Regija
POTPISALI ZA POKRETANJE ISTRAGE

2800 poplavljenih mještana od ŽDO-a
traži da nađe krivca za pucanje nasipa
Objavljeno 18. kolovoza, 2014.
Ići ćemo do kraja i nećemo se zadovoljiti mrvicama, poručuju ogorčeni ljudi

RAJEVO SELO – Oko 2800 stanovnika poplavljenih sela u županjskoj Posavini potpisalo je peticiju kojom od Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru zahtijevaju pokretanje istrage i utvrđivanje stvarnog krivca za puknuće savskog nasipa u Rajevom Selu, što je 17. svibnja prouzročilo poplave i dovelo do nezapamćene katastrofe.

Peticiju su sve do jučer mogli potpisati svi punoljetni mještani koji su pretrpjeli štete. U povodu toga proteklog je vikenda u Rajevom Selu, a prema preporuci odvjetničkih timova koji drže kako poplavljeni imaju vrlo velike šanse dobiti sudski spor, održana konferencija za novinare na kojoj su mještani i službeno obznanili kako preuzimaju stvar u svoje ruke, kreću u pravnu bitku i rasvjetljavanje razloga puknuća nasipa.

- Tražimo krivca za katastrofu koja nas je ostavila bez ičega, želimo da nam se isplati sva nastala materijalna šteta i naknada za pretrpljene duševne boli. Ići ćemo do kraja i nećemo se zadovoljiti mrvicama koje nam sada daju. Krivci za ovu nesreću moraju odgovarati i isplatiti punu odštetu za sve ono što nam je uništeno - rekao je Mladen Đaković, inicijator peticije i tužbe protiv, za sada, nepoznate osobe, iako drži kako su glavni krivac Hrvatske vode.

Prikupljene potpise i kaznenu prijavu "protiv nepoznate fizičke i/ili pravne osobe" danas će predati u ŽDO u Vukovaru i očekuje da će na temelju istrage Odvjetništvo pronaći elemente za podizanje tužbe. Đaković je napomenuo kako ŽDO od danas ima rok od 90 dana istražiti i provjeriti sve navode iz njihove kaznene prijave i utvrditi krivca. Ogorčeni mještani upozoravaju da im je poplava načinila puno štete, ne samo materijalne. Đaković je ustvrdio kako je država odmah nakon što je vodena stihija potopila dio županjske Posavine na teren poslala psihosocijalnu pomoć, ali ona očito nije imala uspjeha, jer su posljedice proživljenje katastrofe na terenu strašne. Jedan Gunjanac se objesio, a drugi se zapalio. Nakon poplave, napominju, jedan mještanin počeo je tući suprugu jer je "puknuo", iako je do tada bio uzoran suprug. Rajevčani i Gunjanci sumnjaju da je netko, možda i namjerno, minirao nasip kako bi se voda izlila upravo na Rajevo Selo i Gunju, a ne negdje drugdje. Takva se teorija pojavila odmah nakon puknuća nasipa kada su mještani počeli tvrditi da su prodani i žrtvovani radi viših interesa. I te će navode ŽDO ispitati.

U prijavi Rajevčana i Gunjanaca navodi se kako kazneno prijavljuju nepoznate osobe jer su od 14. do 19. svibnja ove godine propustile pravovremeno postupati prema posebnim mjerama zaštite od poplava, održavati nasip kod Rajeva Sela i Račinovaca da bi mogao obraniti to područje od poplave.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Rajevčani i Gunjanci sumnjaju da je netko, možda i namjerno, minirao nasip

ŠTETA 50 MILIJUNA KUNA

Kako se navodi u kaznenoj prijavi, zbog nemara je "došlo do prodora (izlijevanja) vode iz rijeke Save u štićena naseljena i nenaseljena područja u mjestima Rajevo Selo, Račinovci, Gunja, Posavski Podgajci, Đurić, Soljani, Strošinci, Drenovci, Vrbanja, što je prouzročilo smrt najmanje tri osobe, iseljavanje, povredu prava osobnosti mještana navedenih mjesta te materijalnu štetu na imovini u navedenim mjestima, sve u ukupnoj visini od najmanje 50 milijuna kuna."

Najčitanije iz rubrike