Osijek
RAZREDNICI ĆE PREPISATI SVE OCJENE

Na polugodištu prvi puta nisu zaključene ocjene
Objavljeno 23. prosinca, 2012.
Roditelji će znati ocjene, ali će zato razrednici imati mnogo više posla nego ranije

Vezani članci

GIMNAZIJA “GAUDEAMUS” UPOZORAVA NA VELIK PRITISAK RODITELJA NA ŠKOLE

Za loše ocjene djece roditelji nasrću na profesore

Od ove školske godine više nema zaključivanja ocjena na polugodištu u osnovnim i srednjim školama. Uz zdravstveni i građanski odgoj, jedna je to od najvažnijih novosti u školama.

Podsjetimo, na prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta saborski zastupnici usvojili su izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, kojima je ukinuta obveza zaključivanja ocjena na polugodištu. Tako je ova školska godina prvi put bez te institucije, koja je dugo bila prisutna u hrvatskom školstvu.

I dok su učenici sretni i zadovoljni što nema pritisaka i stresa uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, većina prosvjetara protiv je takvog prijedloga, jer je ocjena na polugodištu bila važan orijentir kod zaključivanja ocjene na kraju školske godine. A što će sada biti? To pitanje postavili smo osječkim učiteljima i ravnateljima?

- Početkom školske godine stigao nam je dopis od pomoćnice ministra Ankice Nježić u kojem stoji da na temelju zakonskih izmjena i dopuna nema zaključivanja ocjena na polugodištu. Međutim, dobili smo novi dopis iz Ministarstva. U njemu se, između ostalog, kaže, da u Zakonu o odgoju i obrazovanju stoji da učenik na kraju prvog polugodišta dobiva pisano izvješće iz svih nastavnih predmeta i vladanja, kaže Ilija Pavić, ravnatelj OŠ “Vladimir Nazor” u Čepinu.

To znači, objašnjava naš sugovornik, da razrednici moraju pripremiti pisana izvješća, koja će na polugodištu podijeliti roditeljima. Trebaju popuniti obrazac koji izgleda poput imenika, u kojem se nalaze elementi ocjenjivanja svakog predmeta, kao i vladanja.

- To je mnogo više posla za razrednike nego ranije, ujedno je mnogo zahtjevnije. Razrednicima sam predložio, ako to žele, da roditeljima podijele izvješća te da roditelji, kada dođu na informacije, upisuju ocjene u njih, a na kraju polugodišta dobit će pisano izvješće. Razrednici će izvješća podijeliti roditeljima 28. prosinca, dodaje ravnatelj Pavić.

Ovo rješenje je dobro, smatraju u toj školi, jer do sada su roditelji često bili iznenađeni kada su dolazili na informacije. Ovako, roditelj ima kvalitetnu povratnu informaciju, zna što se događa u školi, kakve ocjene i vladanje njegovo dijete ima. Sada više neće biti problema u odnosu roditelja i djece, vezanih uz prešućivanje ocjena, kao što je to do sada bio slučaj, ističu u OŠ “Vladimir Nazor”.

Vesna LATINOVIĆ
Zbunjeni roditelji i nastavnici

Zbunjeni su roditelji, ali i neki prosvjetari. “Prvo su nam rekli da možemo zaključnu ocjenu napisati običnom olovkom. To bi bio neslužbeni orijentir nama profesorima, ali i učenicima i roditeljima. No, kasnije smo čuli da to nije dopušteno i da ćemo sve ocjene morati prepisivati i davati djeci ili njihovim roditeljima”, reklo nam je nekoliko osječkih profesora. I roditelji ne znaju što će biti sada kada je ukinuto zaključivanje na polugodištu.

UMJESTO KNJIŽICA - OBRASCI

Slično razmišljaju i u OŠ Svete Ane. “Pripremili smo obrasce, u koje će razrednik prepisati sve ocjene koje je dijete dobilo od početka školske godine do kraja prvog polugodišta. Međutim, to se rješenje ne može primijeniti za prvi razred, jer djeca u prvom polugodištu nemaju ocjene. Stoga ćemo, osim obrasca s brojkama, pripremiti još jedan, opisni, u kojem ćemo roditeljima prvašića napisati u nekoliko rečenica kakvo je općenito bilo učenje i vladanje njegovog djeteta u prvom polugodištu. Međutim, te popunjene obrasce nećemo davati djeci, već ćemo pozvati roditelje i osobno im uručiti ovo izvješće o postignutim rezultatima njihovog djeteta u prvom polugodištu”, kaže ravnateljica Marija Anić.

Možda ste propustili...

HUP OSIJEK NASTAVIO SET SEMINARA ZA POSLODAVCE

Benefiti za zapošljavanje invalida

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

Najčitanije iz rubrike