Osijek
NE PRODAJE SVOJE PROIZVODE

Zbog čekanja fiskalne blagajne na prisilnom godišnjem
Objavljeno 16. travnja, 2013.
Otkako radim, a skupilo se 20 godina, nisam još bila na godišnjem odmoru

Vezani članci

FISKALIZACIJA U ORDINACIJAMA

Dom zdravlja uveo fiskalne blagajne još prije mjesec dana

Inventura ili godišnji odmori su natpisi koji su se pojavili na nekoliko osječkih prodavaonca. No, pravi razlog što umjesto da prodaju svoje stvari vlasnici i trgovci zapravo sjede u prodavaonici bez kupaca jest fiskalizacija, a u takvom se problemu našla i Mara Vakoš čija je prodavaonica "Rukotvorine" u Županijskoj ulici zatvorena već neko vrijeme.

- Tek sam 25. ožujka potpisala ugovor s teleoperaterom koji mi je rekao da ću dobili fiskalnu blagajnu za sedam dana. Međutim, to je bila nekakva njihova akcija i sad moram čekati sljedećih 45 dana da se priključim, a u međuvremenu ne smijem prodati ni jednu rukotvorinu. Ljudi dolaze i raspituju se, a ja sam zatvorena iako sam neprestano u prodavaonici. U početku sam isticala natpis da je inventura, no nisu kupci neupućeni pa da misle da inventura traje unedogled. Onda sam napisala da ne radim zbog tehničkih razloga i tako već danima - kaže Vakoš.

Za pomoć se obratila i Poreznoj upravi Osijek od koje je zatražila ovjerene račune kako bi mogla redovno raditi. Međutim, kako je ovjeren račun potrebno provući kroz fiskalnu blagajnu 24 sata nakon izdavanja, a ona je nema, i taj pokušaj pokretanja posla propao.

- Jako mi je žao što ne mogu ugostiti brojne turiste koji su trenutno u Osijeku i koji bi kod mene htjeli kupiti koju sitnicu. Otkako radim, a skupilo se 20 godina, nisam još bila na godišnjem odmoru. Sad sam na prisilnom i to na svoju veliku štetu - kaže Vakoš, dodajući da, iako nije u mogućnosti izračunati točan iznos gubitka zbog nemogućnosti naplate računa, zna da je svakako u minusu.

Marija MIHELIĆ
PRODAJA VLASTITIH PROIZVODA U FISKALIZACIJI OD 1. SRPNJA

Zvonko Digula, tajnik Udruženja obrtnika Osijek, ovu je vijest dočekao s negodovanjem, a nakon provjere otkrio i činjenicu da je, iako ne mora, Mara Vakoš “Rukotvorine” preimenovala u trgovinu umjesto u prodaju vlastitih proizvoda. “Mislim da je tu pogriješila, jer prodaja vlastitih proizvoda nije trgovina. Svi koji prodaju isključivo svoje proizvode obveznici su fiskalizacije od 1. srpnja, a ne od travnja. Ona tako može raditi već danas, samo da joj se obrt tretira kao prodaja vlastitih proizvoda, a ne kao trgovina”, poručio je Digula.

Možda ste propustili...

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

Najčitanije iz rubrike