Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Postavimo zasjedu
Datum objave: 18. rujna, 2021.

Kako se djeca izgovaraju za svoje nepodopštine? Pokažu na nekoga tko je učinio još veću glupost. Isto to radimo i mi odrasli. Za neke svoje nekorektnosti velimo da nisu spomena vrijedne usporedimo li ih s onim što nekažnjeno rade "mafijaši" i moćnici. Kojiput čovjek u svojoj zloći ide i dalje. Evo kako, prema Knjizi mudrosti, razmišljaju oni kojih put nije čist: "Postavimo zasjedu pravedniku jer nam smeta i protivi se našem ponašanju, predbacuje nam prijestupe protiv Zakona… Iskušajmo ga porugom i mukom da istražimo blagost njegovu… Osudimo ga na smrt sramotnu, jer će mu, kako veli, doći izbavljenje."U ovome tekstu Crkva vidi proroštvo o Kristu. Njegovi protivnici nisu mu uspjeli pronaći nikakvu manu. A mrzili su ga zato što je ukazivao na njihovo licemjerje. Zato su pokušavali navesti ga da kaže nešto što bi ga kompromitiralo. Kada nisu u tome uspjeli, dali su ga osuditi na smrt. Nisu mogli gledati da im ukazuje na njihove grijehe i nisu mogli podnijeti da netko stvarno živi čestito.

Netko će primijetiti da se upravo tako radi u politici. Kad neki političar učini neki kiks, rješenje je jednostavno. Treba svome protivniku pronaći ili montirati još veći kiks. Zato postoje PR agencije, odnosno uredi za odnose s javnošću, koji "upravljaju" raspoloženjem javnosti. Međutim, svi smo skloni tako postupati. Istina, kazat će netko, znam malo više popiti i malo više potrošiti u kladionici, ali što je to prema onima... I onda se izvlače najstrašniji primjeri o obiteljskim nasilnicima i serijskim ubojicama. I tako za svaku glupost koju činim: uporno kršenje osnovnih prometnih pravila, neodgovornost na poslu, zanemarivanje obitelji, nepoštovanje vlastitog i tuđeg braka… U svim tim slučajevima lako je pronaći ljude koji čine sto puta gore stvari… I onda idemo dalje. Kojiput mi smeta netko tko se ne ponaša kao ja, koji glumi nekoga sveca i pravednika. I onda se okomim na njega. Ogovaram ga i klevećem, likujem nad njegovim propustima – da bih sebe prikazao u boljem svjetlu.

A, zapravo, ja sam onakav kakav jesam – bez obzira na to gdje živio, bez obzira na to kakvim ljudima bio okružen, bez obzira na to kakvo sam djetinjstvo prošao ili koje ratne traume imao. A ispravan put je jednostavan. Isus govori da čovjek treba biti iskren prema sebi i prema Bogu. Priznati svoje slabosti i grijehe. A onda dodaje: "Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!" Upravo je takav bio Isus, onaj koji je stvarno Najveći.
Zvonko Pažin - arhiva

4.12.2021.

Glas viče u pustinji

27.11.2021.

Pravo i pravica

20.11.2021.

Svjedočim za istinu

13.11.2021.

S velikom moći i slavom

6.11.2021.

Sav svoj žitak

30.10.2021.

Kao sebe samoga

23.10.2021.

Po redu Melkisedekovu

16.10.2021.

Svidjelo se Gospodinu

9.10.2021.

Duh mudrosti

2.10.2021.

Jedno tijelo