Regija
SMOTRA FOLKLORA U TORDINCIMA

Marija Janković iz Draža ponijela
titulu Šokačke kraljice 2014.
Objavljeno 17. svibnja, 2014.

TORDINCI-Marija Janković iz Draža (Osječko-baranjska županija) nova je Šokačka kraljica za 2014. godinu.Titulu prve pratilje ponijela je Ivana Ketović iz Kutjeva (Požeško-slavonska županija), dok je druga pratilja Nikolina Benačić iz Retkovaca (Vukovarsko-srijemska županija), epilog je održanog izbora 7.Šokačke kraljice u okviru VIII. Smotre folklora ''Listaj lipo stara'' u Tordinicima. Krunu od cvijeća novoj Šokačkoj kraljici predala je Mirela Mrvelj  iz Bickog Sela koja je bila izabrana za Šokačku kraljicu za 2013. godinu.
Na početku programa predstavila se plesna skupina ''Venera'' iz Vukovara, a potom su se nazočnima obratili Željko Matanović načelnik Općine, Tomislav Vidinović, predsjednik KUD-a ''Zrinski '' Tordinci i autor ''Šokačke kraljice'',  te saborski zastupnik Željko Sabo koji je otvorio ovogodišnji izbor ''Šokačke kraljice''.Osim njih na svečanosti Šokačke kraljice bio je i Domagoj Hajduković, saborski zastupnik.
Kako je istaknula Ljubica Gligorević, etnologinja Gradskog muzeja Vinkovci, stručnom žiriju, koji su uz nju činili modne kreatorice Tatjana Đuraković i Slavica Musa, Davor Adžić, direktor Landije d.o.o., gotovo sve natjecateljice mogle su ponijeti lentu najljepše, no odlučivale su nijanse.
Tijekom večeri predstavilo se devet natjecateljica: Elizabeta Bošnjak(Beravci, Brodsko-posavska županija), Marija Janković (Draž, Osječko-baranjska županija), Kristina Konjarević (Gradište, Vukovarsko-srijemska županija), Nikolina Benačić (Retkovci, Vukovarsko-srijemska županija), Ivana Ketović (Kutjevo, Požeško-slavonska), Katarina Božić (Tordinci, Vukovarsko-srijemska županija), Andrea Bošnjak (Habjanovci, Osječko-baranjska županija), Anita Šimić (Kondrić, Osječko-baranjska županija), Ana Babić (Velika Kopanica, Brodsko-posavska županija).

Na ovogodišnjoj Šokačkoj kraljici mogli smo vidjeti i kreacije mladih kreatora Katarine Matijević i Tomislava Župana iz Osijeka.Katarinina kolekcija je bila rađena od crvenih i crnih materijala s crnom čipkom i zlatnom trakom, a Tomislavova je rađena od crnih materijala i tamno zelene čipke.Osim toga vidjeli smo tradicijsko ruho iz bogate riznice obitelji Ergotić iz Velike Kopanice.Tomica Ergotić je pripremio cijelu paletu ruha koja su se nosila od početka pa kroz cijelu godinu.
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Tamburaški sastav ''Duša bećarska'', Muška pjevačka skupina ''Paorija'' Tordinci, Muška pjevačka skupina ''Poljari'' Šiškovci, Maneula Ferić, Maja Keškić Maslo, Ratko Jerković, Manuela Ferić, Ivan Ištvanović., Adam Svirčević.
Mario Kokaj

Marija Janković iz Draža na sebi je imala svečanu nošnju koja se sastojala od jasprenog oplečka, svileni prgač, svilene suknje, mašlije, pojasa, redova, zrnja i kite.Frizura je bila upletena u pletenicu i na glavi je imala šubaru, a na nogama modre čarape i čarapke. Nošnja je iz 70-tih godina.Spremila se u nošnju koja se nosila u proljeće na Duhove.Išle su divojke u skupini, bilo ih je 10-15, a istaknuti likovi su snaja i dva kralja ili barjaktara, koji su  obilazili kuće u kojima su bili momci i divojke za udaju ili ženidbu.
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike