Regija
PETARAČKA TOPLA VODA

Hrvatske vode uzet će uzorak iz bunara
Objavljeno 24. listopada, 2012.

BARANJSKO PETROVO SELO – Nakon što je Glas Slavonije objavio informaciju u čudnom izvoru vruće vode koja se iznenada pojavila u bunaru Dijane i Stipe Benaka na ulazu u ulicu Daljok u Baranjskom Petrovom Selu, ne prestaje zanimanje za taj neobični fenomen.

Osim što su mediji pokazali velik interes za pojavu koju ni geolozi još ne mogu objasniti, Benakovi kažu da su im se javili i iz Hrvatskih voda te najavili da će uzorak vode iz njihovog vrućeg bunara doći uzeti za analizu početkom studenoga. Žele pokušati odgonetnuti zbog čega je došlo do grijanja vode u stoljetnom bunaru gdje je ona oduvijek bila svježa i hladna.

Za cijelo to vrijeme Benakovi su iskušali i drugu - onu neugodniju stranu tog fenomena. Naime, nakon što više nisu mogli koristiti vodu koju su preko hidrofora dobivali iz bunara, jer je bila prevruća, četveročlana obitelj dobila je preporuku da privremeno isključi i ne koristi aparate koji za svoj rad koriste vodu, uključujući i hidrofor. Tako su danima bili bez pitke i hladne vode, te su bili prisiljeni u dvorištu iskopati novi bunar.

- Istina je da su nam govorili da se sve to samo od sebe može vratiti na staro, no nitko nam sa sigurnošću nije mogao reći kada i hoće li se to uopće dogoditi. Zbog toga smo odlučili iskopati novi bunar kako ne bismo bili bez vode i sada koristimo vodu isključivo iz novog bunara - priča nam Dijana koja je nakon ove investicije ostala olakšana za oko 3.000 kuna kojima treba dodati i trošak za kupnju novog stroja za pranje rublja koji je “otkazao poslušnost” nakon što je dobio vruću vodu još neutvrđenog sastava. L.Aničić

Temperatura opada

Praćenjem situacije u bunaru Benakovi su primijetili da se nekoliko dana u vodi pojavljuje na površini gašeno vapno te da njezina temperatura opada. Prema posljednjim mjerenjima, temperatura vode koja je bila oko 40 stupnjeva sada je pala na samo 21 stupanj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike