Regija
UZ POMOĆ FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Reciklažno dvorište u Krndijskoj
Objavljeno 16. listopada, 2014.

NAŠICE - Nakon uspješno završene gradnje pročistača otpadnih voda i proširenja kanalizacijskog sustava, našička gradska vlast intenzivira aktivnosti na komunalnim projektima. Među prioritetima su sanacija odlagališta komunalnog otpada Pepelane i gradnja reciklažnog dvorišta, što je i zakonska obveza. Gradnja reciklažnog dvorišta predviđena je u Krndijskoj ulici, u Industrijskoj zoni. Radi smanjenja troškova, Grad Našice zatražit će sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji osigurava čak 80 posto iznosa potrebnog za gradnju i uređenje reciklažnog dvorišta. U našičkom gradskom proračunu posljednjim rebalansom stavka za reciklažno dvorište povećana je s 300.000 na 1.000.000 kuna.

- Prilično je to velika stavka, ali uputili smo zahtjev Fondu za sufinanciranje projekta reciklažnog dvorišta te očekujemo da ćemo uspjeti povući sredstva. Trenutačno rješavamo imovinski problem lokacije reciklažnog dvorišta koje je predviđeno u industrijskoj zoni, uz komunalno poduzeće, u neposrednoj blizini državne ceste Našice – Donji Miholjac. Lokacija je izmišljena za tu namjenu, dovoljno velika ne samo za reciklažno dvorište, nego i za kompostanu te za mnogo više sadržaja. No kako bismo mogli dobiti novac Fonda, moramo riješiti imovinski problem lokacije – kaže gradonačelnik Našica Krešimir Žagar.

Našičani zasad svoj otpad odlažu na lokaciji Pepelane, smješten između naselja Makloševac i Ceremošnjak. Ovom odlagalištu, koje postoji već dugi niz godina, potrebna je sanacija, za koju građevinska dozvola istječe krajem ove godine. U tu svrhu, proračunska stavka rebalansom je povećana s 300.000 kuna na 1,9 milijuna kuna. S. Fridl

Djelomična sanacija deponija

- Krajem prosinca moramo početi djelomičnu sanaciju Pepelana. Potpuna sanacija značila bi zatvaranje odlagališta, što ne možemo dopustiti, jer praktički ne postoji druga lokacija za odlaganje otpada. Krenut ćemo sa sanacijom oprezno, i to radovima koji neće zatvoriti odlagalište, nego će oni biti usklađeni s dinamikom projekta gradnje reciklažnog dvorišta – zaključio je Žagar. Troškove sanacije odlagališta Fond sufinancira sa 60 posto, no prema Žagarovim riječima, Grad će zatražiti dodatnu financijsku podršku, jer na našičko odlagalište dovozi se smeće iz općina Podgorač i Đurđenovac.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike