Magazin
TEMA TJEDNA: PODJELE I MANIPULACIJE

Marija Margareta Klika: Postizborna retorika se stišava
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
MARIJA MARGARETA KLIKA Komunikacijska savjetnica, KIND PR

Premda se čini da je uobičajena konstatacija kako su slobodni i pravedni izbori temelj za pravilno funkcioniranje svake demokracije postala otrcana fraza, u stvarnosti bi doista trebalo tako biti, makoliko neke okolnosti upućuju na suprotno. No u urednim i uređenim zapadnjačkim demokracijama s izborima, parlamentarnim i predsjedničkim, nekih većih problema zapravo i nema, a u zemljama poput, recimo, Rusije (nedavno je na izborima, naravno, ponovo pobijedio Putin) o nekakvoj slobodi odlučivanja i pravednim izborima ne može biti riječi dok je god aktivan sustav s diktatorskim obilježjima pod krinkom proklamirane demokracije.

Bilo kako god, vratimo se još jednom na hrvatske izborne i postizborne demokratske dosege pitanjem jesmo li položili test demokracije i nedavno održanim izborima za Hrvatski sabor. Marija Margareta Klika, komunikacijska savjetnica iz agencije KIND PR, o tome kaže:

- S obzirom na to da je izlaznost na izbore bila rekordno velika, mogli bismo zaključiti da ipak prakticiramo demokraciju, da su ljudi htjeli izići na izbore i dati svoj glas onome za koga misle da bi prema njima trebao voditi Hrvatsku. Poučak bi svakako bio da je sve moguće. Vidite da je moguće biti, uvjetno rečeno, mala stranka u odnosu prema velikima, u našem slučaju HDZ-u i SDP-u, pa onda gurati svoj program i krojiti saborsku većinu i vladu, kao sada DP.

Retorika prije izbora i retorika nakon izbora, sličnosti i razlike? Vidimo i slušamo da Peđa Grbin i dalje ustrajava na nakakvoj antihadezeovskoj fronti i vjeruje da će time postići saborsku većinu... Usput, retorika s Milanovićem SDP-u se nije baš isplatila...?

- Mislim da su ipak sada u ovoj postizbornoj retorici svi nešto tiši, povukli su se u svoja središta i počinju planove, križaljke itd.

Puno se pričalo o retorici prije izbora, ali rekla bih da su mnogi i zakazali u predizbornoj kampanji, kao da su pretkraj odustali, posljednjih tjedan dana baš je bilo dosadno.

Kad smo kod Peđe Grbina, ne prestaje me iznenađivati taj njegov pozitivan stav, pitam se zna li on možda nešto što mi ne znamo. Nekako mi se čini kao da ne odustaje i k tomu je zadovoljan rezultatima izbora, u kojima je desnica zapravo odnijela pobjedu. Što se Milanovića tiče, cijela priča s njim u glavnoj ulozi je suluda. Nevjerojatno mi je da netko kao što je Milanović, koji jako dobro poznaje Ustav, ne bi znao da se neće moći kandidirati. Svi pričaju o tome je li njegovo upletanje bilo dobro ili nije. Ja bih rekla da na kraju ipak jest, jer su SDP-ove brojke prije njegova malog showa bile nikakve, no s obzirom na cijeli razvoj pitam se je li ipak Peđi zasmetalo što se fokus u jednom momentu skroz maknuo od njega.

Sada je u tijeku pregovaračka kombinatorika i s njom retorika tko će s kim do potrebne većine u Saboru - 76 potpisa, nužnih za sastavljanje vlade, s kojima se ide predsjedniku RH, koji daje mandat. Je li tu HDZ s koalicijskim partnerima u prednosti?

- Prema rezultatima izbora rekla bih da je HDZ u prednosti, iako su iznenađenja u politici uvijek moguća. No programi desnice i ljevice toliko se razlikuju da bi mi stvarno bilo jako teško vidjeti ih u istoj kombinaciji. I pitam se bi li to zapravoi bilo pogubno pri donošenju odluka. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se formirati vlada i s kojim ljudima. Po meni je pitanje hoće li uopće Plenković biti taj koji će biti predsjednik vlade, što ako on ode u Europski parlament, a Domovinski pokret kao jedan od uvjeta da pođe s HDZ-om kaže da će to napraviti samo ako, recimo, Anušić bude premijer? Anušić je i dobio najviše preferencijalnih glasova. Ako se to dogodi, možemo sa sigurnošću reći da ćemo četiri godine biti u desnoj priči, nikakav desni centar, kao što je bilo dok je Plenković vodio HDZ. Ali, dobro, nije još do toga došlo, pa nećemo ni prejudicirati.

Nakon svega, pa i proteklih izbora, uključujući i one koji slijede (europski, predsjednički), kakav treba biti hrvatski put u budućnost? To pitamo sve sugovornike u ovotjednoj temi...

- Ako me osobno pitate kako bi trebao izgledati hrvatski put u budućnost, mogu odgovoriti da želim da Hrvatska bude uredna i uljuđena zemlja u svim pitanjima, uključujući i pravosuđe i promociju ljudskih prava. Htjela bih da ulažemo u kulturu, nove muzeje i koncertne dvorane, a ne u zgradurine raznih boja, da devastiramo obalu i mahnito pretvaramo poljoprivredna zemljišta u građevinska. Rekla bih da moramo razvijati poduzetništvo, lokalno gospodarstvo, da trebamo pomaknuti fokus ekonomije s turizma, promicati zelene vrijednosti i održivost općenito, reformirati konačno školstvo, promicati znanost, osnažiti položaj žena, prava djece... Ali bojim se da bi naš put u budućnost mogao postati stranputica - zatvaranje, promocija zastarjelih vrijednosti, klečanje za oduzimanje tuđih prava, medijska cenzura itd. (D.J.)

(Portret snimila Andrea Mulder - Photo Art.)

Mislim da su ipak sada u ovoj postizbornoj retorici svi nešto tiši, povukli su se u svoja središta i počinju planove, križaljke itd.

Možda ste propustili...

IRENA WEBER GLAVNA DIREKTORICA HRVATSKE UDRUGE POSLODAVACA

Imamo najsnažniji rast plaća u cijeloj Europskoj uniji

KREŠIMIR MACAN, PR STRUČNJAK ZA ODNOSE S MEDIJIMA I STRUČNJAK ZA POLITIČKE KOMUNIKACIJE

S obzirom na odnose snaga, Plenković je dobio optimalnu podjelu resora

Najčitanije iz rubrike