Sport
DOSADAŠNJI IZBORNICI UGLAVNOM USPJEŠNO ZAPOČINJALI KVALIFIKACIJE

Nijedan izbornik nije krenuo porazom
Objavljeno 8. rujna, 2012.

Vezani članci

HRVATSKA TEŠKO DO POBJEDE NAD MAKEDONCIMA

Jelavić utišao zvižduke Štimcu

U HNS-U NE SHVAĆAJU U KAKVOM OKRUŽJU ŽIVIMO

Tužni ambijent - Poluprazan Maksimir dočekao reprezentaciju

Novi izbornik Igor Štimac na startu kvalifikacija imao je sinoć za suparnika Makedoniju. Zanimljivo je ovom prigodom pogledati i kako su prethodni hrvatski izbornici startali u kvalifikacijama. Prije Štimca Hrvatsku su kroz kvalifikacije vodila petorica izbornika.

Miroslav Blažević otvorio je u rujnu 1994. kvalifikacijski ciklus s gostovanjem u Estoniji. Bila je to ujedno i prva natjecateljska utakmica Hrvatske. Blaževićevi izabranici uspješno su odradili posao u Tallinnu, potpisali su pobjedu 2:0, a oba pogotka postigao je Šuker. Nakon što je na izborničkom mjestu proveo šest godina, Blaževića je zamijenio Mirko Jozić. Zanimljivo, Ćiro je započeo kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2002., ali odstupio je nakon dvije utakmice. Stoga je Jozićev debitantski nastup bio u ožujku 2001., kada je Hrvatska u Osijeku svladala Latviju 4:1. Utakmicu je obilježio trostruki strijelac Balaban.

I sljedeći izbornik, Otto Barić imao je debi u Osijeku. Tom je prigodom, u rujnu 2002., Hrvatska ugostila Estoniju, a rezultat je bio razočaravajući. Ostalo je 0:0. Zlatko Kranjčar debitirao je u rujnu 2004., kada je Hrvatska u Zagrebu ugostila Mađarsku. Kranjčarov start bio je vrlo uspješan, Mađarska je pobijeđena 3:0. Štimčev prethodnik i nekadašnji suigrač Slaven Bilić na izborničkoj je klupi “kockastih” krenuo u rujnu 2006., kada je imao vrlo zahtjevno gostovanje na početku kvalifikacijskog ciklusa. Riječ je o utakmici u Moskvi, gdje su Rusija i Hrvatska odigrale 0:0. Bio je to dobar rezultat, naročito ako se zna da je Bilić trojicu nogometaša izbacio iz momčadi zbog nedozvoljenog noćnog provoda. I.Pezelj

Mourinho u Zagrebu

Utakmicu Hrvatske i Makedonije došao je pogledati i vjerojatno najkarizmatičniji svjetski trener, Jose Mourinho. Razlog dolaska Realova stratega u Maksimir je potpuno jasan. Naime, krajem kolovoza u Real je napokon stigao hrvatski reprezentativac Luka Modrić. I prve utakmice pokazale su koliko portugalski stručnjak cijeni Luku, a ovim dolaskom u Zagrebu dao mu je još jedno priznanje. Mourinho je zauzeo mjesto u svečanoj loži, a valja podsjetiti da je u Zagrebu bio i prije godinu dana. Tada je njegov Real gostovao kod Dinama u Ligi prvaka (i pobijedio 1:0), a Mourinho nije smio voditi momčad zbog suspenzije.

POZDRAVLJENI DINAMOVCI IZ ' 67.

Dinamo je 6. rujna 1967. osvojio Kup velesajamskih gradova, preteču Kupa UEFA i današnje Europske lige. Modri su do tog trijumfa došli nakon što su u finalu bili bolji od Leedsa, a taj pokal jedini je koji su hrvatski klubovi osvojili u europskim natjecanjima. Članovi Dinamove čuvene generacije bili su, između ostalih, legendarni igrači Zambata, Lamza, Škorić, Rora... Sinoć, uoči utakmice Hrvata i Makedonaca, pripadnici Dinamove zlatne generacije izišli su na maksimirski travnjak, a gledatelji su im odali poštovanje koje ti bivši nogometaši nedvojbeno i zaslužuju.

Najčitanije iz rubrike