Osijek
FISKALIZACIJA U ORDINACIJAMA

Dom zdravlja uveo fiskalne blagajne još prije mjesec dana
Objavljeno 5. travnja, 2013.
Uvođenje blagajne Fiskal 1 u ordinacijama koje nisu imale računalo liječnike je koštalo približno 2.200 kuna

Vezani članci

U OSIJEKU NEMA ZA KUPITI FISKALNIH BLAGAJNI

Poreznici osječkom zubaru preporučili da ode na godišnji

Sve ordinacije osječkog Doma zdravlja koje rade s gotovinom, a to se prije svega odnosi na ordinacije medicine rada i dentalne medicine, još prije mjesec dana uvele su fiskalne blagajne pa su se do obveznog roka, odnosno 1. travnja, već uhodale u ovoj vrsti izdavanja računa.

Novi krug fiskalizacije počeo je 1. travnja. U njega su ovaj put uključeni trgovci i slobodna zanimanja, a među njima su se našle i zdravstvene ordinacije.

- Naše ordinacije već ranije su imale mogućnost izdavanja računa putem računala, a sada je samo ugrađen dodatan softver pa tako nismo imali posebnih troškova. Uspjeli smo dobiti jedinstveni fiskalni broj za cijeli Dom zdravlja, što nam je značajno smanjilo troškove, kaže dr. Miroslav Sikora, ravnatelj Doma zdravlja.

Unaprijed se na fiskalizaciju pripremila i ordinacija dentalne medicine dr. Saše Đukića.

- Sve smo učinili na vrijeme pa smo 1. travnja mogli nastaviti normalno raditi. Mislim da je dio javnosti pogrešno shvatio cijeli pojam fiskalne blagajne, jer nije riječ o fizičkoj blagajni, nego o softveru koji se ugrađuje u računalo. Jedina novina je što smo morali nabaviti malu kasu u kojoj držimo novac, jer se novac mora pohraniti u zatvorenu kasu, kaže dr. Đukić.

No, oni koji nisu imali računalo sada su ipak morali nabaviti konkretnu opremu za fiskalnu blagajnu, a takav je primjer ginekološka ordinacija dr. Branka Lederera.

- Moram priznati da sam sve relativno brzo riješio, jedino sam blagajnu Fiskal 1 čekao tri tjedna, a kupio sam je u Narodnim novinama, ali sam baš u to vrijeme bio na godišnjem odmoru. Riječ je o malenom uređaju poput iPada spojenom na pisač, a sam uređaj koštao je 1.800 kuna, plus 370 kuna za prijavu u poreznoj upravi. Odnosno, sve skupa približno 2.200 kuna. Mislim da to nije tako veliki trošak, kao što se govorilo da će biti, kaže dr. Lederer.

Nefreteta Z. EBERHARD
DIO PRIVATNIKA RADIT će SAMO S HZZO-om KAKO BI IZBJEGLI FISKALIZACIJU

Dio privatnih ordinacija koje imaju i ugovor s HZZO-om, ali su do sada obavljale i preglede za osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje, odlučilo se isključivo za rad preko HZZO-a i to kako bi izbjegli rad s fiskalnom blagajnom. Takva je i ordinacija dr. Miroslava Kramarića. “Imam ugovor s HZZO-om i s obzirom na cijenu uvođenja fiskalne blagajne i ukupan broj privatnih pacijenta koje imam, ocijenio sam da mi se ne isplati uvoditi fiskalnu blagajnu, te sam se odlučio samo za rad s pacijentima osiguranima preko HZZO-a”, kaže dr. Kramarić.

MIROSLAV SIKORA

ravnatelj Doma zdravlja

Uspjeli smo dobiti jedinstveni fiskalni broj za cijeli Dom zdravlja, što nam je smanjilo troškove

Novi krug

fiskalizacije počeo je 1. travnja

Možda ste propustili...

OSJEČKI SDP-OVCI MARIJAŠEVIĆ I PILIŽOTA KONTRIRAJU "HODAČIMA"

Ne hodu za redukciju ljudskih prava - ovo je Osijek, Hrvatska, a ne Poljska i Afganistan

SVEČANA PROMOCIJA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Diplome sveučilišnim mag. inženjerima i specijalistima

Najčitanije iz rubrike