Regija
FISKALIZACIJA - ODVJETNICI UPOZORAVAJU:

Mi smo poput ispovjednika, nadzor
ne smije narušiti odvjetničku tajnu
Objavljeno 29. ožujka, 2013.
Linić tvrdi da porezni nadzor ne ugrožava institut odvjetničke tajne

Vezani članci

NEZADOVOLJNI SKUPLJAČI, ALI I OTKUPLJIVAČI:

Za svakog puža fiskalizirani račun?

ĐAKOVO – Fiskalizacija od 1. travnja ulazi u drugu fazu; nakon 20-ak tisuća ugostitelja u prvom valu, ona od ponedjeljka očekuje trgovinu na malo i veliko, ali i privatne liječnike, sportaše, veterinare, odvjetnike, javne bilježnike, revizore, porezne savjetnike, prevoditelje, tumače, turističke djelatnike, znanstvenike, izumitelje, predavače, književnike, novinare i umjetnike, odnosno sve one svedene pod slobodna zanimanja. S manje ili više negodovanja, svi se oni pripremaju za fiskalne blagajne i izdavanje fiskalnih računa, mnogi upozoravajući na specifičnosti svojih djelatnosti.

Pojedini đakovački odvjetnici još jučer su na ulazu u urede okačili naljepnicu da su od 1. travnja obveznici fiskalizacije i geslo “Bez računa se ne računa”. Upozoravaju na specifičnosti u branši, naglašavajući da fiskalizacijom odvjetničke struke, odnosno poreznim nadzorom, ne smije biti narušena odvjetnička tajna uvidom u spise, ugovore, upisnike stranaka i sl., a apostrofiraju i na dužinu postupaka koji znaju trajati i godinama, odnosno problem kada provesti obvezu izdavanja fiskalnog računa. Ministarstvu financija na to je u niz navrata ukazivala Hrvatska odvjetnička komora, a na problem upozorava i đakovački odvjetnik Josip Šimić.

– Tehnički se pripremamo za fiskalizaciju i tu je sve jasno, no fiskalizacija u našoj brašni, odnosno porezni nadzor nad njom, mora teći tako da ni sa čim ne bude narušena odvjetnička tajna, pri čemu se misli na privatnost naših stranaka, delikatnost situacija zbog kojih su zatražili naše usluge i dr. Mi smo poput ispovjednika; naše stranke nam apsolutno moraju vjerovati, povjerenje ne smije ni sa čim biti narušeno i o tome se mora voditi briga i pri provođenju fiskalizacije - upozorava Šimić.

Na ta upozorenja ministar financija Slavko Linić Komoru je dopisom izvijestio da se ovjera računa radi tako da se iz njega izdvajaju samo određeni elementi računa, no za ovjeru nije potrebno dostaviti podatak kome je on izdan te da se kroz ovjeru neće narušavati institut odvjetničke tajne.

Kada je riječ o dospjelosti potraživanja odvjetnika, a time i obveze za izdavanje računa, mišljenje je Ministarstva pravosuđa, usluga je obavljena pravomoćnošću presude li okončanjem ovrhe.

Nakon Uskrsnog ponedjeljka, fiskalizacija će praktički pokucati i na vrata pisaca, pa tako i đakovačkog književnika Mirka Ćurića, koji je jučer u Zagrebu predstavljao knjigu “Braća u poniženju”. Ubuduće, na predstavljanjima koja na kraju književnih tribina, česta je praksa, budu u znaku prodaje knjiga, morat će voditi računa o tome tko stoji iza knjige, tj. njene prodaje – profitabilna organizacija poput izdavačkih kuća ili neprofitabilna udruga poput DHK ili Matice hrvatske. U slučaju potonjih, fiskalni račun nije obveza.

– Ako prodaju vaše knjige obavlja izdavačka kuća, fiskalni račun je obvezan. Naime, prava je rijetkost da će književnik sam prodavati svoje knjige nego to za nj čine izdavačke kuće, udruge - kaže Ćurić.

Obvezi fiskalizacije podliježu i trgovačka društva u stečaju; stečaj ih ne izuzima iz te obveze. Primjerice, prodaje li neka tvrtka u stečaju robu, to podliježe obvezi fiskalnog računa s tim da stečajni upravitelj kao fizička osoba koja vodi stečaj nije obveznik fiskalizacije.

Suzana ŽUPAN
Vodootporne fiskalne blagajne u ribarnicama

Među specifičnim radnjama koje od 1. travnja podliježu fiskalizaciji su i ribarnice, koje ovih dana, zbog blagdana, imaju pune ruke posla. Takva atmosfera vladala je jučer i u đakovačkoj ribarnici Tunny. Iako djelatnice, po prirodi posla u ovakvoj radnji, rade “u vodi i ledu”, stalno iz njih vadeći, važući i pakirajući ribu, a najviše je išao šaran, kažu, na fiskalizaciju su spremne jer ionako i otprije rade s registar-blagajnom. Vlasnica Tunnyja, Ivanka Vargić, kaže, ribarnica je spremna za 2. travnja, prvi radni dan s obvezom fiskalizacije.

- Zbog vode i leda nismo mogli nabaviti računalo nego svojevrsnu vodootpornu fiskalnu blagajnu Digitrona Buje. – Nismo mogli ići na jeftinija rješenja poput tableta nego isključivo nabaviti, za naše uvjete rada, prilagođenu fiskalnu blagajnu. No, njena nabava i svi ostali troškovi oderali su nam kožu – s njom, bežičnim internetom, knjigom izlaznih računa, certifikatom više od 4.000 kuna, plus troškovi usluge programera - kaže za fiskalizaciju spremna Vargić.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

Najčitanije iz rubrike