Dome slatki dome
IDEALNE BILJKE ZA KAMENJARE

Otporne i brzo se šire
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.
Čuvarkuće imaju vrlo male zahtjeve

Najljepši dio svakog kamenjara u vrtu su biljke. Svojim bojama i oblicima donose dašak planinskog pejsaža ili Mediterana. Idealne za kamenjare su izdržljivije biljke, prilagođene skromnijim uvjetima života i koje ne zahtijevaju veliku njegu.

Sve sukulentne biljke koje pužu po tlu idealan su prekrivač kamenjara. Mnogi se odlučuju u kamenjar saditi samo čuvarkuće, a idealne su i za početnike, jer imaju vrlo male zahtjeve, otporne su i brzo se šire. Dobar izbor je i jastučac, koji najbogatije cvjeta na sunčanom mjestu svjetloljubičastim cvjetovima, ali i ružičastim, crvenim i plavim. Sedum ili žednjak, raznolikik oblika listova i različitih boja i nijansi listova, vrlo je otporan i dekorativan. Kamenika će sitnim listovima i cvjetovima na dugim uspravnim drškama uljepšati kamenjar u proljeće.

Niske zimzelene sorte koje nisu prebujna rasta unijet će boje u kamenjar. Arabis alpina svojim sitnim snježnobijelim cvjetovima unosi vedrinu od ranog proljeća. Razne vrste campanule plavim zvonastima cvetovima daju posebnu draž kamenjaru. Santolina sa sitnim žutim cvjetovima donosi vedrinu i fantastičan miris.

Lukovičaste biljke, kao što su krokusi, niski tulipani sitnijeg cvijeta ili patuljaste narcise, unijet će boje u kamenjar u proljeće, a mirisne jesenske ruže u jesen.

Grmovi će dati kamenjaru visinu. Posebno su zanimljivi grmovi koji cvjetaju i daju plodove, jer će kamenjar izgledati neobično zimi, posebno kada ima snijega. Idealni su aukuba, skimija ili žutika.

Dinamici kamenjara pridonijet će pojedini primjerci malog drveća, poput bora ili japanskog javora.(J.Kn.)

Ukrasne trave

Ljepoti kamenjara pridonose i ukrasne trave. Jedna od najpogodnijih je vlasulja, a naročito je zanimljiva plava vlasulja (festuca glavina), koja se može saditi i u veće grupe, kao prekrivač tla. To je jedna od nižih ukrasnih trava, naraste samo do 20 cm visine, ali to je dovoljno da uljepša vrt. Ima usko lišće zelene ili sivozelene boje koje raste u busen. Tek nešto više od lišća, kojih desetak centimetara, možemo vidjeti tijekom lipnja i srpnja njezin cvat, uske zelenkaste metlice. Voli propusna i suha tla koja su izložena suncu i dobivaju puno topline. Kombinirajte je s raznim cvijećem u kamenjarima ili s drugim travama.

Mirisi

Mnoge vrste začinskih i aromatičnih biljaka unijet će u kamenjar boju i miris. Dobar izbor su lavanda, ružmarin, žalfija, majčina dušica.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike