviđeni projekti i potezi?

- Malo smo se prebacili i u prosvjetu. Opis naše djelatnosti to dopušta pa smo od ove akademske, odnosno školske godine kandidirali i dobili usluge prehrane i u šest osječkih osnovnih škola koje nude cjelodnevni boravak, pa tamo učenici moraju objedovati. Prijavili smo se na natječaje i naše su ponude bile najpovoljnije. Imamo povratne informacije od teta u kuhinjama i same djece da je to odlično primljeno.T.Levak

Iksice sada koristi 2,5 tisuća studenata manje nego 2012.

Jeste li “minus” možda pokušavali pokriti i smanjivanjem plaća ili otpuštanjem dijela djelatnika?

- Ne, iako je postojala opasnost i od toga. Zadržali smo sve djelatnike i razine njihovih plaća, ali zato smo morali dodatno angažirati svoje resurse. Nije bilo lako jer naša istraživanja pokazuju da domicilni osječki studenti osjetno manje koriste kantine nego prije. Konkretne brojke pokazuju da je 2012. bilo 11,5 tisuća studenata koji su koristili iksice, a ove godine imamo ih dvije i pol tisuće manje, najviše domicilnih. To je jako puno, a taj je trend i još jedan dokaz recesije.

Malo tko nam može konkurirati

Planirate li se proširiti i na neke osječke srednje škole?

- U Ugostiteljsko-turističkoj školi javili smo se i pobijedili na natječaju za vođenje kantine s prehranom. U idućoj školskoj godini planiramo se proširiti i na druge škole. Imamo odlične ljude s iskustvom, opremu i ostale resurse. Malo tko nam realno može konkurirati. Naravno, pritom plaćamo sve predviđene obveze i davanja prema državi, PDV i ostalo, a to se pokazalo kao dobar iskorak. Također, svjesni samo da svaka osnovna škola, s produženim boravkom ili ne, učenicima nudi užinu pa ćemo pokušati ući i u taj posao.

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

47. REGIONALNA DOMIJADA U OSIJEKU

Natjecanje 350 djece iz osam učeničkih domova

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike