Osijek
I U OSIJEKU PONUĐENO NEKOLIKO PRAZNIH STANOVA U NAJAM

Državni stanovi: Svi bi htjeli jeftine kvadrate, ali ih je strah od velikih ulaganja
Objavljeno 8. prosinca, 2014.
Osječani bi stanove radije kupili nego unajmili

Mjesečna stanarina od samo 388,80 kuna za stan od 25 kvadrata, s centralnim grijanjem, na prvom katu stambene zgrade s pogledom na Tvrđu, složit će svatko, zvuči kao sjajna ponuda.

A riječ je o samo jednoj od 14 sličnih na području Osijeka u fondu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom koje su proteklog tjedna građani imali priliku razgledati te za njihov najam licitirati putem zatvorenih ponuda.

Interes za razgledavanje, očekivano, varirao je od stana do stana. No, većinu nekretnina došlo je pogledati bar desetak potencijalnih najmoprimaca.

Slučaj je to bio i na Vij. Ivana Meštrovića 1b, adresi gdje se nalazi ranije spomenuta garsonijera. Jedan stariji, jedan mlađi bračni par, otac s kćerkom, mladić te nekoliko muškaraca i jedna žena srednjih godina, točno u 9.30 sati nestrpljivo su čekali otvaranje stana. Već se na stubištu nagađalo i kalkuliralo kakvi su podovi, vodovodne instalacije, stolarija, a po ulasku i kratkom razgledavanju rasprava, mjerkanje “protivnika” i uglavnom odobravanje.

- Centralno grijanje, novi laminat, ugradbeni ormar, kupaonica u podnošljivom stanju. Tko nije izbirljiv ovdje može ubaciti jedan madrac i imati mjesto za život, a sve ostalo polako! - komentirao je stariji gospodin.

Zadovoljna je bila i djevojka koja je stan došla pogledati u pratnji oca. Kaže, ovo joj je deseti stan unutar tri dana, a ima ih namjeru pogledati gotovo sve.

- Magistrirala sam, imam posao, a još uvijek živim kod roditelja, jer ne zarađujem dovoljno da bih mogla plaćati “pravu” stanarinu. No, kada bih uspjela dobiti u najam neki od državnih stanova, uz malo ulaganja od ušteđevine konačno bih se mogla osamostaliti - zaključuje.

Sat vremena kasnije, druga adresa - druga priča. Podrumski stan od 30 kvadrata u grandioznoj Cesarićevoj ulici, s početnom mjesečnom najamninom od 462,60 kuna. U svakom slučaju dovoljno intrigantno za bar pogledati iz znatiželje. No, tu zatičemo samo zaposlenicu državne uprave. Stan je u poprilično derutnom stanju, kupaonica se ne čini funkcionalnom, a nedostaju mu čak i ulazna vrata. Iako je u ponudi bilo i gorih stanova, ovo je za sada jedini koji nije posjetio baš nitko.

Prava gužva dočekuje nas pak nešto kasnije, u Kapucinskoj 15, na atraktivnoj lokaciji - uglu dijametralno nasuprot Gradskoj knjižnici. Stan u secesijskom zadnju, u prizemlju, od 76 četvornih metara s pristupom u ograđeno “zeleno” dvorište i početnom najamninom od 1148,40 kuna bio je, izgleda, pravi mamac. Kako za one u potrazi za jeftinim kvadratima u središtu grada, tako i za na očigled nešto imućnije Osječane koji su došli provjeriti postoji li ikakava šansa da bi se stan od države ipak mogao otkupiti. Naime, iako je i ovdje na prvi pogled vidljivo da su ulaganja nužna za normalan život, na to je malo tko obraćao pozornost.

- Originalne stropne štukature i lusteri, visoki stropovi, dugi prozori i vrata, prelazak iz prostorije u prostoriju, prostor za dvije kupaonice, prekrasna lokacija! Kada bi postojala ikakva mogućnost da se nakon isteka najma stan otkupi konkurirala bih za najam, tako da me nitko ne može nadmašiti. No, kako mogućnosti otkupa nema, ne usudim se ući u najam. Bilo bi teško odoljeti ulaganju u ovaj predivan prostor, a još teže ako bih ga poslije morala napustiti da i ne spominjem materijalni gubitak! - rekla nam je prostorom vidno oduševljena starija gospođa.

Naime, s najboljim ponuditeljem za svaki pojedini stan iz ponude DUUDI-ja zaključuje se ugovor o najmu stana na rok od pet godina, uz mogućnost, nakon isteka roka, sklapanje novog ugovora na sljedećih pet godina. Iz razgovora s potencijalnim najmoprimcima stječe se zaključak kako je upravo ova stavka ugovora s državom svima u glavi stvorila vagu. Stanove bi htjeli s obzirom na, bez iznimke, odlične lokacije i kvalitetu gradnje. No ostaje pitanje kako se suzdržati od poboljšanja životnih uvjeta kroz ulaganja čak deset godina, a potom, možebitno iz stana jednostavno izići?

Ivana SOLAR
Sretni dobitnici - 17. prosinca

Ponude za stanove otvaraju se 17. prosinca, u 12.30 sati, u prostorijama zgrade DUUDI-ja u Zagrebu (Dežmanova 10), a otvaranju ponuda ponuditelji mogu biti osobno prisutni, ili ih pak mogu zastupati opunomoćenici. Ako za isti stan stignu dvije najbolje identične ponude, ponuditelji će biti pozvani da u roku od sedam dana dostave dopunu ponude. Osobama koje nisu ispunile uvjete natječaja i koje nisu ponudile najviši iznos najamnine, uplaćena jamčevina bit će vraćena u roku od 30 dana od dana otvaranja ponuda.

14 stanova

Na području Osijeka DUUDI je u ovom krugu stavljanja u funkciju zaboravljene državne imovine građanima ponudio 14 stanova u rasponu od 13 do 77 kvadrata, odnosno prema najmu od 208 do 1160 kuna. Najveći broj stanova držao je početnu cijenu najma od oko 400 kuna te je bio prosječne kvadrature - 27 kvadrata. Oni koji su htjeli konkurirati za stanove, morali su uz pisanu ponudu za licitaciju dostaviti i potvrdu o uplaćenoj jamčevini koja je uvjetima natječaja posebno određena za svaki stan. Sve s napomenom kako najmoprimci stanove ne mogu stavljati pod najam ili koristiti za bilo koju drugu svrhu osim stanovanja.

Možda ste propustili...

UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove

TEEN ZBOR INSTITUTA POLIFONIJA

Prva nagrada s pohvalom cum laude u Belgiji

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne

Najčitanije iz rubrike