Regija
NOVI VRTIĆ IZ EU FONDOVA

Našičani planiraju graditi objekt za oko 200 djece
Objavljeno 22. srpnja, 2014.

NAŠICE - Djeca i roditelji u naselju Urbarija dobit će ono što je godinama Našicama potrebno, novi dječji vrtić. U gradu gdje postoje tri predškolske ustanove (jedna u vlasništvu Grada, a dvije su u privatnom vlasništvu), ali sve teško zadovoljavaju potrebe smještajnih kapaciteta i zato se gradska vlast odlučila na širenje vrtićkih kapaciteta. Novi vrtić omogućit će smještaj za oko 200 djece jasličke i predškolske dobi s područja grada Našica i imat će sve potrebne sadržaje za djecu i zaposlenike.

Gradnja novog gradskog vrtića potrebna je zbog dotrajalosti i visokih troškova sanacije postojećeg objekta, koji je građen u dvije etape, prvi dio je sagrađen 1958., a drugi 1977. godine. Dječji vrtić ''Zvončić'' raspolaže sa oko 1.300 četvornih metara prostora koji je premalen za boravak i igru djece, pa su uvedeni i poslijepodnevni programi. Prisutne su i teškoće s prometnom pristupačnošću jer je vrtić u podnožju brda te nema osiguran odgovarajući broj parkirališnih mjesta, posebno potrebnih u najfrekventnije vrijeme (dovođenje i odvođenje djece iz vrtića).

Pripreme za gradnju novog vrtića su počele i u tijeku su aktivnosti na osiguravanju potrebne projektno-tehničke dokumentacije. Kako je na sjednici Gradskog vijeća Našica, prije ljetne stanke, pojasnio gradonačelnik Krešimir Žagar, Grad je dužan imati vlastito zemljište i projekt dovesti do gotovosti. Grad Našice planira projekt izgradnje novog dječjeg vrtića kandidirati za financiranje iz EU fondova.

- Financiranje idejnog rješenja i cijele projektne dokumentacije do glavnog projekta i same građevinske dozvole snosi Grad, a financiranje izgradnje bilo bi iz EU. Iz EU bilo bi 85 posto sredstava, a preostalih 15 posto bila bi sredstva Grada koja će biti osigurana u gradskom proračunu – kaže Žagar.

Vrtić će se graditi u skladu s važećim propisima i zakonima, naročito na području sigurnosti djece, a pri izgradnji koristit će se ekološki prihvatljivi materijali visoke kvalitete.S.Fridl

Iz EU bilo bi 85 posto sredstava, a preostalih 15 posto bila bi sredstva Grada

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike