TvObzor
KULTNI STATUS NAJMISTERIOZNIJE SERIJE

Izgubljeni (2004.-2014.): Deset godina jedne od deset televizijskih najserija svih vremena
Objavljeno 26. rujna, 2014.
Napetih šest sezona dovodilo je fanove do potpunog ludila, što zbog velike količine neodgovorenih pitanja, što zbog samih misterija i tema kojima se serija bavila

Kultna serija “Izgubljeni” u ponedjeljak, 22. rujna, proslavila je deset godina od emitiranja prve epizode. Podsjetimo, to je priča o sedamdeset preživjelih od ukupno 324 putnika koja se, nakon pada zrakoplova, smještaju na tri lokacije na tajnom otoku u južnom Pacifiku. Naoko je to rajski otok, ali po njemu se kreće Čudovište, preživjele muče Drugi, a “utočište” na kojem su se zatekli obiluje fantastičnim i neobjašnjivim pojavama. U prvom planu su kirurg Jack Shephard, prevarant Sawyer, Kate Austin koja bježi od zakona, dobitnik na lutriji Hurley, misteriozni John Locke, irački vojnik Sayid, trudnica Claire... Napetih šest sezona dovodilo je fanove do potpunog ludila, što zbog velike količine neodgovorenih pitanja, što zbog samih misterija i tema kojima se serija bavila.

Na obljetnicu “Izgubljenih” podsjetili smo u prošlom broju TV Obzora, no seriji posvećujemo i duplericu u ovom broju budući da smo “iskopali” još podosta zanimljivosti o “Izgubljenima”, a koje mnogi od vas zasigurno nisu znali.

Avion je rastavljen i sastavljen za potrebe snimanja

Pilot-epizoda “Izgubljenih” imala je budžet od desetak milijuna dolara, od kojih je većina otišla na specijalne efekte i scenu. Rezultat svega je izvrsni pilot koji je oduševio gledatelje, a specijalni efekti i danas izgledaju odlično. Producenti su od početka inzistirali na detaljima, pa tako za olupinu aviona nisu korištene makete nego stvarni avion koji je kupljen, rastavljen na dijelove i sastavljen na otoku. Mjesto rušenja izgledalo je tako uvjerljivo da su postavljeni znakovi kako je riječ o filmskoj lokaciji da se prolaznici ne bi zbunili.

Michael Keaton trebao je biti Jack

Malo je poznato da je Matthew Fox dobio glavnu ulogu nakon što je Michael Keaton odustao. No, prvo je zamišljeno da Jack bude samo minorni lik koji će poginuti odmah u pilot-epizodi. Nakon što su se odlučili za Keatona, producenti su shvatili da bi reakcija fanova na brzu smrt lika kojeg on glumi mogla biti negativna, pa su ga pretvorili u vođu čopora. Keatonu se ta ideja nije svidjela jer se nije htio vezati uz dugotrajnu seriju te je od svega odustao.

Kateinu ulogu planirali su za glavnu

Zbog promjene plana s likom Jacka, potpuno se promijenila i uloga Kate u cijeloj seriji. Originalno je upravo ona trebala biti glavna među preživjelima, ali je nakon Keatonova otkaza Jack dobio ulogu predvodnika. Kate je stoga “degradirana” te joj je dodana cijela priča s kriminalom. Da je Kate ostala kao predvodnik, njezina priča je bila zamišljena kao ona koja je poslije dodijeljena Rose.

Charliejeva tetovaža posvećena je “Oasisu”

Prema prvobitnoj ideji Charlie je trebao biti dvostruko stariji, ali kad su na audiciji upoznali Dominica Monaghana, producenti su promijenili scenarij te je i imaginarni bend “Drive Shaft” promijenio glazbeni stil. Jeste li primijetili veliku sličnost između “Drive Shafta” i “Oasisa”? Čak i Charlie ima tetovažu “Living is easy with eyes closed” (“Lako je živjeti zatvorenih očiju”), što je citat iz pjesme “Strawberry Fields Forever” spomenutog rock-benda. Naravno, Charliejeva tetovaža je stvarna glumčeva tetovaža.

Nevjerojatna briga o detaljima

Od samog početka posvećenost detaljima u seriji bila je nevjerojatna. To se najbolje vidjelo u epizodi druge sezone u kojoj Ana Lucia pomaže Christianu Shephardu da pronađe kćer Claire u Australiji. Scena je uspješno snimljena, ali su tek u produkciji shvatili da Ana Lucia vozi američki automobil u kojem je volan na lijevoj strani. Iako većina ne bi primijetila nelogičnost scene, producenti su je odlučili izbaciti.

Jedna povezanost nije primijećena

U “Izgubljenima” su doslovce svi likovi međusobno povezani i susreli su se, a da nisu ni primijetili i prije ukrcavanja na let “Oceanic 815”. Tijekom sezona vidjeli smo da su pojedini likovi imali susrete sa svim drugim likovima, i fanovi su to primijetili. To je i bila bit cijele sezone zbog koje su se pogađali krajevi serije i objašnjenja za sve. Ali malo je tko primijetio da je doktor koji je Jacka obavijestio o smrti oca već bio u seriji, i to u pilot-epizodi gdje se pojavio samo kratko. Nakon ta dva pojavljivanja lik se više nije pojavio.

Piše: Adrian ANDREJEK
PUTNICI SU PREŽIVJELI, A OTOK JE BIO STVARAN

Serija “Izgubljeni” zapravo je priča o ljudima koji su izgubljeni u svom životu. Cilj je bio da svaki od njih pronađe neki smisao, a producenti su se složili da kraj mora biti duhovan. Željeli su potaknuti pitanja i riješiti misterij života, kao i što se događa nakon smrti. Ekipa serije čula je mnoge teorije, a kao najbesmisleniju ističu onu kako su preživjeli zapravo bili klonirani - a priča o “izgubljenima” je priča o klonovima. Neki su mislili da preživjeli zapravo to i nisu bili, no autori potvrđuju da to nije točno. U posljednjoj sceni finalne epizode vidi se olupina aviona na plaži, pa je ta scena potaknula glasine da cijele ekipe zapravo nije ni bilo. No, istina je da su putnici preživjeli, a otok je bio stvaran.

Možda ste propustili...

“BEZGREŠNA” JE FILM OD ČIJEG TERORA NEMA BIJEGA

Sydney Sweeney je sestra Cecilia u krvavom hororu

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

Najčitanije iz rubrike