Osijek
VODOTOCI PUNI VODE

Visok vodostaj prijeti najezdom
i treće generacije komaraca
Objavljeno 19. rujna, 2014.
Vjeruje se kako zbog zahladnjenja ipak neće izletjeti velik broj komaraca

Visok vodostaj Drave i okolnih kanala i pritoka, poput Karašice, mogao bi, nakon povlačenja, izazvati velike probleme s komarcima, od čega strahuju mnogi stanovnici Osijeka i okolice.

"Iako je vrijeme promjenjivo i nije baš pogodno za razvoj komaraca, čim je malo toplija večer bez vjetra i kiše, komarci nas jako grizu, posebno kod nas u Donjem gradu, blizu Drave. S obzirom na to da nam iskustvo govori kako im je visoka voda uvijek pogodna za razvoj, bojim se što će se dogoditi kad se ova velika voda povuče", komentira sredovječni Donjograđanin Marin, zabrinuto vrteći glavom.

S njim se slaže stanovnica Juga II, starija gospođa Marija. "Još uvijek nije prehladno i navečer susjede i ja volimo sjediti na klupama oko zgrade. Međutim, u blizini je bajer, gdje se očito razvio velik broj komaraca. Pitam nadležne: Zašto ih nisu zaprašivali kad su rekli da hoće?! Što će se dogoditi kad se Drava povuče?! Tad će biti još toplo vrijeme i svi se plašimo da će nas ove krvopije napasti u velikom broju", upozorava ona.

Zabrinutost građana razumije Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka te koordinator Stožera Grada Osijeka za zaštitu i obranu građana od najezde komaraca, ali očekuje da će građani Osijeka i okolice ipak izbjeći veću najezdu letećih napasnika. "Činjenica jest da komaraca trenutačno ima dosta, jer zbog konstantno lošeg vremena nismo uspjeli provesti tretiranja odraslih komaraca u opsegu u kojem smo željeli. Prije tjedan dana obavili smo akcije u rubnim i prigradskim dijelovima grada – Sarvašu, Podravlju, Tvrđavici, Višnjevcu, Josipovcu i Donjem gradu, ali dalje, dakle po samom gradu, nismo stigli jer nas vrijeme nije služilo. Naime, nema smisla uništavati komarce kada su kiša, vjetar ili hladnije vrijeme, jer tada nije efikasno. Ipak, mislim da se Osječani ne moraju bojati, iako nemamo točan uvid u trenutačnu situaciju jer u proteklih tjedan dana djelatnici Službe za monitoring komaraca Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta uspjeli su izmjeriti brojnost komaraca na samo nekoliko od ukupno 17 mjernih postaja", procjenjuje on.

Podsjećam da smo ljetos imali jako brojnu prvu generaciju komaraca, sada još postoji druga generacija, koja nije ni približno tako masovna, a ovo bi bila treća generacija. Ovih dana bit će provedena točna mjerenja, a naših pet ekipa podizvođača, na čelu sa Zavodom za javno zdravstvo, spremno je i za larvicidne i adulticidne tretmane. Do sada smo potrošili tek oko 3,6 milijuna od deset milijuna kuna, koliko nam je na raspolaganju za ovu godinu, pa financijskih sredstava imamo više nego dovoljno", ističe pročelnik.

Tomislav LEVAK
Broj uboda od 10 do 50 u 15 minuta

Posljednja mjerenja pokazuju kako se broj uboda komaraca kreće od desetak do najviše 50 u 15 minuta (maksimalno je dopušteno 15 u 15 minuta), izuzev Sarvaša, gdje je prije tjedan dana zabilježeno više od stotinu uboda u 15 minuta. "Nakon što se voda povuče, sigurno će ostati velik broj ličinki u svim poplavljenim dijelovima, tj. potencijalna opasnost, ali najave govore kako će se do tada temperature zraka, osobito ujutro i navečer kada je aktivnost komaraca najjača, smanjiti i neće doći do prevelikog izlijetanja”, kaže Kristić.

3,6

milijuna kuna do sada je Grad potrošio na uništavanje komaraca

10

milijuna kuna osigurano je novca za tu namjenu

Najčitanije iz rubrike