Regija
ZA KROV DRŽAVA DALA 100.000 KN

Počinje obnova crkve u Gazijama iz 18. stoljeća
Objavljeno 24. rujna, 2014.
Prema Odluci Ministarstva kulture i rješenju Konzervatorskog odjela u Osijeku, crkva je 2011. godine dobila status kulturnog dobra

GAZIJE - Srpska pravoslavna crkvena općina Gazije uskoro bi mogla početi obnovu crkve Sv. trojice u Gazijama, sagrađene 1754. godine, najstarijeg sakralnog objekta u općini Feričanci. Čim se izabere najpovoljniji ponuđač, mogli bi početi pripremni radovi - uspostavljanje i osiguravanje gradilišta te čišćenje i uklanjanje sadašnjeg suvišnog materijala. Time bi se objekt pripremio za početak sanacije krovišta, prve faze temeljite obnove objekta, koja obuhvaća i uređenje pročelja, unutrašnjosti i vanjskih površina, a sve u skladu s konzervatorskim uvjetima.

Naime, nakon gotovo tri godine okončana je izrada potrebne dokumentacije - konzervatorske studije i glavnog projekta, koja je bila ugovorena s tvrtkom Koping d.o.o. iz Požege. Za obnovu gazijske crve Sv. trojice Ministarstvo kulture ove godine odobrilo je 100.000 kuna. Time su se stekli uvjeti za konačni početak obnove sakralnog objekta sagrađenog u kasnobaroknom stilu i pod zaštitom države. Naime, prema odluci Ministarstva kulture i rješenju Konzervatorskog odjela u Osijeku, crkva je 2011. godine dobila status kulturnog dobra i stavljena je pod preventivnu zaštitu.

Crkvu u Gazijama ovih su dana obišli paroh srpske pravoslavne crkve sv. Petke u Medincima, Jovan Šaulić, predstavnik potencijalnog izvođača radova te predstavnici mjesta Gazije, koji se zauzimaju da se imenuje građevinski odbor koji će pridonijeti uspješnosti akcije.

- Prikupili smo dokumentaciju, a raspolažemo sredstvima potrebnim za početak radova na sanaciji krovišta, ponajprije zahvaljujući Ministarstvu kulture, koje je dalo 100.000 kuna i najavilo da će još pomoći. Za ostale radove financijska sredstva tražit ćemo tijekom obnove. Nadamo se donacijama tvrtki, institucija i pojedinaca – istaknuo je paroh Jovan Šaulić.

Iako je za obnovu crkve potrebno nekoliko stotina tisuća kuna, paroh Jovan kaže kako je važno da radovi počnu, jer ''čovjek koji nešto počne uz ljubav Božju, uz ljubav Božju će taj posao i završiti''.

- Stručnjaci rade svoj posao, a mi u Crkvi možemo samo izraziti radost i nadati se kako će građevinski radovi na krovištu uskoro i početi. A onda ostaje samo nada da će donatori prepoznati važnost cjelokupnog projekta – rekao je paroh Jovan.

Snježana FRIDL
LIPE STARIJE OD GUPČEVE

U povijesnim dokumentima crkvu prvi put bilježi jozefinski vojni zemljovid iz 1781., a poslije je prikazana na katastarskoj izmjeri općine Gazije nastaloj 1862. godine. Prema popisu crkava Eparhije slavonske, crkva Sv. trojice u Gazijama podignuta je 1754. te obnovljena 1811. i 1883. godine. Jednobrodna je građevina s polukružnim svetištem i zvonikom dograđenim u 19. stoljeću. Primjer je skromne kasnobarokne sakralne gradnje, a njezinu nepobitnu arhitektonsko-stilsku vrijednost upotpunjuje očuvana izvornost i specifičnost njezinih pojedinih elemenata. Također, vrijednosti pridonosi i neizostavan i rijetko očuvan slikovit ambijent u kojem je crkva nastala i s njim srasla. Ispred crkve nekoliko je vremešnih stabala lipe. Stručnjaci procjenjuju da je najstarije stablo posađeno prije gotovo 500 godina, što znači da su lipe možda starije i od Gupčeve.

nakon

gotovo tri godine okončana je izrada potrebne dokumentacije - konzervatorske studije i glavnog projekta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike