Regija
ZAVRŠAVA USKRS U BARANJI

Danas će gorjeti prva baranjska vuzmenka
Objavljeno 19. travnja, 2014.

BELI MANASTIR/KOZARAC - Današnjim (subota) paljenjem najveće baranjske uskrsne vatre - vuzmenke, u Kozarcu, završit će ovogodišnja višednevna manifestacija, Uskrs u Baranji, koju je uspješno koordinirala TZ Baranje, a suorganizirale brojne baranjske udruge.

- Na ovaj način želimo od zaborava otrgnuti stari međimurski običaj, paljenje velikog uskrsnog ognja, vuzmenke - priča Jasmin Hadžić, predsjednik kozaračkog ogranka Udruge oženjenih muškaraca koja će rukovoditi paljenjem u koje su ''prste umiješali'' još i MO Kozarac, Udruga žena Katruže, Udruga Apokalipsa, ŠRU Piškur, NK Međimurec te DVD. Vuzmenka je, tvrdi, već pripremljena.

- Granje i drva naslagani su 15-ak metara u visinu, tako da će to biti najveća vatra ikad zapaljena u Kozarcu, a možda i u Baranji - kaže, dodavši kako će paljenje vuzmenke (19 sati) biti samo dio kozaračke Velike subote, tijekom koje će kod Međimurskog doma biti organizirana fišijada (18 sati) i koncert sastava Kopija. Ovim će događanjima prethoditi Uskrsni sajam u Belom Manastiru.

- Sajam počinje u 9 sati u Etno selu hotela Patria Baranjski divani. Oko 10 sati u planu su uskrsne radionice u organizaciji mirovne grupe Oaza, nakon kojih slijedi predstava u izvedbi učenika OŠ Dr. Franje Tuđmana - kaže Beata Kovač iz TZ Baranje, naglašavajući kako će nazočne zabavljati TS Ladovina. U slučaju kiše manifestacije se neće odgađati. Kozarčani su već pripremili šator, a vuzmenku pale sigurno, dok će se belomanastirski dio preseliti u kristalnu dvoranu hotela Patria.

Do sada su Darđani organizirali Sajam korizmenih jela, Petlovčani sajam i prigodan program ''Djeca cvijeća'', Grabovčani križni put i uprizorenje muka Isusovih, dok su Karančani kuhali krumpir na 100 načina te vagali najtežu slaninu - princezu pušnice, koja je težila 56 kilograma. I.Getto

SUDJELUJE I LAG BARANJA

U manifestacijama je sudjelovao i LAG Baranja, koji je organizirao niz edukativnih predavanja. Predstoji još jedno, 23. travnja, u kozaračkom Međimurskom domu. Tema će biti primjena LEADER pristupa u sklopu Programa za ruralni razvoj 2014.-2012.

Možda ste propustili...

KRENULA REKONSTRUKCIJA DOTRAJALOG VODOVODA I KANALIZACIJE

Prva je na redu miholjačka Ulica Zrinsko-Frankopanskih

ODRŽANO NATJECANJE U MINI NOGOMETU

Natjecale se učenice petih i šestih razreda

Najčitanije iz rubrike