Magazin
TJEDNI OSVRT

Inflacija bi konačno mogla usporiti?
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
I za Praznik rada, između ostalog, najviše se spominjala inflacija, koja, prema nekima iz sindikata, ne posustaje, iako službeni podatci govore suprotno. I prema mišljenju analitičara, prema podatcima za travanj, ipak su još uvijek najveći rizik za porast cijena turizam i plaće, a ono što bi ipak moglo najviše radovati jest činjenica da cijene hrane također posustaju. Doduše, ne toliko koliko bismo željeli.

No nije baš sve ni crno-bijelo, jer su usluge u travnju bile 6,3 posto skuplje nego prije godinu dana, a hrana 4,5 posto, bez obzira na to što je godišnja inflacija nastavila usporavati, na 3,7 posto, nakon svojevrsnog zastoja, s obzirom na to da je tri prethodna mjeseca uzastopno iznosila 4,1 posto. Prva procjena DZS-a o kretanju potrošačkih cijena ujedno pokazuje da su na mjesečnoj razini porasle 0,7 post, što bi značilo da još uvijek ostaju i rizici da inflacija bude viša od očekivane. Prema interpretaciji ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana, kada je riječ o cijenama usluga, “tome je sigurno pridonio porast cijena smještaja u turizmu”. Glavni razlog tome je predstojeća turistička sezona, odnosno mogućnost pritisaka na rast cijena usluga. Kako ističe Zrinka Živković-Matijević, ekonomska analitičarka RBA, to nije povezano samo s inozemnom potražnjom turističkih usluga “nego i sa solidnom domaćom potražnjom u gospodarstvu”, u skladu s trendovima na tržištu rada, rastom zaposlenosti i plaća. S druge strane, uz izostanak vremenskih neprilika, očekuje da će se godišnji rast cijena hrane nastaviti normalizirati. Zadovoljan usporavanjem inflacije, ministar Habijan istaknuo je da je zabilježena najniža stopa od rujna 2021. i da je to pokazatelj “ispravnog smjera Vladine politike i njezinih mjera”. Ujedno je kazao da se ne razmišlja o micanju mjera vezanih uz izračun cijena goriva i cjenovna ograničenja za pojedine prehrambene proizvode. I predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber izjavila je da ne očekuju daljnji rast inflacije. Svakako manje razloga za zadovoljstvo pružaju brojke Eurostata. Prema njemu je godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u travnju iznosila 4,7 posto, nakon 4,9 posto u ožujku. To je ujedno druga najviša stopa u eurozoni, iza Belgije, koja je izbila na vrh sa stopom od 4,9 posto.

U eurozoni je prosječna godišnja stopa inflacije u travnju procijenjena na 2,4 posto, koliko je iznosila i mjesec prije, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Damir Gregorović
Najčitanije iz rubrike