Sport
HRVATSKA TEŠKO DO POBJEDE NAD MAKEDONCIMA

Jelavić utišao zvižduke Štimcu
Objavljeno 7. rujna, 2012.
U hrvatskoj igri bilo je razvidno napadačko usmjerenje, no bez prave ideje

Vezani članci

U HNS-U NE SHVAĆAJU U KAKVOM OKRUŽJU ŽIVIMO

Tužni ambijent - Poluprazan Maksimir dočekao reprezentaciju

Hrvatska je pobjedom započela kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo što će se 2014. godine održati u Brazilu. Izabranici Igora Štimca pronašli su put do trijumfa protiv Makedonije, suparnika kojeg je Hrvatska u Maksimiru prethodna dva puta svladala u kvalifikacijama, ali u oba navrata bio je to težak posao. Drukčije nije bilo ni sinoć, opet se naša reprezentacija mučila, ali najvažnije je da je ispunila cilj. S ova tri boda došlo se do nužnog mira, u kojem će se nacionalna momčad pripremati za utorak i teško iskušenje na gostovanju u Belgiji.

Prema očekivanju, Makedonija se postavila prilično defenzivno, stvarajući nekoliko “štitova” ispred svojih vrata, ali valja napomenuti kako su gosti često tražili prigodu iz kontranapada. Hrvatska je u prvom poluvremenu tražila način da “otvori” gostujuću postavu, ali u tome nije bila naročito uspješna. Istina, na samom startu utakmice Eduardo je solidno pucao, ali ipak nedovoljno precizno. U 9. minuti je uzvratio Tričkovski, ali bez krajnjeg efekta. Potom je slijedilo desetak “praznih minuta”, a u 21. je u hrvatskom šesnaestercu došlo do sraza Pletikose i Pandeva, no nedovoljno da bi bio dosuđen jedanaesterac za goste.

U hrvatskoj igri bilo je razvidno napadačko usmjerenje, no bez prave ideje kako se dovesti u obećavajuće situacije. Ipak, povremeno bi bljesnula nada za publiku na maksimirskom stadionu. Vidjeli smo udarac Modrića iskosa, potom i pokušaj Perišića, a u 36. minuti Mandžukić je zaprijetio gostima, ali do promjene rezultata nije došlo.

U završnih petnaest minuta prvog poluvremena zabilježili smo i dvije vrlo opasne situacije pred hrvatskim vratima. U 32. minuti, nakon kornera, glavom je pucao Šikov, a na gol-crti spasilac je bio Srna. Još je opasnije bilo u 42. minuti, kada se Pandev odlučio na udarac. Učinio je to kvalitetno, snažno, no hrvatsku mrežu spasila je greda. U takvoj situaciji 0:0 na poluvremenu i nije izgledalo toliko loše.

Izbornik Štimac na poluvremenu je obavio prvu zamjenu. Umjesto Rakitića na teren je poslao Kranjčara. Značilo je to da se Modrić povlači na poziciju zadnjeg veznog, dok je Kranjčar zauzeo mjesto u ofenzivnom dijelu veznog reda. Samo otvaranje nastavka igre donijelo je odlučnije hrvatske nalete, ali to nije previše dugo potrajalo. Ubrzo se igra opet “umrtvila”, a Makedonci su bez većih teškoća održavali za njih povoljnih 0:0.

Ipak, u 64. minuti dogodila se akcija koja je najavila buđenje Hrvatske. Ćorluka je u tom napadu dobro odigrao za Perišića, ali makedonska obrana je stigla reagirati i onemogućiti našeg igrača. Na drugoj strani na udarac se odlučio Ibraini, no nije tu bilo posla za Pletikosu.

Vrijeme je odmicalo, rezultat je bio nepovoljan za naše, sve skupa nije se doimalo naročito obećavajuće. Ali nakon sat vremena igre dogodio se i jako važan Štimčev potez. Naime, u 63. minuti umjesto Eduarda u igru je ušao Jelavić. Vrlo brzo, samo šest minuta kasnije, Jelavić je postao junak ove priče. Hrvatska je u 69. minuti stigla do toliko potrebnog i željenog vodstva. Finu akciju Modrića i Mandžukića kapitalizirao je Jelavić i udarcem glavom svladao Bogatinova.

Stiglo je na taj način veliko olakšanje, a Hrvatska je usmjerena prema trijumfalnom okončanju utakmice s Makedonijom.

Pred sam kraj igre pokazala se mogućnost i za povećanje vodstva, Kranjčar je solidno pucao s 20-ak metara, no Bogatinov je obranio. Nije bitno, ova teška utakmica ipak je okončana trijumfalno, prva tri boda su na kontu.

ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 10.000. Sudac: Alon Yefet (Izrael) 6. Strijelac: 1:0 Jelavić (69). Žuti kartoni: Šimunić, Vukojević, Jelavić (Hrvatska), Demiri, Georgievski (Makedonija). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: NIKICA JELAVIĆ (HRVATSKA)

Hrvatska

1 (0)

Pletikosa 6, Srna 5, Ćorluka 6 (od 80. Vida -), Šimunić 6, Strinić 5, Vukojević 6, Rakitić 5 (od 46. Kranjčar 5,5), Eduardo 5 (od 63. Jelavić 6,5), Modrić 5,5, Perišić 6, Mandžukić 6.

Makedonija

0

Bogatinov 6, Georgievski 6, Šikov 5,5, Noveski 6, Popov 5,5, Ibraini 6, Gligorov 5,5 (od 82. Pasevski -), Demiri 5,5, Tričkovski 6,5 (od 73. Gjorgijev -), Pandev 5, Ristić 5 (od 80. Ivanovski -).

1:0

Mandžukić je ubacio s desne strane, a Jelavić je poluvisoku loptu glavom proveo u mrežu.

Plus

Jedino važno u toj večeri bilo je da je Hrvatska na startu kvalifikacija osvojila prva tri boda. Protiv Makedonije nikad nam nije bilo lako pa nije bilo ni sinoć, a ako još uzmemo u obzir da Hrvatska nije odigrala ništa posebno, onda je taj jedan pogodak koji nam je donio pobjedu izuzetno važan.

Minus

Hrvatska je bila daleko od onog što bi izbornik Igor Štimac želio. Na trenutke smo imali inicijativu, ali nismo bili dovoljno opasni, a ni agresivni u onoj mjeri u kojoj smo to željeli. Međutim, sve te slabosti koje je Hrvatska iskazala pokrio je rezultat pa će puno lakši biti život izborniku u sljedećim utakmicama.

Možda ste propustili...

HAJDUK JE DAVAO NAJVIŠE PRILIKA SVOJIM "TIĆIMA"

Osijek: Svaki četvrti igrač iz vlastite škole

MEMORIJALNI TAEKWONDO TURNIR BLJESAK

Juniorke TKD-a Osijek u Novskoj su bile najbolje

Najčitanije iz rubrike