Sport
ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Mladost i Mursa kreću po trofej prvaka večeras u 20 sati u Zagrebu
Sve je isto k‘o i lani. Bar što se tiče odnosa snaga u elitnom hrvatskom razredu odbojkaša. Kao i prije godinu dana, tako će ponovo finalnu seriju doigravanja za naslov prvaka igrati zagrebačka Mladost i Mursa-Osijek. Iako je prošlo već 12 mjeseci, na Dravi ima još onih koji sanjaju propuštenu prigodu za prvi naslov. Mursaši su lani imali 2:0, trebala je još jedna pobjeda, ali sljedeće tri uzeo je klub, koji nije slučajno najtrofejniji u Lijepoj Našoj.

Prilika za uzvrat


Bolna sjećanja treba polako zaboraviti (već su se trebala arhivirati), jer pred nama je, vjerujemo, ponovo zanimljiva završnica Superlige. Sumnjamo da je bilo onih koji nisu vjerovali da će za naslov ponovo igrati mladostaši, ali sigurno je bilo onih koji su Osječane već vidjeli na odmoru. Drugi dio sezone dosta je problematičan na više razina (promjene trenera, ozljede), ali Mursa-Osijek se ipak stabilizirala pet do 12. Potvrdila je to polufinalna serija, u kojoj se slavilo protiv sastava koji je bio viši nositelj, drugi, odmah iza Madosti, a ispred odbojkaša s Drave, koji su morali za prolaz dobiti i jednu utakmicu na strani protiv Ribola Kaštela. Ispostavilo se da je to ona treća, odlučujuća, a u sjajnom izdanju kompletne momčadi koju mirno vodi Zvonimir Bogdanović najviše se istaknuo Ante Giljanović, koji je odigrao briljantno protiv svog matičnog kluba.

- Težak je bio put do finala, posebno nakon poraza u prvoj utakmici, koju smo odigrali katastrofalno. Nakon toga sam sam sebi složio u glavi kako treba igrati u nastavku serije, u svlačionici je pao dogovor da se tako loše izdanje ne smije ponoviti. U Gradskom vrtu bilo je već bolje, a majstoricu smo odradili na pravi način i zasluženo smo prošli dalje - kaže jedan od dvojice Kaštelana (Novi) u osječkom dresu (iz Kaštel Starog je Ivan Đirlić), koji je pobjedu i prolaz u finale proslavio s onima koji su bili podrška i na tribini.

- Bilo je tu gotovo njih 30-ak, što obitelji, što prijatelja s faksa. Jasno da podrška puno znači, tko god može, neka nam je i večeras u Zagrebu - priželjkuje pucač/primač mursaša uoči starta finalne serije.

Postoji prvi put


Ona počinje u 20 sati (prijenos na Sportskoj televiziji), u Domu odbojke Bojan Stranić. Prednost domaćeg parketa je na strani Mladosti, koja u borbu za naslov prvaka ulazi kao blagi favorit.

- Nisu izgubili utakmicu u domaćim okvirima. Uzeli su već Kup, dobili nas u finalu, ali vjerujem da se možemo nositi ravnopravno. Istina, međusobni ogledi ove sezone ne idu nam u prilog, jer smo izgubili u četiri navrata. Ali za sve postoji prvi put. Potrudit ćemo se da i u drugom finalu ove sezone budemo konkurentni. Tajni nema, dobro se poznajemo, a o propuštenim prigodama iz posljednje finalne serije ne treba više razmišljati. Iz poraza se mogu izvući lekcije, a stoji da smo neke mogli izbjeći ove sezone, jer smo gubili u dva navrata nakon pet setova. Na posljednjem gostovanju u Zagrebu smo ispustili 2:0, ali vjerujem da ćemo sada znati zadržati koncentraciju ako nam se ukaže slična prigoda. Pobjeda i prolaz protiv Ribole donijela je sigurno i dodatnu dozu samopouzdanja, stoga vjerujem da ćemo u finalnim utakmicama imati što reći -smatra najiskusniji (31) igrač osječkog superligaša, Ante Giljanović, koji sa svojim suigračima večeras kreće u borbu za trofej koji nedostaje i koji je prošle godine bio nadohvat ruke.

Nino Benčina
FINALNA SERIJA
Za naslov prvaka treba izboriti tri pobjede. Čekaju nas minimalno tri dvoboja, maksimum je pet, a toliko se igralo 2023. Nakon večerašnjeg sraza u Domu odbojke Bojan Stranić serija se seli u Malu dvoranu Gradski vrt. Druga utakmica je u nedjelju od 20 sati, kao i ona treća koja je u Zagrebu zakazana za 2. svibnja. Ako bude potrebno, u Osijeku će se igrati još 5. svibnja, a eventualna peta utakmica je četiri dana poslije u metropoli.

OVOSEZONSKI OBRAČUNI KAO MOTIV VIŠE
Nitko još ove sezone u domaćim natjecanjima nije uspio nanijeti poraz aktualnom prvaku. Mladost je u osnovnom dijelu Superlige nanizala 22 pobjede, ostvarila je i četiri u Kupu Vinko Dobrić, koji je osvojila u Vinkovcima, a tu su i dvije posljednje iz polufinalne serije protiv Centremetala. Finalnu seriju prvak otvara sa učinkom 28-0. Bilo je utakmica u kojima su Zagrepčani plesali na rubu poraza, dvije prigode imala je, ali nije iskoristila, Mursa-Osijek, koja je u oba superligaška dvoboja izgubila nakon pet setova. Prvi susret bio je 5. studenoga prošle godine u Maloj dvorani Gradski vrt (28:26, 24:26, 18:25, 25:20, 11:15), a na Savi su odbojkaši s Drave prije dva mjeseca ispustili prednost od dva seta, a svih pet odlučeno je na razliku (24:26, 23:25, 25:23, 26:24, 17:15). U finalu Kupa bilo je najmanje neizvjesnosti, Mladost je slavila sa 3:1 (25:20, 25:19, 31:33, 25:20), a još jednu pobjedu momčad Ratka Perisa upisala je u sklopu MEVZA lige. Taj dvoboj krajem siječnja odigran je u austrijskom Amstettenu i završio je također 3:1 (26:24, 24:26, 26:24, 25:13).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike