TvObzor
HBO PRODUKCIJA

Peta i posljednja sezona hit-serije Carstvo poroka
Objavljeno 12. rujna, 2014.
Kroz posljednjih osam epizoda serije i dalje nas vodi fantastični “car poroka” Steve Buscemi (Nucky Thompson)

Premium filmski kanal HBO donosi ekskluzivnu premijeru pete i posljednje sezone serije iz originalne HBO produkcije “Carstvo poroka”. Prikazivanje pete sezone počinje u ponedjeljak, 15. rujna, u 21 sat; tog dana i u istom terminu gledat ćemo i sve ostale epizode.

Smještena u 1920., u vrijeme prohibicije, ova hvaljena HBO-ova drama, dobitnica čak dvanaest nagrada “Emmy”, prati život Nuckyja Thompsona (Steve Buscemi), neospornog vladara Atlantic Cityja.

Iz pera Terencea Wintera, “Emmyjem” nagrađenog scenarista “Obitelji Soprano” i “Oscarom” nagrađenog redatelja Martina Scorsesea, “Carstvo poroka” raskošna je dramska serija smještena u vrijeme prohibicije, kad je prodaja alkohola postala ilegalna diljem SAD-a. Na plaži u južnom New Jerseyju nalazio se Atlantic City, spektakularno odmaralište, gdje ta pravila nisu vrijedila. Golemi hoteli obrubljivali su njegov slavni Boardwalk, prepun noćnih klubova, zabavnih molova i druge razbibrige koja se mogla mjeriti s onom na Broadwayu. Neosporni vladar bio je gradski rizničar Nucky Thompson, politički “maher” i diler iz stražnje sobe koji je podjednako bio i političar, i gangster. Zbog blizine oceana Atlantic City bio je veliko žarište aktivnosti za krijumčare ruma, uključujući Arnolda Rothsteina, “Luckyja” Luciana i Ala Caponea, a Nucky je poslovao sa svima njima.

Posljednja, peta sezona “Carstva poroka” vodi nas u Atlantic City, jedanaest godina kasnije. Godina je 1931. Cijela se zemlja bori s Velikom depresijom i žestokim napadima policije na krijumčare alkohola. Nucky Thompson dogovara partnerstva s proizvođačima alkoholnih pića, a njegovi rivali “Lucky” Luciano i Meyer Lansky, nakon smrti Arnolda Rothsteina, pod svaku cijenu pokušavaju osigurati prevlast i eliminirati konkurenciju.

Kroz posljednjih osam epizoda serije i dalje nas vodi fantastični “car poroka” Steve Buscemi (Nucky Thompson), a u glavnim ulogama su i Kelly Macdonald (Margaret), Michael Shannon (Nelson Van Alden), Shea Whigham (Eli), Stephen Graham (Al Capone), Vincent Piazza (Lucky Luciano), Paul Sparks (Mickey Doyle), Michael Kenneth Williams (Chalky White) i Jeffrey Wright (Valentin Narcisse). Svoje će uloge ponoviti i Anatol Yusef (Meyer Lansky), Ben Rosenfield (Willie Thompson), Patricia Arquette (Sally Wheet) i Michael Zegen (Benjamin “Bugsy” Siegel).

Piše: Dražen BAĐUN
PRVORAZREDNO OSTVARENJE

Uhodana glumačka ekipa u ovoj je sezoni dobila i pojačanje, pa će se tako kroz “Carstvo poroka” prošetati i Jim True-Frost kao Eliot Ness, Matt Letscher (Joseph Kennedy, bogati biznismen s političkim vezama), Giampiero Judica (Salvatore Maranzano, “šef svih šefova”) i Louis Cancelmi (nasilnik iz Caponeove bande, Mike D’Angelo).

Svjetski mediji od samog su početka hvalili “Carstvo poroka”, navodeći kako se radi o “prvorazrednom ostvarenju” (njujorški Daily News), “bolno dobroj glumačkoj izvedbi” (Chicago Tribune) i “jednoj od najzahtjevnijih TV drama ikad” (Variety).

Najčitanije iz rubrike