Regija
SKANDALOZAN POKUŠAJ PRIJEVARE BRANITELJA

Pozvali branitelje iz Đakovštine na liječnički pregled da im “uvale” posuđe i posteljinu
Objavljeno 12. kolovoza, 2014.
Zvali ih na sistematski lažno se predstavljajući u ime Ministarstva branitelja

ĐAKOVO – Skupina đakovačkih umirovljenih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HRVI) proteklih je dana telefonom bila pozvana na – sistematski pregled, na koji ih – čulo se s druge strane žice - “poziva Ministarstvo branitelja”. Jedan od njih kaže da su, istina, na sistematski bili pozvani u jedan od ovdašnjih hotela, no branitelji i HRVI-ji više su bili okupirani time što se, kaže, netko napokon sjetio njihova zdravlja nego time gdje će se pregled održati. Kako bi bio siguran, dodaje, nazvao je još nekoliko kolega i oni su mu potvrdili da su također pozvani “iz ministarstva”.

– Skupilo se nas umirovljenih branitelja, HRVI-ja, ali i drugih građana 25 - 30. Bili smo ugodno iznenađeni da se i nas napokon netko sjetio te da nas pita za zdravlje, a računali smo i na to da ćemo u svome gradu, brzo, obaviti sistematski. Na ulazu su nam stavili neki uređaj da - kako su rekli – vađenjem krvi iz kažiprsta izmjere količinu kisika u organizmu. Uslijedilo je mjerenje tlaka, no nitko od njih nije bio u bijelom kao što nose liječnici i drugi zdravstveni radnici, svi su bili 'obično' odjeveni. Išli smo dvoje po dvoje 'na pregled', čak smo i nekakve nalaze dobili koji očito ne vrijede ništa, a onda je uslijedila - prezentacija i prodaja skupog posuđa i nekakve magnetne posteljine za zdraviji i ugodniji san! - ispričao nam je lažnim sistematskim pregledom ogorčeni HRVI.

On i kolege pitaju se otkuda toj tvrtki popis imena pripadnika upravo ove populacije na koju se, očito, išlo ciljano jer je riječ o umirovljenim osobama s redovitim primanjima od kojih se očekuje da budu izdašni kupci. Tragom ovog događaja kontaktirali smo Ministarstvo branitelja u kojem nam kategorično tvrde da nemaju nikakve veze s lažnim sistematskim pregledom.

– Vaš poziv nam je prva informacija o tome - prva je reakcija Zvonimira Galića iz kabineta ministra branitelja Predraga Matića Freda.

- Ministarstvo branitelja nije institucija koja provodi istražne djelatnosti te u ovom slučaju nisu provedeni sistematski pregledi koji se nalaze u nadležnosti Ministarstva branitelja. Napominjemo kako je Ministarstvo branitelja u 2014. godini s Poliklinikom Croatia zdravstveno osiguranje sklopilo Ugovor o pružanju usluga obavljanja sistematskih pregleda korisnika o kojima skrbi ovo ministarstvo. Sistematski pregledi obavljaju se u područnim jedinicama Poliklinike Croatia zdravstveno osiguranje i drugim zdravstvenim ustanovama, nikako u hotelima. Ako postoji sumnja u zloupotrebu osobnih podataka i ostale nezakonite aktivnosti, upućujemo na MUP - kaže Galić.

Osim što je zloupotrijebljena institucija ministarstva, ova prijevara zadire i u institut zaštite osobnih podataka. U očitovanju Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), koje potpisuje njen ravnatelj Anto Rajkovača, stoji “da se osobni podatci, sukladno čl. 6 Zakona o zaštiti osobnih podataka, moraju obrađivati zakonito i pošteno, i to u svrhu s kojom je ispitanik upoznat, a koja je izričito navedena i u skladu sa zakonom i mogu se dalje obrađivati samo u svrhu u koju su prikupljeni.” Rajkovača navodi da se osobni podatci prema čl. 7. Zakona o zaštiti osobniih podataka smiju prikupljati i dalje obrađivati isključivo uz privolu ispitanika samo u svrhu za koju je ispitanik dao privolu.

Suzana ŽUPAN
PRIKRIVENI MARKETING I LAŽNO PREDSTAVLJANJE

“Posebno napominjemo kako se radi o lažnom predstavljanju i korištenju osobnih podataka branitelja, odnosno podataka o njihovu zdravlju. To je posebna kategorija osobnih podataka iz čl. 8. spomenutog zakona budući da ih se pozivalo na sistematske preglede u ime Ministarstva branitelja”, navodi ravnatelj AZOP-a Anto Rajkovača. Dodaje da se posebne kategorije osobnih podataka smiju obrađivati samo iznimno, između ostalog uz privolu ispitanika ili u slučajevima određenim posebnim zakonom. ”Također, u ovom slučaju radi se o prikrivenom marketingu, te u tom smislu navodimo kako je voditelj zbirke osobnih podataka dužan sukladno članku 21. Zakona ispitanika unaprijed obavijestiti o namjeravanoj obradi osobnih podataka u svrhe marketinga i pravu da se takvoj obradi usprotivi. U slučaju protivljenja takvoj obradi, osobni podatci ispitanika ne smiju se obrađivati. Osim toga, ako je ispitanik dao privolu za obradu podataka u svrhe marketinga, ima pravo u svako doba odustati i zatražiti prestanak daljnje obrade podataka. Svatko tko smatra da mu je povrijeđeno pravo na zaštitu osobnih podataka može Agenciji podnijeti zahtjev za zaštitu prava kako bi Agencija mogla provesti daljnji postupak u svrhu utvrđivanja neovlaštenog raspolaganja osobnim podatcima”, ističe Anto Rajkovača.

Možda ste propustili...

USPJEH ‘’DORE’’ NA DRŽAVNOM PRVENSTVU

Našičke mažoretkinje idu na Europsko prvenstvo

TURNIR “ZA NAŠU DJECU FORKUŠEVCI 24.”

Roditelji malih nogometaša u akciji za dresove i trenirke

VATROGASNO NATJECANJE GRADA SLATINE

Spretnost pokazalo 240 natjecatelja svih uzrasta

Najčitanije iz rubrike