TvObzor
NAJBOLJE PLAĆENI GLUMCI LATINOAMERIČKIH I TURSKIH TELEVIZIJSKIH SERIJA (2)

Kivanc Tatlitug & Beren Saat: Mogu li im zavidjeti holivudske zvijezde?
Objavljeno 15. kolovoza, 2014.
Krenemo li od nevjerojatne priče da je deseteročlanu ekipu kultnog “Sulejmana” svojedobno ugostio nitko drugi nego sultan azijske države Katar, nagradivši tom prilikom svakog od njih sa po milijun američkih dolara, ne možemo se ne zapitati je li riječ o j

Vezani članci

NAJBOLJE PLAĆENI GLUMCI LATINOAMERIČKIH I TURSKIH SERIJA (1)

Lucero & Fernando Colunga - Kralj i kraljica telenovela

Novac, moć i ljubav glavni su pokretači radnje svake telenovele. Prateći jednak ritam, u prošlom broju TV Obzora, podsjećamo, uveli smo vas u vrtoglavi svijet sjaja svijeta ispred, ali i iza kamera televizijske elite. U suradnji s online magazinom Sapunice, u drugom dijelu našeg ljetnog specijala zavirite u novčanike vaših omiljenih turskih televizijskih junaka koje imamo priliku gledati na malim ekranima.

Vrh turske glumačke elite, bar kad je riječ o zaradama, pripada imenima koja već godinama žare i pale na televizijskom nebu od istočne Azije do zapadne Europe. Rekordera među Turcima nije malo. Postavlja se, međutim, pitanje vjerodostojnosti vijesti o bajoslovnim honorarima na kojima kolegama s Orijenta često mogu pozavidjeti i holivudske zvijezde. Krenemo li od nevjerojatne priče da je deseteročlanu ekipu kultnog “Sulejmana Veličanstvenog” prošlog siječnja ugostio nitko drugi nego sultan azijske države Katar, nagradivši tom prilikom svakog od njih s milijun američkih dolara, ne možemo se ne zapitati je li riječ o još jednoj bajci iz “1001 noći”. Uzme li se u obzir, ipak, materijalna moć arapskog svijeta, kao i veliki doprinos turske televizijske produkcije širenju istočne kulture na Zapad, ni ne čudi što glumci s Bospora svojim plaćama glumačkom pozivu vraćaju u ovim krajevima davno zaboravljeni pedigre. A tko su najplaćeniji?

Tri turska mušketira

Erkan Petekkaya, kapetan Ali iz sapunice “Kako vrijeme prolazi”, i Songul Oden, poznatija po ulozi Gumuš u istoimenoj telenoveli, za novu seriju u kojoj će zajedno glumiti dobili su honorar od 50 tisuća dolara, čime su postali najplaćeniji glumci turske televizije. S druge strane, gotovo ni jedan TV projekt koji teži ka uspjehu ne bi se mogao zamisliti bez tri mušketira – Kivanca Tatlituga (“Strasti Orijenta”), Kenana Imirzalioglua (“Ezel”) i Halita Ergenca (“Sulejman Veličanstveni”). Prema pisanjima turskih medija, poznati televizijski sultan do kraja epske sage o Sulejmanu svoj honorar dogurao je do nevjerojatnih 40 tisuća američkih dolara. Baš toliko tražio je i za ulogu u novoj seriji koju je trebao snimati s Tatlitugom. Međutim, kako produkcija nije mogla odobriti tolike honorare, pregovori su propali, a Halit je sa suprugom Berguzar Korel, čija se zarada kreće oko 35 tisuća dolara, i sinom Alijem otišao na odmor.

Spomenuti Kivanc Tatlitug, kojeg smo na ovim prostorima gledali u čak četiri serije, zajedno s kolegicom Beren Saat (s kojom je igrao u telenoveli “Strasti Orijenta”), službeni je prošlogodišnji pobjednik kad je riječ o visini honorara. Za ulogu u seriji “Kurt Seyit i Shura” dobio je 40 tisuća eura, baš kolika je bila i cijena spomenute mu kolegice, koju smo mogli gledati u hit-seriji “Izgubljena čast” i u nekoliko epizoda “Osvete”, prije nego što je skinuta s malih ekrana. Zanimljivo je napomenuti da je aktualna Kivancova serija službeno najskuplji projekt turske kinematografije.

Povratak neodoljive Sile

U istu su dosad uložena dva milijuna dolara, a svaka epizoda stoji 260 tisuća turskih lira, odnosno nešto više od 200 tisuća američkih dolara. Na listi najplaćenijih je i zvijezda “Časnih ljudi” Kenan Imirzalioglu, koji je za dvije sezone te serije do sada spremio u džep gotovo milijun dolara, a tursku javnost nedavno je, poput tsunamija, pogodila vijest da će za novu, zasad nepoznatu seriju, dobiti čak četiri milijuna dolara.

