Osijek
COMENIUS OD GRAĐANINA DRŽAVE DO GRAĐANINA EUROPE

Prva gimnazija cijeli tjedan domaćin šest europskih škola
Objavljeno 13. svibnja, 2014.

Prva gimnazija (opća) domaćin je učenicima, profesorima i ravnateljima iz šest europskih partnerskih škola.

Gosti, njih 40, iz Italije, Bugarske, Slovačke, Španjolske, Poljske i Turske borave u Osijeku na trećem projektnom sastanku u sklopu Comenius multilateralnog školskog partnerstva, koji je počeo jučer, u organizaciji Prve gimnazije, a traje cijeli tjedan.

- Riječ je o projektu Od građanina države do građanina Europe (From being a citizen of a country to being a citizen), čija je provedba počela u rujnu prošle godine. Do sada su održana dva projektna sastanka, u Bugarskoj i Italiji, gdje su učenici i profesori naše gimnazije, zajedno sa svojim partnerskim školama, radili na projektnim zadacima, ali i upoznavali te zemlje, njihove gradove, kulturu i tradiciju. Cilj je projekta istražiti odnos između nacionalnog i europskog identiteta kroz različite podteme, kao što su utjecaji ratova na naše zemlje, put do neovisnosti, demokracija, građanstvo, prava žena te članstvo u EU - objašnjava prof. Ivana Štiglec, koordinatorica projekata u Prvoj gimnaziji.

Na trećem projektnom sastanku, koji je organiziran uz pomoć Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Turističke zajednice Grada Osijeka, gosti i domaćini pokazuju jedni drugima što su napravili u prethodnom razdoblju, ali i upoznaju partnere s kulturno-povijesnom tradicijom svojih gradova. U uvodnom dijelu skupa goste su pozdravili Dražen Đapić, ravnatelj Prve gimnazije, i koordinatorica Ivana Štiglec.

Nakon što su učenici škole domaćina predstavili Hrvatsku, Osijek, svoju školu te govorili o temi susreta, Prvom svjetskom ratu, slijedila je prezentacija učenika iz turskog grada Gaziantepa, a zatim učenika iz Slovačke, Italije i Bugarske. Uz obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti Osijeka, gosti će do kraja tjedna posjetiti Baranju, Vukovar i Ilok.

Vesna LATINOVIĆ
UKLJUČENI U DVA EU PROJEKTA

Projekt Comenius jedan je od dvaju projekta koji su odobreni Prvoj gimnaziji na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU. Za oba je projekta škola dobila 45.000 eura. Drugi je projekt, koji se provodi također od rujna prošle godine, Trening za život: leadership inicijativa za Europu (Training for life: Leadership initiative for Europe). Oba će projekta u svoje dvije godine provođenja omogućiti učenicima i profesorima Prve gimnazije upoznavanje 15 europskih zemalja i gradova, stjecanje novih znanja i vještina te promicanje vrijednosti kao što su mir, tolerancija, jednakost i kulturna raznolikost.

Možda ste propustili...

TRAVANJ PROTEKAO U ZNAKU DJEČJE KNJIGE

Andersenove bajke ne blijede

UOČI 1. SVIBNJA, DANA INDUSTRIJSKE ČETVRTI

Tribina o dvorcu, boćanje, izložba

Najčitanije iz rubrike