Osijek
ISPOVIJEST OSJEČANKE KOJA JE SMOGLA HRABROSTI RIJEŠITI SE NASILNIKA

Tukao je i vrijeđao, nije mi dao da radim, pobjegla sam...
Objavljeno 22. rujna, 2012.
Odlazak sam odlagala u nadi da će sutra biti bolje. Onda dođe i to sutra i bude još gore

Vezani članci

SLAVONSKI BROD PODRŽAO PROJEKT SIGURNE KUĆE ZA ZLOSTAVLJANE ŽENE

U Brodu prva sigurna kuća s desetogodišnjim ugovorom

ISTRAŽIVANJE WEB-PORTALA WWW.POSAO.HR POKAZALO KAKO SE O MOBBINGU U HRVATSKOJ NE ZNA DOVOLJNO

Svaka četvrta osoba zlostavljana na poslu

Dvadesetosmogodišnja M. K. (podaci poznati redakciji) nakon dvije i pol godine zajedno s troje djece od četiri, šest i osam godina, napustila je Sklonište za žrtve obiteljskoga nasilja. Odlučila je podijeliti svoju potresnu priču sa ženama koje žive s nasilnicima i ohrabriti ih da se prestanu sramiti svoje situacije i zatraže pomoć!

- Odlazak od kuće, odnosno odlazak od nasilnika odlagala sam u nadi da će sutra biti bolje. Onda dođe i to sutra i bude još gore. Bježala sam od realnosti i teško sam si priznavala da imam problem. Ali svim zlostavljanim ženama poručujem da se ne srame suza, neka zatraže pomoć obitelji, rodbine, prijatelja i institucija. “Godinama me suprug tukao kad je stigao. Kad nije upotrebljavao šaku, zlostavljao me riječima i to u svakom trenutku, bez ikakvoga povoda. Htio je pokazati svoju nadmoć, pa mi čak nije dozvolio ni da radim, a novcem kojeg sam imala nisam smjela raspolagati. Cijelo vrijeme sam razmišljala kako i gdje pobjeći. Najteže mi je bilo gledati moju zbunjenu i uplašenu djecu. Jednoga dana mi je prekipjelo i obratila sam se Centru za socijalnu skrb i policiji. Smjestili su nas u Sklonište. Ondje sam imala samo jedan cilj - zaposliti se, što sam i uspjela”, priča ova mlada Osječanka, koja danas živi u podstanarstvu, ima stalan posao i na budućnost gleda s optimizmom.

Kako kaže, nikada nije mogla vjerovati da će biti dio crne statistike zlostavljanih žena i nakon što je pobjegla od supruga i razvela se, dugo vremena osjećala se obilježenom. Štoviše, u početku je strahovala da će sresti bivšeg supruga, a nakon što se to doista i dogodilo nekoliko puta, priča, osjećala je veliku nelagodu. I u Skloništu se nije osjećala potpuno sigurnom, jer je on pokušavao doći do nje u nekoliko navrata, no u tome nije uspio. Priznao je krivnju na sudu, no svoju obvezu plaćanja alimentacije za svoje troje djece do danas nije ispunio. “Djeca ga viđaju i ja im to ne želim i ne mogu uskratiti. Život ide dalje, traume koje sam u početku imala jenjavaju. Ipak sam se uspjela othrvati nasilju, a svim zlostavljanim ženama, a znam da ih ima mnogo, od srca to isto želim”, poručila je M.K.

Marija MIHELIĆ
Stipendije Gaudeamusa

Tešku situaciju sugrađanke u prosincu 2011. godine prepoznao je i Gaudeamus koji je organizirao humanitarni koncert "Grad anđela". Cjelokupan prihod namijenjen je i uplaćen za djecu, a osim toga, dobili su stipendiju te pohađaju integrirane radionice. “Ovim putem im još jednom zahvaljujem. Imala sam podršku dragih ljudi zbog kojih sam danas gdje jesam. Nije mi lako plaćati podstanarstvo od jedne plaće koju imam za nas četvero, ali skromni smo i sretni. Živimo tiho, bez nasilja i ružnih riječi”, kaže M.K.

oblici nasilja u obitelji
Psihičko

l odnosi se na oblike zlostavljanja s ciljem zadobivanja moći i kontrole nad žrtvom. Obuhvaća različite zabrane, prijetnje žrtvi ili njoj dragoj osobi, uvrede, podcjenjivanje, izrugivanje, omalovažavanje, ucjene, kontrolu kretanja, izolaciju... Ovakav oblik nasilja može izazvati probleme u psihičkom zdravlju i osobnosti žrtve.

Tjelesno

l svi oblici tjelesnog zlostavljanja koje podrazumijeva šamaranje, čupanje za kosu, guranje, udaranje šakama, nogama ili predmetima, ozljeđivanje različitim vrstama oružja, što može rezultirati lakim i/ili teškim tjelesnim ozljedama.

Seksualno

l obuhvaća tjelesno i psihičko seksualno nasilje, a odnosi se na seksualno uznemiravanje, seksualnu zloupotrebu, incest, nedobrovoljne seksualne radnje, silovanje, odnosno svaki seksualni čin počinjen protiv volje druge osobe.

Ekonomsko

l uključuje uskraćivanje i oduzimanje financijskih sredstava, neplaćanje alimentacije i sve druge oblike ostavljanja žrtve bez sredstava za život.

SAVJETI POLICIJE

“Živite li u nasilnom partnerskom odnosu, odgovornost za vaš život i život vaše djece je na vama. Želite li izići iz takvog odnosa, potražite pomoć, jer postoje službe koje će vam pružiti pomoć i zaštitu. Ukoliko postoji opasnost od nasilničkog ponašanja vašeg partnera, izbjegnite prijeteću situaciju i sklonite se kod prijatelja ili rodbine.

Ako u vašem partnerskom odnosu prepoznajete neke od znakova nasilja u obitelji, ili ako su nastupile neke od navedenih posljedica, savjetujemo vam da to prijavite: policiji, državnom odvjetništvu, nadležnom centru za socijalnu skrb, nevladinoj udruzi, zdravstvenoj ustanovi, ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Ako ste prijavili da ste žrtva nasilja u obitelji, a tijekom prekršajnog ili kaznenog postupka osjećate se nesigurno ili ugroženo, savjetujemo vam da se i u toj situaciji obratite navedenim službama. Kada odlučite izići iz kruga nasilja ne zaboravite sa sobom ponijeti stvari koje su isključivo vaše osobno vlasništvo, službene dokumente (putovnicu, vašu i liječničke iskaznice vaše djece, osobnu iskaznicu, vjenčani list, dokumente o posjedovanju nekretnina, rodni list za djecu, školske knjižice i sve ostale potrebne dokumente), potrebne lijekove, ključeve, novac, najnužniju odjeću i obuću, djetetovu najdražu igračku, školsku torbu i knjige...”.

Možda ste propustili...

OKUPILA SE GENERACIJA OSMAŠA

Tri razreda opet na okupu

TRAVANJ PROTEKAO U ZNAKU DJEČJE KNJIGE

Andersenove bajke ne blijede

Najčitanije iz rubrike