Osijek
POSLA ZA SVE

Jesen u Azilu: Najezda
komaraca muči pse i volontere
Objavljeno 30. rujna, 2014.
Situacija s komarcima uistinu je neizdrživa, a i psima je jako teško, rekla nam je volonterka Lucija Baraban

Početak jeseni, nedavne poplave i najezda komaraca - kombinacija je zahtjevnih okolnosti za 200-tinjak stanovnika azila za napuštene pse u Nemetinu te volontera koji o njima brinu. Nedavni visoki vodostaj Drave nije zaprijetio Azilu, no voda je donijela komarce zbog kojih pate i ljudi i psi. Kako saznajemo od volontera, redovni poslovi u Azilu značajno su teži uz konstantno mahanje, “hvatanje” dima iz spirala protiv komaraca i mazanje zaštitnim sredstvima, a nije mnogo bolje ni četveronožnim stanarima Azila.

- Situacija s komarcima uistinu je neizdrživa, a i psima je jako teško, jer jednostavno nemaju kamo pobjeći od najezde rojeva komaraca - rekla nam je volonterka Lucija Baraban.

Posao volontera počinje svakog dana ranim jutrom, a prvo se kreće s terapijom za bolesne pse kojih je u zadnje vrijeme priličan broj. Dodatan angažman volontera potreban je i zbog opalog lišća koje doslovce zatrpa boksove te ga se mora grabljati i izvoziti iz Azila.

- Metemo svaki dan pomalo, ne stignemo temeljito, a jednom tjedno radi se prava “generalka” cijelog Azila. Srećom, vrijeme je poprilično povoljno pa nam dolazi dosta sugrađana koji vode pse u šetnju. To je psima jedina prilika da iziđu iz boksova, druže se s ljudima i uživaju u šetnji, kupanju u Dravi i sličnim aktivnostima. Upravo ta šetnja mnogim je psima najveća nagrada i uživanje pa svi koji žele pomoći i učiniti nešto za pse mogu doći i izvesti ih u šetnju. Prošle subote su gotovo svi psi bili u šetnji, a popodnevna tišina i zadovoljni san svih stanara govori su koliko su psi u tome uživali - kaže Baraban.I.Sekol

Štenci traže udomitelje

Potencijalni udomitelji mogu birati i među štencima kojih u Azilu ne manjka, a ima ih raznih boja, veličina i starosti. Neki su ostavljeni pred vratima Azila u kutijama, neki su u Azilu došli na ovaj svijet, a neki su u Azilu završili nakon što su pronađeni pokraj kontejnera. Svi priželjkuju novi dom. S obzirom na to da uskoro dolazi zima, u Azilu kažu da im je u tim mjesecima potrebno dosta slame koja se redovito mijenja u kućicama, prilagođava se i prehrana, a posla za volontere ima više i zbog smrzavanja vode, budući da se ne smrzava samo jedna slavina, jer je spojena na bojler.

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

Najčitanije iz rubrike