Uz njega, tu je, naravno, i neodoljiva Sila, odnosno Cansu Dere, koja je poslije dvije godine pauze napokon rekla “da” novom projektu. Tako ćemo je uskoro gledati u novoj seriji uz Okana Yalabika (Ibrahim Paša iz “Sulejmana”) i Murata Yildirima (Savaš iz serije “Ljubav i kazna”), i to po cijeni od 45 tisuća dolara po epizodi. Ništa lošije ne kotira ni zvijezda serije “Djevojka imena Feriha”, miljenica Arapa, glumica Hazal Kaya. Njoj je za milimetar izmakla najželjenija uloga ove godine. Naime, iako je naslovna rola u nadolazećoj seriji o sultaniji Kosem, jednoj od najmoćnijih žena u povijesti Osmanskog carstva, pobjegla prvo Meryem Uzerli, a zatim i njoj, te završila u rukama Beren Saat, mlada Hazal poručuje da je sasvim zadovoljna ponudama koje joj pristižu te da se još drži na stabilnih 35 tisuća dolara, što je njezina trenutna cijena za epizodu u bilo kojoj seriji. Tuba Buyukustun (nama poznatija kao Asi) i dalje drži svoju cijenu, tako da za epizodu sada traži oko 45 tisuća dolara. Posljednje vijesti iz Turske govore i o velikom povratku Nurgul Yesilcay.

Rekorderi s Bospora

Premda su posljednje dvije serije u kojima je ostvarila glavne uloge prošle prilično loše, Nurgulina tarifa, prenosi tamošnji tisak, nije nimalo izgubila na vrijednosti. Tako lijepa Jasemin iz “Ljubavi i kazne” za ulogu u novoj seriji traži rekordnih 65 tisuća dolara. Budući da se još nije pojavio nitko tko bi prihvatio ili odbio takav Nurgulin zahtjev, ne možemo je uvrstiti među najplaćenije zvijezde s Bospora.

Naravno, pregled liste najplaćenijih turskih glumaca ne bi bio potpun bez vragolaste Hurem i nezaobilaznog Bali bega. Meryem Uzerlije avanturu zvanu Sulejman Veličanstveni” počela po prilično mizernoj cijeni od osam tisuća eura po epizodi, ali je, do trenutka čvrste odluke da ne želi više provesti ni dana na setu megapopularne povijesne melodrame, u novčanik složila cijelih milijun eura. Baš toliko dobio je i Burak Ozcivitu u ponudi koja mu je krajem lipnja stigla iz Dubaija, i to za samo trinaest epizoda serije koju bi snimala produkcijska kuća iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tu vijest Burak nije demantirao, a nije niti potvrdio. U svakom slučaju, ovaj mladi glumac ionako ne planira zarađivati samo od glume te se, uz prihode od lanca ćevabdžinica i reklama za koje iz mjeseca u mjesec prima pravo bogatstvo, možda baš on može svrstati među najplaćenije turske glumce. Doduše, ne znamo koliko će Meryem tražiti za novu ulogu, ali s obzirom na to da je ona među fanovima sapunica s Bospora jedna od omiljenijih glumica, ne sumnjamo da će biti malo.

(kraj)

Piše: Adrian ANDREJEKFoto: DOKUMENTACIJA TVO
ODBIO SNIMITI REKLAMU VRIJEDNU POLA MILIJUNA DOLARA

Miljenik ženskog dijela publike, plavooki Kivanc Tatlitug, proslavio se ulogama u serijama “Strasti Orijenta”, “Bijeg”, “Gumuš” i “Nebo i zemlja”, a sve su ih prikazivale komercijalne televizije u Hrvatskoj. Krajem prošle godine, na setu nove serije “Kurt Seyit i Shura”, koja se u Turskoj počela emitirati u ožujku, slomio je četiri rebra. Budući da je odbio ići na bolovanje, za scene na konju dobio je dvojnika, a medicinska sestra svaki dan mu je davala injekcije protiv bolova.

Koliko mu je stalo do uloge u novoj seriji govori i činjenica da je odbio snimiti reklamu za cipele u Dubaiju, na kojoj bi zaradio vrtoglavih 550 tisuća dolara za četiri dana snimanja. Razlog odbijanja je taj što bi mu snimanje reklame oduzelo previše vremena i ne bi se stigao pripremiti za zahtjevne ratne scene. Unatoč tome, još uvijek je jedan od najplaćenijih i najtraženijih turskih glumaca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike