Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Uskrsnu!
Datum objave: 30. ožujka, 2024.

Duboko u čovjeku položena je ona iskonska čežnja: živjeti i živjeti. Konačna se smrt tu jednostavno ne uklapa. Evo primjera. Knjiga postanka ovako opisuje smrt Abrahamove žene Sare: "Duljina Sarina života bila je stotinu dvadeset i sedam godina. Sara umrije u Hebronu i Abraham uđe u žalost za Sarom i naricaše za njom." U prvi mah čudili bismo se Abrahamu: čovječe, žena ti je živjela stotinu dvadeset i sedam godina i ti naričeš? Što bi ti htio više? Međutim, lako je nama sa strane govoriti. Abraham bi jednako tugovao da je Sara živjela i dvostruko više. Kad nekoga volimo, on nam nikada nije star. U kojoj god životnoj dobi umro, žalimo za njim. A kada smo mi sami u pitanju? Duboko u nama čežnja je za vječnim, za trajnim životom, kako veli Knjiga mudrosti: "Bog je stvorio čovjeka za neraspadljivost i učinio ga na sliku svoje besmrtnosti."



S druge strane, iako je u nama duboka čežnja za vječnošću, nije baš lako povjerovati u uskrsnuće. Zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Kad je Marija Magdalena vidjela da je Isusov grob prazan, došla je apostolima i rekla: "Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše." I ona dva učenika na putu u Emaus nisu povjerovala ženama koje su tvrdile da su vidjele Isusa živoga. Smatrala su to tlapnjom.

Pa ipak, na vjeri u uskrsnuće mrtvih vjera svakoga vjernika stoji ili pada. Jer, ako nema uskrsnuća, sve ono dobro koje čovjek čini ostaje na razini hvalevrijednog humanizma. Ako jednako umire pravednik i nepravednik, kojega smisla ima sve što vjernik govori ili čini? Ono što je bitno jest upravo vjera da nisu uzaludna čovjekova nastojanja oko dobra, da nije uzaludno podnositi nepravde i dobrim uzvraćati za zlo. Evo, Isus je prošao svijetom čineći dobro, pa je nakon svoje smrti uskrsnuo. Time je pokazao da ima smisla živjeti, da ima smisla činiti dobro prijateljima i neprijateljima. Ima smisla slijediti evanđelje. Isus je uskrsnuo i time je pokazao da je dobro uvijek jače od zla, da je život jači od smrti. Čovjek koji ne vjeruje u vječnost izložen je vjetrometini životnih nepravdi i nije mu lako osmisliti vlastiti život. Ali, evo, danas ponavljamo: Isusovo uskrsnuće naša je nada i naša radost. Sretan vam Uskrs!
Zvonko Pažin - arhiva

27.4.2024.

Umiriti svoje srce

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje