Regija
ODRŽANO PREDSTAVLJANJE ITINERERA ŽIVUĆE POVIJESTI GRADA VINKOVACA

Gradom šetali Runjanin, ban Šokčević, Satir
Objavljeno 19. rujna, 2014.

VINKOVCI - Grad Vinkovci u suradnji s TZ Grada Vinkovaca, Gradskim kazalištem "Joza Ivakić", Glazbenom školom Josipa Runjanina, Gradskim muzejom, Klubom turističkih vodiča Vukovarsko-srijemske županije i Udrugom ''Karneval'' organizirao je predstavljanje itinerera živuće povijesti grada Vinkovaca. Predstavljanje je vodio licencirani turistički vodič Ivica Šandrk koji je za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola predstavio povijest grada kroz povijesne likove. Cilj predstavljanja bio je upoznati učenike s bogatim povijesnim i kulturnim naslijeđem Vinkovaca.

- Mislim da je to jedna izuzetna akcija kojom želimo promovirati turistički potencijal Vinkovaca, ali i uključiti se u Europski tjedan kretanja i pokazati da se i šetnjom kroz Vinkovce može puno toga vidjeti i saznati iz povijesti naše kulture koja je toliko bogata da ćemo još dugo godina otkrivati nove spoznaje o ovom najstarijem naselju Europe - rekao je gradonačelnik Mladen Karlić.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Vinkovaca dr. sc. Mario Banožić upozorio je na važnost ove akcije kako bi se učenici pobliže upoznali s poviješću Vinkovaca.

- Do sada je kulturni itinerer grada bio postavljen na osnovi povijesnih spomen-ploča i povijesnih zgrada gdje su građani mogli stvoriti određenu predodžbu što su značili Runjanin, Reljković i ban Šokčević za Vinkovce. Mi sad osim te materijalne baštine pokušavamo prikazati i nematerijalni dio ponajviše jer naši mladi ljudi tek poslije budu svjesni što su Vinkovci značili, pogotovo što nekada imamo situaciju da oni koji su otišli iz grada na fakultet tek onda vide koji su potencijal ostavili ovdje. Zato smo i napravili ovu akciju kako bi već u sedmim i osmim razredima pokušali prezentirati koju vrijednost imamo. Animatori dolaze iz vinkovačke Gimnazije. Volio bih da animatori budu i iz ostalih srednjih škola, da se uključe u možda neke druge likove jer grad ima još puno toga što nije pokazao - istaknuo je Banožić.

Učenicima je prezentirana povijest grada kroz povijesne likove Josipa Runjanina u Glazbenoj školi, bana Šokčevića ispred Gimnazije, M. A. Reljkovića i Satira ispred Gradskog muzeja, rimskog cara u lapidariju Gradskog muzeja, neandertalaca u dvorištu Muzeja, Vida Štrljića na Meraji, Josipa Kozarca i Tene kod spomenika Kozarcu i Ivana Kozarca i Đuke Begovića u rodnoj kući Ivana Kozarca.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike