Sport
BIVŠI IGRAČI I TRENERI O “ISTOČNOM GRIJEHU”

S EU putovnicom bit će lakše do transfera
Objavljeno 5. siječnja, 2013.

Vezani članci

NOGOMETNI ISTOK POSTAO MEKA ZA HRVATE

Ni jedan bivši igrač Osijeka ne igra u “ligama petice”

TOMISLAV ŠORŠA NA METI HAJDUKA

Za sve bi bilo najbolje kada bi otišao ove zime

PREDSJEDNIK NK OSIJEK NEĆE IMATI MILOSTI

Josić: Tko ne potpiše novi ugovor može ići ili ga čekaju tribine!

Bivši prvotimac Osijeka i hrvatski reprezentativac Marko Babić igrao je u ligama “petice”, Njemačkoj i Španjolskoj, te je dao svoje viđenje ovog trenda odlazaka na istočnije destinacije.

- Istok više nije ono što je nekada bio, sada se u tim zemljama “vrti” mnogo veći novac, pogotovo u Ukrajini i Rusiji, čiji su vodeći klubovi odavno važan čimbenik europskog nogometa. Naši klubovi žele što bolje zaraditi pa je i normalno da se, u situaciji kada klubovi na Zapadu teže troše novac, okreću istočnim zemljama. No, vjerujem kako će ovim novim generacijama biti lakše otići na Zapad nakon što uđemo u EU, neće tada biti brojnih ograničenja koja sada postoje pa mislim da će tada i naši igrači češće završavati tamo.

Trener NK Osijek Stanko Mršić, smatra da je glavni krivac ovakve situacije to što osječki prvoligaš nema reprezentativce.

- Dobro je znano da se iz nacionalnog dresa mnogo lakše i bolje prodati u inozemstvo. Klubovi na zapadu uglavnom kada kupuju ciljaju na igrače koji su reprezentativci pa onda našim ostaju te udaljenije destinacije. Mislim da se situacija u našem nogometu mora promijeniti, i Osijek, ali i ostali klubovi, imaju kvalitetne igrače za reprezentaciju, koja ne smije biti samo privilegij Dinama ili Hajduka.

Alen Petrović, nakon igračke karijere, sada se posvetio menadžerskoj i naveo je nekoliko razloga ove “pojave”.

- Prvi je razlog kvaliteta, jer klubovi na Zapadu mogu birati i onda se odlučuju za reprezentativce. A na žalost, i dalje je takva situacija da igrač mora otići iz Osijeka da bi postao reprezentativac. Potom je jedan od razloga EU putovnica pa će od ljeta biti mnogo lakše do zapadnih zemalja, ne samo formiranim igračima, nego i onim mladima. A mora se istaknuti da je bitan razlog i kvaliteta hrvatske lige, jer teže je napraviti pravi transfer iz naše lige. Pala je i platežna moć zapadnih klubova, posebice onih “srednje” razine. Kriza je zahvatila i nogomet, pa klubovi uglavnom nemaju mogućnosti plaćati odštete, nego isključivo traže slobodne igrače, dok ih na Istoku ipak mogu platiti. G. Roguljić

Marko Babić

bivši reprezentativac

Novim će generacijama biti lakše otići na Zapad nakon što uđemo u EU. A ni Istok više nije ono što je bio. Pogotovi u Ukrajini i Rusiji.

Stanko Mršić

trener Osijeka

Nemamo u Osijeku već neko vrijeme reprezentativaca, a dobro je znano da se iz nacionalnog dresa puno lakše prodati u inozemne klubove.

Alen Petrović

bivši sportski direktor Osijeka

Od ljeta će ulaskom u Europsku uniju mladim igračima biti mnogo lakše do transfera, no klubovima na Zapadu pala je platežna moć.

Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

MURSAŠI IZJEDNAČILI FINALNU SERIJU

Prekinuli niz prvaka i poslali jasnu poruku

Najčitanije iz rubrike