Regija
U DONJEM MIHOLJCU ODRŽAN DAN POLJA TVORNICE ŠEĆERA VIRO

Cijena repe u Hrvatskoj viša za deset eura nego u Europskoj uniji
Objavljeno 18. rujna, 2013.

DONJI MIHOLJAC - Unatoč klimatskom kašnjenju proljeća i kasnijoj sjetvi prinosi šećerne repe viši su nego protekle godine, tako da se u ovogodišnjoj kampanji očekuje prosjek od 50 tona po hektaru - rečeno je na Danu polja tvornice šećera Viro, održanom u Donjem Miholjcu. Virovitička šećerana u kampanju kreće 1. listopada na ukupnoj površini od približno 8.000 hektara uz otkupnu cijenu od 340 kuna po toni, koja će vrijediti i za ostale hrvatske šećerane.

Predsjednik uprave Tvornice šećera Viro Željko Zadro za sljedeću je godinu najavio snižavanje otkupne cijene šećerne repe na 300 kuna, što je izravna posljedica pada cijene šećera na europskom tržištu u trećem i četvrtom kvartalu ove godine za približno 130 eura. On je naglasio kako će i uz smanjenje otkupna cijena za hrvatske proizvođače biti za četrdesetak kuna veća od prosječne cijene u EU. Predsjednik uprave virovitičke šećerane obećao je i dalje financiranje i stručnu pomoć svim kooperantima, čime će se i dalje zadržati konkurentnost proizvodnje te industrijske biljke u odnosu na druge kulture.

Na pitanje o ulasku u vlasništvo strateškog partnera iz Njemačke predsjednik uprave Vira Željko Zadro odgovorio je da je takav potez potreban radi lakšeg poslovanja i snalaženja na velikom tržištu šećera u Europskoj uniji, gdje Hrvatska zauzima samo 1,6 posto, dok devet proizvođača u EU drži 92 posto ukupne proizvodnje.

- Nadalje potrebna su nam europska iskustva ne toliko u kvalitetnoj koliko u efektivnoj, odnosno isplativoj proizvodnji, budući da se u Europskoj uniji dobro zarađuje i cijenom od 35 eura po toni, dok naši proizvođači jedva pokrivaju troškove i s deset eura više - rekao je Zadro.

Što se tiče ovogodišnjih prinosa, oni će biti nešto bolji nego protekle godine i kretat će se približno pet vagona po hektaru, uz digestiju do 16 posto - očekuje donjomiholjački proizvođač Zlatko Petrović, na čijem su OPG-u postavljene pokusne parcele novih sorata.

On smatra kako je šećerna repa unatoč zahtjevnoj tehnologiji još uvijek najprihodovnija kultura. Njegovo gospodarstvo posjeduje i osam kombajna koje će u predstojećoj sezoni repu vaditi na približno 6.000 hektara, što je približno četvrtina ukupno zasijanih površina u Hrvatskoj.

Na skupu u Donjem Miholjcu o tehnologiji proizvodnje govorili su prof. dr. Andrija Kristek s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i prof. dr. Milan Pospišil s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dok su najnovije sorte šećerne repe predstavile sjemenarske kuće Strube, Ses Vanderhave, Syngenta i KWS.I.Korov

Virovitička šećerana u kampanju kreće 1. listopada na ukupnoj površini od približno 8.000 hektara

Najčitanije iz rubrike