Regija
POMOĆ STRADALIM KOLEGAMA IZ POSAVINE

Konjogojci pomažu - Stiže hrana
za spašenu stoku iz Cvelferije
Objavljeno 4. lipnja, 2014.

ŽUPANJA – Članovi Konjogojske udruge Stari graničar iz Županje ponovno su, sada kada se Sava povukla i kada je opasnost od poplave prošla te se život na neki način vratio u normalu, aktivni. Nastavljaju pomagati stanovnicima Cvelferije i kolegama u potopljenim selima koji su preko noći ostali bez svega. Angažirali su se na prikupljanju hrane za stoku. U pomoć su im priskočili prijatelji iz drugih konjogojskih udruga u Vukovarsko-srijemskoj županiji i susjednim županijama. U tu je svrhu stečajni upravitelj tvrtke Grafikon-Brod Miroslav Mikić županjskim konjogojcima na korištenje bez naknade ustupio prostor u Ulici Stjepana Grubera.

– Želimo prikupiti što više hrane kako bismo pomogli ljudima u poplavljenim selima nakon povratka kućama. Sigurni smo da je na njivama najmanje godinu dana neće moći proizvoditi i svi moramo pomoći ljudima dok ponovno ne stanu na noge - kaže tajnik Udruge Marko Maroševac. Na tu je lokaciju prošle nedjelje smještena prva donacija koju su dopremili članovi iz KU Gundinci. Poljoprivredno-stočarska zadruga „Berava“ iz Gundinaca donirala je 76 rolobala sijena, 37 rolobala sjenaže, 150 malih kockastih bala, 16 rolobala slame, 150 kilograma stočne hrane, 100 kilograma kukuruza… A njivu od oko dva jutra za pomoć Cvelferima donirao je i Vinko Filipović iz Županje. Ondje je skupljeno 420 bala sijena, sve je uskladišteno i spremno za pomoć ljudima kada se vrate svojim kućama. Maroševac dodaje da se bilježi svaka donacija, o svemu se izdaju potvrde, a primjerak se dostavlja i Kriznom stožeru. Puno je premještene stoke po okolnim selima, a što se konja tiče, samo je u Otoku i Komletincima smješteno 68 grla. Županjcima se stalno javljaju konjogojci iz cijele Slavonije, najavljuju donacije i spremnost da se što više pomogne ljudima u nevolji i olakša povratak kućama i nastavak normalnog života.

- I mi smo bili pogođeni sušom i nevremenom, ali skupili smo stotinjak rolobala sijena, nešto slame, zrnate hrane i bala sijena - kaže Igor Jeđut u ime Gundinčana.

Premda je i sam pretrpio štete zbog aflatoksina, u akciju se uključio i Mirko Kadić.

- Ovo nije sve. Trudit ćemo se nakon žetve osigurati još hrane te osigurati jesensku sjetvu kukuruza koliko budemo mogli - kaže on. Prikolicu bala sijena dovezao je i Franjo Škripek. Kaže da će i dalje pomagati, kao i Dražen Kokanović, koji je i sam pretrpio znatne gubitke.

- Jednostavno, moram pomoći, grizla bi me savjest da to ne učinim - veli. Fabijan Marinić dodaje kako pomaže unesrećenima u nadi da će sve završiti kako treba, da opet vrate svoje farme, jer bez obzira na sva obećanja države, ne vjeruje da će dobiti veliku pomoć. A Gundinčanima je jasno koliko je važno očuvanje stočnog fonda, kao i stočarima diljem Hrvatske.M.Lešić Omerović/M.Radošević

Gundinčani su donirali 76 rolobala sijena, 37 rolobala sjenaže, 150 malih kockastih bala, 16 rolobala slame, 150 kilograma stočne hrane, 100 kilograma kukuruza…

Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike