Osijek
OSJEČANI NAŠLI BEBU U TORBI

Novorođenče pred vratima Doma zdravlja ostavila žena u crnom?
Objavljeno 9. srpnja, 2013.
Ostavljena novorođena djevojčica, za koju liječnici kažu da je nedonošče rođeno samo noć prije no što je pronađeno, zbrinuta u KBC-u

Hvala Bogu da je ostala živa – prokomentirali su supružnici Vuković nakon što smo im rekli da je djevojčica koju su tek nekoliko sati prije pronašli ispred Doma zdravlja na Jugu 2 dobro zbrinuta u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Za sretan epilog priče koja se jučer odmah ujutro proširila cijelim gradom, portalima i društvenim mrežama zaslužni su supružnici Davor (51) i Željka (50) Vuković, koji su, ispijajući kavu na svojem balkonu, nešto prije 6 sati zamijetili ženu u crnom kaputu ili tunici, s kapom na glavi, kako nešto nosi pod rukom i odlazi u smjeru Doma zdravlja. Željka je čula dječji plač, no ni na trenutak nije pomislila da bi to mogao biti plač tek rođene djevojčice.

- Oko 6.25 sati sišao sam ispred zgrade, gdje mi je susjed Ivica Mihaljčuk sugerirao da provjerim je li na pragu Doma zdravlja ostavljen u torbi neki pas, mačka ili nešto drugo. Kad sam se približio stepenici kod Doma zdravlja, imao sam što vidjeti! U platnenoj sam torbi ugledao bebu prekrivenu dekicom. Plakala je i u prvi trenutak supruga i ja nismo znali koga najprije zvati. Pozvali smo Centar 112, došla je i policija te vozilo Hitne pomoći, kojim je dijete prevezeno u bolnicu - priča Vuković.

Vuković je gotovo siguran da je žena koju su supruga i on vidjeli samo nekoliko minuta prije ondje ostavila svoju tek rođenu djevojčicu.

Još satima nakon što je došla u MK Slavoniju na posao, Željka Vuković nije mogla izbrisati iz glave bebu, koja je, zahvaljujući njoj i suprugu, spašena na vrijeme. Kaže da je sreća što nije naišao nekakav pas, koji je novorođenče mogao ozlijediti. Iako je vidjela za ovo doba godine neprikladno odjevenu ženu, koja je najvjerojatnije i ostavila svoje dijete ispred Doma zdravlja, smatra da nitko u normalnom psihičkom stanju ne bi mogao to učiniti. Sretna je, dodaje, što novorođenče nije bačeno u kontejner, nego je, pokriveno i utopljeno, ostavljeno ispred vrata Doma zdravlja.

Spašena je djevojčica već u 7 sati smještena na Kliniku za pedijatriju KBC-a Osijek. Zamjenik predstojnice Klinike, dr. Igor Marjanac, potvrdio je da je novorođenče najvjerojatnije rođeno noć prije no što je nađeno, što je utvrđeno pregledom pupkovine.

- Dežurni neonatolog, dr. Darijan Kardum, primio je dijete i utvrdio da je pupkovina nestručno prerezana škarama. Dijete je nedonošče i, prema procjeni, rođeno je dva mjeseca ranije. Trenutačno teži 1.800 grama i dugačko je 44 centimetra - potvrdio je dr. Marjanac.

Marija MIHELIĆ
Centar za socijalnu skrb zbrinut će djevojčicu

Iznenađena događajem bila je i Jelica Klobučar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb, koja kaže da ne pamti da je netko u Osijeku ostavio tek rođeno dijete.

- U svakom slučaju, Centar će odrediti skrbnika, odnosno pronaći dom za dijete. Ono će biti zbrinuto, no najprije moramo ispitati sve okolnosti. Ovo je prilika da pozovem sve roditelje koji se ne mogu brinuti o svojoj djeci da nam se jave i uvijek će se naći udomitelji, odnosno posvojitelji, koji će se kvalitetno brinuti o njima - izjavila je Klobučar.

Policija, kako doznajemo u PU osječko-baranjskoj, provodi kriminalističko istraživanje i nastoji pronaći obitelj, odnosno roditelje, malene djevojčice.

Davorka, Zvjezdana ili...

Budu li u prilici, supružnici Vuković svakako će otići u bolnicu posjetiti dijete koje su spasili. U šali kažu da će bolnici predložiti da se djevojčica nazove Davorka, prema Davoru Vukoviću, koji je spasio tek rođenu djevojčicu. Zanimljivo je da na Klinici za pedijatriju, neslužbeno doznajemo, svoju tek pridošlu pacijenticu zovu Zvjezdana. No konačnu ću odluku kada je riječ o njezinu imenu donijeti skrbnik, i to u zakonskom roku od mjesec dana od rođenja.

DR. PAVO FILAKOVIĆ, PSIHIJATAR:
Majka može biti nedužna, ali i osoba s duševnim poremećajem

Osuditi majku bez prethodnih podataka o njezinoj dobi, kaže dr. Pavo Filaković, predstojnik Klinike za psihijatriju osječkog KBC-a, neprimjereno je.

- Maloljetne majke mogu imati strah od budućnosti pa je ovakav potez u tom slučaju razumljiv i takvoj osobi treba čak i pomoći. No, drugi je motiv kod odrasle osobe koja zna što radi, i to planirano i dozirano u vrijeme kad zna da će dijete biti otkriveno i da će preživjeti. Takve osobe mogu biti u stanju poremećaja ličnosti ili imati kakav ozbiljniji duševni poremećaj, pojasnio je dr. Filaković, dodajući da takve osobe mogu biti i u teškoj egzistencijalnoj, odnosno emocionalnoj krizi. Krajnji je cilj, dodaje, odgovornost prebaciti na drugoga.

Možda ste propustili...

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

ISPUNILI OBEĆANJE NA VESELJE MALIŠANA I RODITELJA

U općini Vladislavci počeli su, u blizini škole, graditi dječji vrtić

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

Najčitanije iz rubrike