Regija
ŠKOLSKIM PROGRAMIMA DO POSLA I OSTANKA

Poljoprivredna zanimanja Drenovcima,
a turistička gimnazija Vinkovcima?
Objavljeno 7. veljače, 2013.
Ispostava Obrtničko-industrijske škole u Drenovcima opravdala je očekivanja

DRENOVCI – Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić sa suradnicima jučer je posjetio Općinu Drenovce, gdje je s načelnikom Jakšom Šestićem razgovarao o aktualnostima, u prvi plan stavljajući potrebu završetka započetih projekata i rješavanje gorućih problema najveće općine u istočnom dijelu županjske Posavine. Poseban naglasak stavljen je na školstvo i nužnost stvaranja uvjeta i standarda koji će učenicima omogućiti što kvalitetnije školovanje. Šestić je izrazio zadovoljstvo radom ispostave Obrtničko-industrijske škole u Drenovcima, koja je, unatoč prvobitnom skepticizmu mještana i sumnjama da u jednom selu može raditi srednja škola, opravdala očekivanja i pokazala se ispravnom odlukom. U Drenovcima se školuje već treća generacija budućih ekonomista te konobara i kuhara, ukupno 170 učenika u šest razrednih odjeljenja. Interes učenika za upis u tekuću školsku godinu, istaknuo je Šestić, premašio je sva očekivanja jer ih se javilo gotovo dvostruko više od traženog broja. Upozorio je na potrebu povećanja broja razrednih odjeljenja i uvođenja novih zanimanja, prije svega poljoprivrednoga smjera. Podsjetio je na to da je u Cvelferiji sve više mladih ljudi koji odlaze trbuhom za kruhom, iznijevši podatak da se u posljednjih deset godina broj stanovnika smanjio sa 17,5 tisuća na 12.000, što zvoni na uzbunu.

- Ovo je poljoprivredno područje, gdje se prostire čak 25.000 hektara zemlje, i učenicima treba omogućiti da se školuju za poljoprivredna zanimanja kako bi mogli osnivati vlastita obiteljska poljoprivredna gospodarstva i osigurati si egzistenciju - naglasio je Šestić.

Podržao ga je i županijski pročelnik Upravnog odjela za školstvo Grgo Krajina, ustvrdivši da treba osluškivati tržište i gospodarstvo i u skladu s tim školovati djecu. Napomenuo je da se na temelju tih pokazatelja u Vinkovcima radi na osnovanju turističke gimnazije, dok će se u Iloku, gdje je jaka tekstilna industrija, ići u tom smjeru. Hoće li škola u Drenovcima i dalje raditi kao ispostava Obrtničko-industrijske škole Županja ili će se ići u osnivanje nove škole, statusno pitanje, poručio je Krajina, riješit će se u hodu.

Ravnatelj Obrtničko-industrijske škole u Županji Slavko Šokičić također je izrazio zadovoljstvo funkcioniranjem ispostave u Drenovcima ustvrdivši da organizacija rada, stručna pokrivenost i kvaliteta nastave ni po čemu ne odudaraju od Županje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

U Drenovcima se školuje 170 osnovaca i 170 srednjoškolaca

U Cvelferiji se u posljednjih deset godina broj stanovnika smanjio sa

17,5

tisuća na

12

tisuća

Nužno proširenje škole i gradnja sportske dvorane

S obzirom na to da su drenovački srednjoškolci smješteni u zgradi osnovne škole, s još 170 osnovaca, pojavio se problem prostora pa je istaknuta nužnost proširenja škole i gradnje još jednog krila zgrade s nekoliko učionica i kabineta. Ravnateljica Osnovne škole Marijana Raguž ukazala je na potrebu gradnje sportske dvorane o kojoj se već godinama priča, a na čemu inzistiraju i roditelji koji žele da i njihova djeca imaju sve uvjete školovanja kao i učenici u drugim gradovima i općinama. Dogovorena je hitna izrada projektne dokumentacije i aplikacija projekata prema europskim fondovima.

Najčitanije iz rubrike