Regija
UREĐENJE TRGA ŽRTAVA OVČARE PRI KRAJU

Spor oko imena žrtava na novom spomeniku na Mitnici?
Objavljeno 18. travnja, 2012.
Zdravko Komšić smatra da trebaju biti ispisana imena svih poginulih u obrani Mitnice

VUKOVAR - Uz imena ubijenih na Ovčari 1991. godine na spomeniku u sklopu Trga žrtava Ovčare u vukovarskom naselju Mitnica trebalo se naći mjesta i da se ispišu imena poginulih branitelja Mitnice - tvrdi Zdravko Komšić, jedan od branitelja iz tog dijela Vukovara u kojem se uređenje spomenutog trga bliži kraju.

Komšić navodi kako se Trg žrtava Ovčare i nalazi u naselju Mitnica, zbog čega bi, kaže, bilo razumljivo da se na tome mjestu spomenu i imena poginulih u obrani Mitnice.

- U Domovinskom ratu poginula su 82 branitelja s Mitnice, od kojih je njih 20 ubijeno na Ovčari. A to bi značilo da će ovih 20 imena biti ispisano na spomeniku, dok 62 imena neće biti - govori Komšić dodajući kako se to moglo riješiti “uz malo dobre volje” tako da na spomeniku budu ispisana sva imena ili, pak, ni jedno. Dodaje i da bi građani Mitnice bili zadovoljniji kada bi bila navedena i imena poginulih u obrani tog dijela grada. Komšić će reći i da nitko nije protiv toga da se trg uređuje, niti se želi, kako kaže, stvarati razdor, no napominje da su pitanje imena branitelji spominjali i ranije.

Inicijator uređenja Trga žrtava Ovčare bila je Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, čiji predsjednik Igor Gavrić kaže da je ime trga na Mitnici - o kojem je odluka još 1999. godine donesena u gradskoj vijećnici - odredilo i projektni zadatak. Gavrić je i predsjednik Kluba vijećnika HSP-a dr. Ante Starčević, na čiji je prijedlog uređenje uvršteno u gradski proračun, s iznosom od oko dva milijuna kuna.

- Neozbiljne rasprave nisu način - komentirao je Gavrić, dodajući da, uz Komšićeve tvrdnje, od građana Mitnice nije čuo ništa protiv projekta uređenja Trga žrtava Ovčare “na kojem su spomenik, fontana i dječje igralište simbol ciklusa novog života”. Projekt je sada pri kraju, što znači da je kasno za izmjene, no Gavrić navodi i da nije problem naknadno razmatrati spomen-mjesto s imenima poginulih u obrani Mitnice.

Sanja BUTIGAN
Imena svih žrtava obrane na Memorijalnom groblju

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izjavio je kako ništa nije sporno jer se projekt i rukovodio time da je riječ o Trgu žrtava Ovčare te da kritika nije bilo. Dodao je i da se svečanost otvorenja planira početkom svibnja u sklopu obilježavanja Dana grada Vukovara. Napomenuo je također i da već postoji projekt za spomenik na Memorijalnom groblju gdje će se nalaziti imena svih žrtava obrane Vukovara.

Najčitanije iz rubrike