Regija
NEZADOVOLJNI SKUPLJAČI, ALI I OTKUPLJIVAČI:

Za svakog puža fiskalizirani račun?
Objavljeno 29. ožujka, 2013.

Vezani članci

FISKALIZACIJA - ODVJETNICI UPOZORAVAJU:

Mi smo poput ispovjednika, nadzor ne smije narušiti odvjetničku tajnu

ŽUPANJA – Zakon o fiskalizaciji mogao bi brojne obitelji u županjskoj Posavini koje su dosadašnjih godina početkom travnja redovito odlazile u branje puževa ostaviti bez dodatnih prihoda za krpanje rupa u kućnom budžetu. Sljedećeg tjedna, naime, trebala bi početi sezona puževa, no pitanje je hoće li ove godine otkupa uopće i biti. Dugogodišnji otkupljivač Franjo Abramović iz Posavskih Podgajaca potvrdio nam je da još nije ništa odlučeno.

– Nisam siguran trebam li za svaku puževu kućicu izdati fiskalizirani račun - ironično je prokomentirao. Abramović je u stalnom kontaktu s poslovnim partnerom iz Našica za kojega otkupljuje puževe, a koji ih dalje distribuira u europske zemlje.

– Upravo sam se čuo sa šeficom i ništa nismo definirali jer ni ona još nije odlučila što napraviti. Postoje, kaže, šanse da se ipak krene s poslom, no u svakom slučaju, ako tako i bude, ovo će biti posljednja sezona otkupa puževa. Nakon ulaska u EU, skupljanje puževa na ovakav način bit će strogo zabranjeno, a trgovat će se moći isključivo puževima uzgojenima na farmama - otkrio nam je naš sugovornik.

Skupljači su razočarani i nezadovoljni.

– Evo što je nama Europa donijela! Zabranit će nam sve živo, a uskoro će nam početi naplaćivati i branje trave i udisanje zraka. Treba nam uzeti sve što se ima, i ostaviti nas bez ikakve mogućnosti da nešto zaradimo - revoltirana je Katica iz Gunje. Nadala se prihodu od najmanje tisuću kuna.

– Situacija je sve teža. U branje puževa lani su išli umirovljenici i socijalno ugroženi, ali i oni građani koji su nekada lagodno živjeli, ali životne prilike natjerale su ih u pretraživanje kanala - kaže Abramović.

Lani je za kilogram plaćao četiri kune, a samo je u prva dva dana otkupio tonu puževa. Iako su skupljači nezadovoljni i smatraju da bi otkupna cijena trebala biti veća jer krajnji kupci ove slasne delicije koja završava na talijanskim i španjolskim stolovima za njih masno plaćaju, izbora nemaju.

– Sljedeći tjedan znat ću hoće li biti otkupa i po kojoj cijeni. Najavljuju kišni travanj, što znači da bi sezona trebala biti uspješna. Puževi se najradije kriju u živicama, najbolje ih je ondje skupljati jer izlaze tražiti hranu, iako ih ima i u šumi, kanalima, uz nasip... I važno je skupljati samo odrasle primjerke, ne manje od 34 milimetra, jer od sitnih nema koristi - savjetuje otkupljivač i napominje da sezona traje najkasnije do 15. svibnja, kada počinje razmnožavanje.

A iskusni skupljači savjetuju da puževe treba odmah prodati jer stajanjem gube vodu, a time i na težini. M. Lešić Omerović

Nakon ulaska u EU trgovat će se isključivo puževima uzgojenima na farmama

Lani je Abramović za kilogram plaćao

4

kune, a u prva dva dana otkupio je tonu puževa

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike