Sport
TRANSFER ZNAČI ŽIVOT ZA BIJELO-PLAVE

Ne dođe li do prodaje igrača,
dugovi će se nastaviti gomilati
Objavljeno 30. siječnja, 2013.
Osijek nudi igrače Dinamu i(li) Rijeci, ali ni oni ne trzaju

Vezani članci

JOSIĆ SE VRATIO IZ TURSKE NEOBAVLJENA POSLA

Spas je “utopiti” nekoga Mamiću

OSIJEKU SKINUTA SUSPENZIJA

Pavličiću uplaćeno pola milijuna kuna

OSJEČANI U ANTALYI REMIZIRALI S MOMČADI NENADA BJELICE

Zoran Kvržić svidio se turskim “skautima”

OSIJEK - Sve je manje nade da će osječki prvoligaš ove zime uspjeti ostvariti svoje na nogometnoj tržnici. Stjecajem čudnih okolnosti klub se doveo u poziciju da mu na ljeto slobodno može otići čak 13 igrača, pa se ove zime željelo prodavati pošto-poto. Međutim, otimačine za nogometašima Osijeka nema. Nikome oni nisu toliko potrebni da bi sad za njih plaćali i minimalne odštete kada će ih, ako ih već žele, za pola godine moći imati besplatno. I tu je NK Osijek u stupici. Odlučili su se otići na pripreme u Tursku vjerujući da će tamo biti dovoljno zainteresiranih da se napravi nekakav transfer. Međutim, zasad ni od toga ništa.

- Svaki dan pričam, samo pričam. S Rusima, Turcima i tko zna s kim sve ne, ali nikakve koristi od toga - kaže Miroslav Žitnjak, sportski direktor NK Osijek.

S druge strane, Osječani spas pokušavaju naći i u hrvatskim klubovima koji imaju novca. Inkognito se nudi neke igrače Dinamu i Rijeci, ali ni oni ne trzaju. Danas nitko nema novca za razbacivanje, a k tomu Osijekov glavni adut za nekakvu zaradu Tomislav Šorša već je pola godine izvan stroja i još uvijek ne trenira s momčadi.

S obzirom na grozničavost kojom se pokušava realizirati nekakav transfer, sasvim je jasno da o njemu ovisi kratkoročna klupska budućnost. Međutim, što ako se ne dogodi?

- Ne znam, to nije pitanje za mene - kratko će Žitnjak.

Na to pitanje odgovor nema ni predsjednik Zdravko Josić. On je i dosad izmišljao novac na razne načine i uzdao se u ovaj prijelazni rok. Međutim, “alkemija” neće trajati dovijeka, a sponzorskog novca jednostavno nema.

- Ne ostvarimo li transfer, stvarno ne vidim kako ćemo ispunjavati naše redovite obveze. Stalno nešto kemijamo, ali to ne može i neće trajati vječno - pomalo će dramatično Josić.

To će značiti nastavak gomilanja dugova, a bojimo se da je to siguran put prema stečaju. Tu ni preoblikovanje neće ništa znatnije promijeniti.

U biti, cijela ta situacija samo pokazuje koliko je stanje u Gradskom vrtu ozbiljno i teško. Čak sumnjamo da će netko i trepnuti ako se klub počne gasiti, a to bi se, s obzirom na sve veći teret financijskih dugovanja, vrlo lako moglo dogoditi.

Jasno, ostaje još jedan izlaz - prodaja obiteljskog srebra, odnosno mladih, golobradih igrača koji još nisu ni iskusili prvoligaške utakmice. Dogodi li se to, klub će se danas možda izvući, ali ako to postane praksa, spasa neće biti. Osijek ne bi trebao prodavati igrače koji su još u Školi nogometa jer od toga je korist minimalna, a znači i izravan put u rezultatsku provaliju, jer klub još neko vrijeme neće biti sposoban dovoditi nikakve igrače sa strane. Dakle, isključivo se treba osloniti na vlasitite nogometaše koji će ostati tu i u ljeto, kada ode cijela jedna momčad. Ako se proda i tu djecu, kako će Osijek opstati u Ligi 10?

Dalibor KELER

Ibriks matirao Moldavce

Nogometaši Osijeka zabilježili su drugu pobjedu u svom petom nastupu na pripremama u Turskoj. Bi jelo-plavi su igrali protiv moldavskog CSK Rapida i minimalno pobijedili, 1:0. Strijelac je bio Ivan Ibriks u 10. minuti, a Osijek je odigrao utakmicu s petnaest igrača. Trener Stanko Mršić želio je da udarna postava dobije nešto veću minutažu pa je Osijek nastupio u sastavu: Vargić, Ibriks (Lukić), Smoje, Vrgoč, Lešković, Kurtović, Pušić, J.Mišić (Pongračić), Kvržić, Jugović (Gla vaš), Perošević (Zubak). Do povratka u Osijek bije lo-plavi će odigrati još jedan susret, sutra će im su parnik biti rumunjska Astra. D.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike