Osijek
RAST POSEBNIH OBLIKA TURIZMA

Slavonija i Baranja perjanice i sportskog i zdravstvenog turizma
Objavljeno 12. listopada, 2022.
Croatian Sport and Health Tourism Expo održava se u Osijeku u organizaciji LUX promocije, a suorganizator je Glas Slavonije

Osijek je od 11. do 13. listopada domaćin edukativnog skupa s temom sportskog i zdravstvenog turizma Croatian Sport and Health Tourism Expo, odnosno 5. Kongresa menadžmenta sporta u turizmu i 3. Kongresa zdravstvenog turizma, koji se održava u Nadbiskupskom vikarijatu. U tri će dana sudionici imati prilike potaknuti argumentirane rasprave na tri panela, slušati desetke predavanja te učiti iz radionica i razmjene mišljenja stručnjaka kako bi se istaknuli potencijali sportskog i zdravstvenog turizma.Sportske priredbe


- Turizam i sport najmasovnije su društvene djelatnosti u modernom civiliziranom društvu. Po te dvije komplementarne djelatnosti Hrvatska je i prepoznata u svijetu. Neke od najbrže rastućih grana turizma su upravo sportski turizam, zdravstveni i rekreativni turizam, što je utkano u našu strategiju razvoja koja će biti u Saboru. Također, to je dio naših težnji i kroz Zakon o sportu, a te dvije aktivnosti mogu biti generator zapošljavanja i promocije države, što onda generira neke druge pozitivne trendove. Udio zdravstvenog turizma raste iz dana u dan, a svjedoci smo ulaganja velikih kompanija i lanaca u taj segment - rekao je Tomislav Družak, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta.

Mirjana Vuković, voditeljica Službe za zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva, istaknula je kako je Hrvatska tradicionalno i krenula sa zdravstvenim turizmom, to je, naime, prvi oblik turizma koji je prepoznat u nas. I to ne samo uz more, zbog terapije valovima, nego i na kontinentu, zbog ljekovitih prirodnih termalnih voda, blata i klimatskih lječilišta. Prilika Osječko-baranjske županije je u zdravstvenom cjelogodišnjem turizmu upravo zbog zdrave destinacije i hrane, sigurnog okruženja, termalnih voda, lječilišta i prirodnih bogatstava.

- Osječko-baranjska županija uvijek je partner ovakvih događaja, gdje sinergija sudionika sa stručne i znanstvene razine itekako može pridonijeti daljnem razvoju selektivnih oblika, napose sportskog i zdravstvenog turizma. Naša je županija poznata po prirodnim resursima, te po dobroj organizaciji sportskih priredbi, koje generiraju velik broj dolazaka i noćenja. Možemo služiti kao primjer svima, a dokaz tome je i da smo jedina županija koja je ove godine dobila tri velike sportske priredbe sufinancirane od HTZ-a - istaknula je Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjel za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.

Atraktivni oblici turizma kakvi su sportski i zdravstveni imaju jednaku mogućnost razvoja diljem Hrvatske, na što će skup i upozoriti.

- Dičimo se našom prestižnom titulom najbolje destinacije gradskog turizma na kontinentu i svaki je oblik ove gospodarske grane koji pridonosi povećanju ukupnog broja noćenja i razvoju ove djelatnosti u našem gradu uvijek dobrodošao. Kao grad imamo vrlo dobro razvijenu sportsku infrastrukturu, što je iznimno važno za sportski turizam. Na tome radimo i dalje, sukladno sa strategijom razvitka sporta, ali i zdravstveni je turizam važan segment u cijeloj Slavoniji. Primamljivi smo turistima koji žele spojiti ugodno s korisnim i vjerujem da sve ono što grad Osijek popratno nudi dobro dođe i zdravstvenom turizmu - rekao je Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka.

Turizam treće dobi


Hrvoje Pezo, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, održao je uvodno predavanje "Potencijali razvoja turizma treće dobi Hrvatske kroz segment zdravstvenog turizma".

- Europska komisija već niz godina potiče prekograničnu migraciju pacijenata. Dentalna je medicina lider u tom projektu, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. Hrvatska uz iznimno visoku kvalitetu dentalne usluge ima vrlo dobro organiziranu samoregulaciju, što pacijentima daje sigurnost da dođu k nama obaviti tretman, ali, naravno, ključni element za njihov dolazak je i cijena. Gotovo pola milijarde kuna slijeva se u proračun od dentalnog turizma u Hrvatskoj, a umirovljenici traže sigurne destinacije za zdravstveni i aktivni turizam - naglasio je Pezo.

Slijedila je panel-rasprava "Razvoj turizma treće dobi", koju je moderirao Ivan Kelić, prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta u Osijeku, a na kojoj su osim Mirjane Vuković i Hrvoja Peze sudjelovali i Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, Tajana Rogulja, direktorica Turističke zajednice grada Osijeka, i Sandra Mihaljević, ravnateljica Lječilišta Bizovačke toplice.

- U prvih devet mjeseci ove godine bilježimo nešto manje od sto tisuća noćenja u Osijeku, a 21 posto odlazi na generaciju 55 plus te sedam posto na one starije od 65 godina. U odnosu prema godinama prije pandemije, vidljiv je porast broja dolazaka turista treće životne dobi. U strukturi turista u gradu Osijeku 60 posto otpada na domaće goste, a kada analiziramo strane goste, najveći postotak dolazi iz Njemačke - rekla je Rogulja.

Mario Mihaljević, zamjenik glavnog urednika Glasa Slavonije, posebno je zahvalio Sunčani Matić iz LUX Promocije, koja je organizator skupa, te svim pokroviteljima i partnerima.

Croatian Sport and Health Tourism Expo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva zdravstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Organizator je LUX promocija, suorganizator Glas Slavonije, a suorganizator 5. Kongresa menadžmenta sporta u turizmu je Visoka škola Aspira. Partneri su Turistička zajednica grada Osijeka, Ekonomski fakultet i Kineziološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Hrvatski klub olimpijaca, Udruga vinara Baranje, Pag Outdoor, Bizovačke toplice i PP Kopački rit.

Nikola Kučar
500

milijuna kuna godišnje slijeva se u hrvatski državni proračun od dentalnog turizma

21

posto noćenja u Osijeku odlazi na generacije 55+, a 7 posto na starije od 65 godina

100

tisuća noćenja zabilježeno je u Osijeku u prvih devet mjeseci 2022. godine

Naša je županija poznata po dobroj organizaciji sportskih priredbi, koje generiraju dolaske i noćenja

Možda ste propustili...

KAJAK KANU KLUB ALJMAŠ

Velika aljmaška fišijada u subotu

PROMOCIJA RIJEKE DRAVE I ŽIVOTA UZ DRAVU

Dan Drave u Bilju

Najčitanije iz rubrike