Osijek
VLADA RH DAROVALA ZEMLJIŠTE ZA GOSPODARSKU ZONU NEMETIN

Bubalo: Vlada je Osijeku konačno vratila zemljište koje mu pripada
Objavljeno 20. ožujka, 2010.
Očekivali smo to i ranije - poručio je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo nakon što je Vlada prekjučer darovala Gradu 220 tisuća četvornih metara zemljišta za gradnju industrijske zone Nemetin.
Premijerka Jadranka Kosor najavila je kako će osobno u Osijeku potpisati ugovor s osječkim gradonačelnikom.
- Očekivali smo to prije dva mjeseca. Razvoj gospodarskih zona jedan je od naših prioriteta. Upravo završavamo aktivnosti oko zone Tenja, a već smo započeli i ove godine ćemo završiti sve pripremne radnje oko zone Nemetin kako bismo je mogli realizirati tijekom iduće godine. Time pokazujemo da i u ovo vrijeme krize imamo snagu i rezultate, to je naš odgovor krizi. Čestitam Vladi na odluci, ali ima još dosta zemljišta koja su nam potrebna i koja tražimo - kaže Bubalo, dok župan Vladimir Šišljagić kaže kako je Vlada “konačno vratila Osijeku što mu pripada”.
Gospodarska zona Nemetin ukupno će se prostirati na oko 53 ha. Grad je do sada imao 30-ak hektara no do njih se, Bubalovim riječima, moglo samo helikopterom. Zemljište koje je Vlada sada darovala bitno je, dakle, zbog infrastrukture, odnosno izgradnje pristupne ceste za nju. Premda zadovoljan ovom odlukom Vlade, Bubalo podsjeća kako je lokalna uprava u zonu Tenja uložila 14 milijuna kuna, a od države je prošle godine stiglo 100.000 kuna, kao i na činjenicu da se država uknjižila na dio parcela oko bajera na Jugu 2, čime je zaustavljen projekt socijalne stanogradnje tzv. Juga 4. “Jedno dali, drugo uzeli”, kaže Bubalo. U Tenji je, inače, ostala samo jedna slobodna parcela, a očekuje se kako će u iduće dvije godine tamo raditi stotinjak osoba. Za prostore u zoni Nemetin, tvrde u gradskoj upravi, već postoji interes domaćih i stranih investitora.

Mario MIHALJEVIĆ

Šišljagić o vijećima regija
Uredbu Vlade kojom su tri statističke regije (Sjeverozapadna, Panonska i Jadranska) koje nisu trebale imati nikakvu upravu, dobile svoja prva tijela, partnerska vijeća, komentirao je jučer osječko-baranjski župan, dr. Vladimir Šišljagić. “Naš stav je da Hrvatska treba biti podijeljena u četiri regije plus Grad Zagreb. Imam dojam da je ova uredba donesena nabrzinu. Teritorijalni ustroj je ustavna kategorija i ne trebaju se na ovakav način, preko noći, donositi nekakvi konačni zaključci”, kaže Šišljagić.
Najčitanije iz rubrike