Novosti
ISTRAŽIVANJE WEB-PORTALA WWW.POSAO.HR POKAZALO KAKO SE O MOBBINGU U HRVATSKOJ NE ZNA DOVOLJNO

Svaka četvrta osoba zlostavljana na poslu
Objavljeno 1. travnja, 2005.

Mobbing - sustavno psihičko zlostavljanje na radnom mjestu, za većinu ljudi još je nedovoljno poznat pojam, pokazalo je istraživanje "Mobbing u Hrvatskoj" provedeno na web-portalu www.posao.hr. Čak 97 posto ispitanika smatra kako je mobbing tema o kojoj se premalo govori, iako je svaka četvrta osoba u Hrvatskoj izložena mobbingu.
Na forumu web-portala Posao.hr uočeno je kako se sve više zaposlenih osoba susreće s raznim oblicima psihičkog zlostavljanja od strane kolega ili nadređenih, pa čak i podređenih suradnika. Mobbing se provodi u namjeri da se sruši ugled, čast i ljudsko dostojanstvo, te da se zlostavljanu osobu eliminira s radnog mjesta. Iz tog je razloga provedeno istraživanje u kojem je sudjelovalo 812 ispitanika, u najvećem broju iz grada Zagreba i Zagrebačke, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije, a najviše ispitanika, njih 80 posto, bilo je u dobi od 25 do 44 godine.
Istraživanje je komentirala i Jadranka Apostolovski, predsjednica Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, koja djeluje od srpnja 2004. "Osoba izložena mobbingu postaje demotivirana, smanjeno produktivna, izostaje s posla, razvija psihičke i fizičke poremećaje zbog kojih odlazi na bolovanja i u prijevremenu mirovinu. Mobbing je nalik na povredu na radu, a u sebi sadrži obilježja kaznenog djela (klevete, ucjene, zastrašivanja, prijetnje, seksualne zloporabe), iako nije kao mobbing jasno definiran u Zakonu o radu", istaknula je Jadranka Apostolovski.
ZLOSTAVLJANJE "ODOZGOR"
Na pitanje o tome jesu li se ikada našli u situaciji da ih kolege, podređeni ili nadređeni psihički zlostavljaju, čak 84 posto ispitanika je odgovorilo pozitivno. Čak 82 posto ispitanika zlostavljače prepoznaje u svojim nadređenim suradnicima (okomiti mobbing), 17 posto smatra kako su to njihovi kolege (vodoravni mobbing), a 1 posto je mišljenja kako su zlostavljači najčešće njihovi podređeni suradnici.
Ako bi se susreli s psihičkim zlostavljanjem koje bi trajalo duže vrijeme, 54 posto ispitanika bi zlostavljanje trpjelo i istovremeno tražilo drugi posao, a 27 posto bi dalo otkaz i onda tražilo drugi posao. Čak 12 posto ispitanika bi trpjelo takvo zlostavljanje, a samo sedam posto bi prijavilo poslodavca nadležnim institucijama.
"Zabrinjavajući podatak u istraživanju jest postotak osoba koje bi trpjele zlostavljanje, a postotak od samo 7 posto anketiranih koji bi prijavili poslodavca nadležnim institucijama govori o tome koliko zaposleni nemaju povjerenja u rješavanje problema mobbinga preko nadležnih institucija (neučinkovita i loše organizirana inspekcija rada, sudstvo koje ne rješava radne sporove u roku šest mjeseci i sl.)", dodala je Apostolovski.
ŽENE ZLOSTAVLJANIJE
Prema istraživanju web-portala Posao.hr, posljedice mobbinga kao što su stres, sumnja u sebe, izoliranost, opća nesigurnost osjetilo je 4/5 ispitanika. Na pitanje o spolnom uvjetovanju mobbinga, ispitanici, njih 57 posto, smatra kako su žene češće izložene mobbingu, 42 posto smatra kako su i muškarci i žene u podjednakoj mjeri izloženi, dok je samo jedan posto ispitanika mišljenja kako su muškarci ti koji su češće izloženi mobbingu. U zemljama EU mobbing je samo u Francuskoj definiran zakonom gdje se kažnjava godinom dana zatvora ili novčanom kaznom. (Autor: Pripremio: N.VUKADINOVIĆ)
Možda ste propustili...