Osijek
KRAJ BIROKRATSKOG KOČENJA BITNOG GOSPODARSKOG PROJEKTA

Vlada napokon darovala zemljište za IZ Nemetin
Objavljeno 9. lipnja, 2012.
Ako za zemljište moramo dati novac, to nije dar - kaže gradonačelnik Bubalo

Vezani članci

VLADA RH DAROVALA ZEMLJIŠTE ZA GOSPODARSKU ZONU NEMETIN

Bubalo: Vlada je Osijeku konačno vratila zemljište koje mu pripada

Vlada RH darovala je Gradu Osijeku zemljište za izgradnju Industrijske zone Nemetin. Riječ je dvije oranice ukupne površine 205.436 četvornih metara, procijenjene na nešto više od 87,7 milijuna kuna.

Grad mora otpisati potraživanja od države u istom iznosu te se obvezuje da u roku od tri godine privede nekretnine namjeni, kao i da preuzima sva eventualna potraživanja trećih osoba. Proda li Grad nekretnine, prihod mora utrošiti u gospodarski razvoj grada. Još u ožujku 2010. tadašnja je vlada donijela odluku o darovanju toga zemljišta, no u međuvremenu je raditi prestao Hrvatski fond za privatizaciju, a potom je istekao mandat te vlade. Potom se darovnica morala mijenjati jer je, između ostalog, u njoj bilo navedeno kako će ju potpisati Jadranka Kosor. Upravo realizacija toga projekta, odnosno “čišćenje papirologije”, bila je jedna od stvari oko koje je lokalna uprava očekivala potporu donedavnog dogradonačelnika, danas ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka. On, pak, ističe kako mu je drago što je ova odluka donesena u prvih šest mjeseci njegova ministarskog rada. “To je jedna od prvih darovnica ove vlade, te pokazuje da je Vlada svjesna koliko je potrebna pomoć Slavoniji i Baranji. Osobno sam sretan jer sam uspio učiniti mali, ali vrlo važan korak za svoj grad” - poručuje Vrdoljak. Gradonačelnik Krešimir Bubalo, s druge strane, dvojakih je osjećaja. Drago mu je što se bliži realizacija toga bitnog projekta, no nije zadovoljan procjenom vrijednosti zemljišta. “Prije svega žalosno je što smo morali tako dugo čekati da dobijemo nešto što je, zapravo, naše. I na ovom se primjeru pokazuje prevelika centralizacija države. Osim toga, to nije dar ako ćemo za zemljište morati dati novac. No, nemamo izbora, radi razvoja gospodarstva našeg grada bitno nam je da započenemo radove što prije - kaže Bubalo.

Mario MIHALJEVIĆ
Perspektiva i povlastice

U razvoj IZ Nemetin, koju prati epitet “jednog od ključih projekata gospodarske politike Grada Osijeka”, ove se godine planira uložiti oko pet milijuna kuna. Ministarstvo gospodarstva proglasilo ju je drugom najperspektivnijom zonom u RH, a bit će prva ekogospodarska zona u zemlji. Na njezinu se području planira gradnja Znanstvenog centra za obnovljive izvore energije. Poduzetnici koji će razvijati djelatnost vezanu uz obnovljive izvore energije mogu očekivati i do 90 posto nižu otkupnu cijenu. Također, tvrtke koje osiguraju više od 50 novih radnih mjesta imat će 20, a izvozno orijentirane tvrtke 10 posto nižu otkupnu cijenu. Grad će omogućiti i rok od pet godina za obročno plaćanje komunalnog doprinosa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike