Magazin
POSTIZBORNA PRESLAGIVANJA

Mirjam Jukić: Jedna je vrsta retorike u kampanji, a druga nakon izbora
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Dok svi gledamo u DP, Most se urušava, bračni par Raspudić ga je napustio... Kada bih danas trebala reći tko je u prednosti formirati vladu, složila bih se da je to HDZ s partnerima

Najveće iznenađenje proteklih izbora je izlaznost i to je dobro za demokraciju. Rezultati su jasni, HDZ je dobio najviše mandata, njih 61. Rijeke pravde osvojile su 19 mandata manje, a DP je postao treća politička opcija u zemlji s 14 mandata. Rezultati nas nisu iznenadili, sve ankete su upućivale na takav rezultat i anketne kuće dobro su odradile posao - kaže Mirjam Jukić (Vinkovci) iz A2D komunikacija, te dodaje:

- Milanović je sigurno dao poguranac SDP-ovoj koaliciji u početku, no problem je što nakon toga dalje nismo vidjeli puno toga. Kampanja SDP-ove koalicije bila je bezidejna, samo su u nedogled ponavljali rečenicu "Rijeke pravde dolaze.". Zapravo je cijela kampanja bila dosadna. Nije tu bilo nekih velikih ideja, pamtljivih slogana, jedino je SDSS privukao pozornost plakatima. Pokazalo se i kako je važno planiranje koalicija i poznavanje izbornog procesa. Recimo i to da su rezultati pokazali i kako je Možemo! odbijanjem točkaste koalicije sa SPD-om dao mandat HDZ-u i dva DP-u. Da su prihvatili koaliciju u 4., 5. i 9. izbornoj jedinici, imali bi po mandat više. Most je ignorirao poziv DP-a prije izbora. Na kraju je DP u kampanji odradio najbolji posao i danas svi govore o njemu jer bez njega nema vlade. HDZ se dobro strateški povezao s HSU-om i anulirao druge umirovljeničke opcije. HDZ je opet pokazao i da najbolje drži teren. Zanimljivo je što su ovi izbori srušili mit o tome da velika izlaznosti ne pogoduje HDZ-u ili da označava smjenu vlasti.


Retorika s Milanovićem SDP-u se nije baš isplatila... Što sad pokazuje retorika, nakon izbora?

- Ovi izbori bit će zapamćeni i po tome da je morao reagirati Ustavni sud, i prije i nakon izbora. Ustavni sud nakon izbora ponovno je vratio Milanovića u centar zbivanja. Podsjetimo, ponovili su kako je svatko dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. I sad je gotovo. On više ne može biti mandatar, zaključio je Ustavni sud i ponovno podignuo temperaturu na političkoj sceni. Što se tiče retorike ovih postizbornih dana, sve što se govori u službi je sastavljanja postizborne matematike, odnosno toga kako doći do magične brojke 76.


S obzirom na to da su u tijeku postizborni pregovori i utrka za dobivanje spomenutih 76 potpisa, jesu li i tu sad moguća neka iznenađenja...?

- U politici je sve moguće. Kao i uvijek, nakon izbora svi su pobjednici i svi tumače rezultate kako njima odgovara. Ljevica govori "narod je pokazao da želi promjenu", desnica kaže "najviše glasova birača otišlo je desnim opcijama". Sve očekivano. DP je najspominjanija opcija jer svi trebaju njegove ruke i na njih je koncentrirana sva pozornost. Teško je uopće komentirati trenutno stanje, mi razgovaramo u četvrtak, 25. travnja, ovaj razgovor izići će u Magazinu Glasa Slavonije u subotu, 27. travnja, u dva dana može se svašta dogoditi, možda već bude dogovorena nova većina, tako da sve treba uzeti s izvjesnom rezervom. Bilo kako god, dok svi gledamo u DP, Most se urušava, bračni par Raspudić ga je napustio. Kada bih danas trebala reći tko je u prednosti formirati vladu, složila bih se da je to HDZ s partnerima.


Da nastavimo na istom tragu... Kakve su kombinacije moguće, koje se realnije, a koje u sferi iluzije?

- Vidimo da pregovarački timovi HDZ-a i DP-a pregovaraju i čini se kako nisu daleko od dogovora. Za sastavljanje vlade HDZ osim najočitije opcije, suradnje s DP-om, ima i opciju s liberalima i manjincima, no, kako se trenutno čini, to nije izgledno. Skori dolazak lokalnih izbora čini se važan element u ovoj opciji. DP je u pregovorima i sa SDP-om i Mostom. Svi pričaju sa svima. Ljevica poziva na ujedinjenje svih kontra HDZ-a i svaki dan do nas dolaze neke nove informacije. Puno je tu spinova - pisalo se već i o podjeli ministarstava, svašta se pušta u javnost ovih dana. Hoće li lijevi blok ići do toga da Penavi ponudi ulogu mandatara? Hoće li doći do raskola unutar DP-a? Jasno je kako svi žele prvi do cilja i sredstva se ne biraju. No ovdje ne mogu svi biti pobjednici, kako su se izjašnjavali u izbornoj noći. Za formiranje vlade samo jedni mogu imati 76 ruku. Za sada se čini izglednijim da ćemo imati nešto desniju vladu iduće četiri godine...


Mogu li se nepomirljivi stavovi prije izbora preko noći pretvoriti u pomirljive? Zov vlasti ipak je neodoljiv...


- Još ću jednom ponoviti kako je u politici sve moguće. Jedna je retorika u kampanji, a druga nakon izbora. To je jednostavno tako. Svatko ima neke ključne teme i onda se sjeda za pregovarački stol, a važno je i tko ima jače karte u rukama. Sve stranke su ušle u utakmicu s ciljem osvajanja vlasti i sve pokušavaju ostati u igri do kraja. Birači su rekli svoje, velika izlaznost daje legitimitet izborima i sada sve ovisi o tome tko što (ne)može podnijeti. Ali najbolji pregovarač formirat će novu vladu. (D.J.)

Najčitanije iz rubrike