Regija
KONJIČKA REPREZENTACIJA IZBORILA NASTUP

I đakovački lipicanci putuju na
svjetsko prvenstvo u Slovačku
Objavljeno 26. kolovoza, 2013.

Vezani članci

11 ZAPREGA I 28 JAHAČA NA “VUKOVARU U SRCU”

Birali najljepše i najbrže jahače, tekliče i zaprege

ĐAKOVO – Hrvatska konjička reprezentacija izborila je sudjelovanje na svjetskom prvenstvu koje će se održavati u Slovačkoj od 26. kolovoza do 1. rujna – najavio je to jučer na konferenciji za novinare Ivica Mandić, izbornik Hrvatske konjičke reprezentacije, član Odbora za zaprežni sport, te voditelj ekipe na predstojećem svjetskom prvenstvu. Na to prestižno natjecanje odlazi šest lipicanaca sa po tri vozača, te ostala prateća ekipa.

- Kontinuitet odličnih rezultata u zaprežnom sportu nastavlja se. Ovo je treće svjetsko prvenstvo, bili smo u Poljskoj, potom u Francuskoj, a sada s tri dvoprega idemo u Slovačku. Uz već iskusne vozače, ovogodišnjeg prvaka RH Josipa Zirna, koji nastupa drugi put, kao i Antu Medvidovića, prvi put imamo debitanta, Tihimora Salarića iz Konjičkog kluba Pleternica, što je veliki uspjeh. Ove će godine na svjetskom prvenstvu nastupiti 73 dvoprega iz 23 države, a 21 nacionalni tim s tri dvoprega nastupit će u natjecanju timova - najavio je Mandić, kazavši kako očekuju rezultate primjerene ulaganju u ovaj sport.

- Uvijek medalje odlaze u šest zemalja, na žalost, mi nismo među njima. Za nas je važno naglasiti da naši vozači voze na konjima koji su uzgojeni u RH. Malo je država sudionica svjetskog prvenstva koje se mogu time pohvaliti - kazao je Mandić. Istaknuo je i kako su odlasku na prvenstvo prethodile kvalifikacije.

- Čast nam je i zadovoljstvo što smo prvi put sudionici svjetskog prvenstva, trud i rad godinama ulagan napokon se isplati jer smo dio smotre u kojoj su najbolji vozači na svijetu - kazao je Domagoj Katić iz Konjičkog kluba Pleternica.

Josip Zirn, pak, zahvalio je Državnoj ergeli što mu je omogućila, kako je rekao, odlazak drugi put na svjetsko prvenstvo.

- Trudit ćemo se da ostvarimo što bolji rezultat - poručio je Zirn.

Ravnatelj Državne ergele lipicanaca Đakovo i Lipik, Nidal Korabi, zahvalio je Hrvatskom konjičkom savezu koji je, kako je rekao, od početka bodrio i financijski podržavao odlazak na svjetska prvenstva.

- Čast nam je što sudjelujemo na svjetskom prvenstvu, riječ je o eliti iz cijelog svijeta. Ove su godine tu i reprezentacije SAD-a. Čast nam je i priznanje što je i ovo potvrda kvalitete cijelog hrvatskog uzgoja lipicanske pasmine - zaključio je Korabi. M. Muškić

Na svjetskom prvenstvu nastupit će

73

dvoprega iz

23

države

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike