TvObzor
IVAN DEČAK, GRUPA VATRA

Publika nam je važnija
i od najzlatnijih statua
Objavljeno 14. studenog, 2014.

Vlasnici najvećeg radijskog hita 2014. godine uvjerljivo su članovi užarenog virovitičkog benda Vatra, koji su nedavnim koncertom u zagrebačkoj Tvornici kulture proslavili petnaestu obljetnicu na glazbenoj sceni. U povodu velikog uspjeha pjesme “Tango”, nominacije za MTV-jevu nagradu, slavljeničkim koncertima (među kojima je i onaj u Osijeku), porazgovarali smo s frontmanom Ivanom Dečakom, koji je i sam nedavno proslavio rođendan, i to trideset i peti.

Nagrade nam laskaju

Sada kad gledate s vremenskim odmakom, kakav je osjećaj iza sebe imati singl koji je čak pola godine, odnosno 26 tjedana uzastopce, bio na prvom mjestu liste HR TOP 40? Mislite li da će “Saturn” ili neki budući singl uspjeti ponoviti uspjeh “Tanga”?

- Često nam postavljaju pitanja u stilu: Što nakon “Tremola”, Što nakon “Bilo je dobro dok je trajalo”, Što nakon “Tanga”... Naš je plan i cilj trčati maraton, glazbu i život za nju, ali i od nje ne doživljavamo kao sprint na stotinu metara. Hoću reći, stremimo tome da se i u budućnosti izražavamo kroz naše pjesme najbolje što umijemo. Koliko će daleko koja dobaciti, uistinu je nemoguće predvidjeti, ovisi to o više faktora. Nama je za početak super ako iskra dobaci do naših starih, novih i budućih fanova. Ako im naježi kožu i uđe u uho, nitko sretniji od nas. Naravno da navijamo za “Saturn”, baš kao što navijamo za svaki naš novi singl, pa si u tom kontekstu držimo fige da vas naježi i da vam se uvuče u uho.

Nominirani ste za nagradu MTV Best Adria Act. S obzirom na to da ste već vlasnici Porina, koliko vam znače takve nagrade i nominacije?

- Sve nagrade, ali i same nominacije, laskaju nam i nekako daju do znanja kako je i struka percipirala naš trud i rad. Međutim, sve te nagrade i fama oko njih slegnu se brzo, jedina konstanta u nagrađivanju jest publika. Njihove nominacije i nagrade znače nam više od svih statua zajedno. Kad je riječ o samoj nominaciji za MTV Best Adria Act, osvojio ju je bend Van Gogh, a nagrada im je dodjeljena 9. studenoga u Glasgovu. Eto, mi smo ipak ostali u Lijepoj Našoj, a nakon nastupa pred publikom u Osijeku 7. studenoga, nastavljamo žariti i paliti u drugim gradovima.

Nedavno smo doznali da ćete biti jedan od četiri mentora u hrvatskoj inačici svjetski popularnog showa “The Voice”, koji ćemo od siječnja gledati na HRT-u. Kako ste odabrani za tu poziciju?

- Nazvala me jedna simpatična gospođa s HRT-a i ponudila mi angažman. Odradio sam više intervjua, kao i mnogi drugi, i nekako su se odlučili upravo za mene.

Petnaesta obljetnica

Jeste li pratili američko izdanje “The Voicea“? Što kažete na usporedbe s njihovim mentorom Adamom Levineom?

- Nisam stigao previše, malo sam škicnuo preko “YouTubea”. Vidio sam da u američkom izdanju sudjeluje Gwen Stefani, a u britanskom frontman Kaiser Chiefsa Ricky Wilson. Stoga se nekako vidim kao domaća inačica takvih izvođača. Oprostite ako si umišljam previše.

Ove godine Vatra slavi petnaestu obljetnicu. Poznato je da ste još od malih nogu jako dobri prijatelji koji su odrastali u Virovitici i tako ste se okupili. Možete li se prisjetiti prve probe, nastanka prve autorske pjesme, prvog 'pravog' nastupa?

- Bez problema! Prve smo probe održali u garaži mojih roditelja u Virovitici, prve autorske pjesme radili smo već na drugoj probi, a prvi nastup održali smo na dočeku Nove godine, na privatnom tulumu kojeg smo sami organizirali.

Koji su vam najznačajniji trenuci u tom prilično dugom razdoblju?

- Mnogo ih je: od odluke da prvi album snimamo s Denykenom, preko odluke da nastavimo raditi s Jurom i Pavlom iz Svadbasa, prelazak u “Dallas Records“, kao i preseljenje u Zagreb zbog glazbe. Ali sve ovo samo su segmenti mozaika starog ili mladog petnaest godina.

Najslađi cimer

Koliko ste se promijenili i kako ste evoluirali od objave prvog albuma 1999. godine do danas?

- Naučili smo poneki novi akord, ha, ha, ha! Samo je mijena stalna; bend nam je oduvijek bio poligon ili laboratorij za istraživanje. Naravno, u počecima nismo znali koristiti sve što smo imali. Danas smo spretniji, ali imamo još mnogo toga za otkriti, shvatiti, naučiti i isporučiti.

S obzirom na sva postignuća o kojima smo razgovarali, čini se da je 2014. Vaša godina. Uz sve uspjehe, proljetos Vas je dočekao i onaj na privatnom planu kad ste postali ponosni otac djevojčice. Kako je biti roditelj? Je li roditeljstvo imalo slično onom što ste očekivali?

- Dobio sam najslađeg cimera (odnosno cimericu), koja za razliku od svih dosadašnjih nema namjeru mijenjati stanodavca i stan idućih dvadesetak godina. I drago mi je da je tako.

Kako izgledaju planovi benda za sljedećih nekoliko mjeseci?

- Planiramo dovršiti još nekoliko pjesama za novi album te paralelno s tim proslaviti petnaestu godišnjicu na predstojećih dvadesetak nastupa do kraja godine. Već početkom 2015. ulazimo u studio i dovršavamo album koji planiramo objaviti u proljeće 2015., nakon čega krećemo na promotivnu turneju predstavljanja novog albuma. Također, snimili smo audiokoncert u Tvornici, tako da se sada bavimo i miksanjem materijala. Ako nešto od snimljenog ispadne dostojno predstavljanja, rado ćemo to pustiti u život!

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
Copy-paste

Naviknuli smo na to da od Vatre uvijek možemo očekivati nešto novo, copy-paste nikad nije u igri. Što biste željeli iskusiti i postići u sljedećih petnaest godina?

- U svakom slučaju kemijat ćemo i dalje, pa ako i ne dobijemo nominaciju Nobela za kemiju, bar ćemo znati da smo pokušali.

Koncert u Tvornici

Pričajte nam o tome kako je prošao slavljenički koncert u Tvornici!

- Doznali smo da je koncert rasprodan dan uoči nastupa. Osjetili smo veliku odgovornost prema ljudima koji su došli, ali već po dolasku na pozornicu njihova nas je energija ponijela u neki paralelni svijet u kojemu ne postoje barijere pa smo se bezrezervno dali jedni drugima. Divna večer! Jedna od onih za pamćenje.

Najčitanije iz rubrike